Trnavskej automobilke chýba 800 zamestnancov: Takto jej pomôže štát

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Premiér Robert Fico (Smer-SD) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) spolu s generálnym riaditeľom ústredia práce Mariánom Valentovičom hovorili v piatok, 18. novembra, na pôde trnavskej automobilky PSA Groupe o možnostiach podpory zamestnávania. Závod potrebuje pre svoju novo otváranú štvrtú zmenu viac ako 800 pracovníkov, rekvalifikáciu dvoch stoviek dlhodobo nezamestnaných pre tento účel by mohol hradiť štát.

"Na rokovaní sme reagovali na akútne otázky, ktoré vyvoláva trh práce na Slovensku," informoval premiér Fico. Konštatoval, že región Trnavy a západné Slovensko sa začína stretávať s fenoménom nedostatku pracovnej sily. "Preto ponúkame spoluprácu ušitú na mieru. Dáme dohromady všetky sily, aby spoločnosť získala pre svoje zámery dostatok pracovníkov," povedal premiér. Okrem rekvalifikácie dvesto dlhodobo nezamestnaných spoločnosť dostane možnosť zúčastňovať sa na rôznych náboroch nových pracovníkov na celom Slovensku. "Automobilke vychádzame v ústrety, nechceme však zároveň v žiadnom prípade robiť rozdiely medzi producentmi automobilov, ktorí na Slovensku pôsobia," dodal Fico. PSA Groupe považuje za strategického partnera, od závodu očakáva, že bude ponúkať silné sociálne programy pre zamestnancov. 

Ak sa však automobilke nepodarí získať dostatočný počet ľudí pre svoj zámer na Slovensku, bude mať možnosť podľa ministra Richtera prísunu pracovnej sily aj zo zahraničia. Už v súčasnosti pracujú v Trnave asi tri stovky pracovníkov zo Srbska či Rumunska. K 200 rekvalifikovaným nezamestnaným Richter dodal, že by sa mali tri mesiace školiť priamo v automobilke, požiadavka štátu je, aby z nich najmenej 180 potom získalo v závode pracovné uplatnenie.


Prečítajte si tiež: Dočkajú sa Slováci lepších zárobkov? Odborári od decembra spúšťajú protesty za vyššie mzdy


Riaditeľ sekcie ľudských zdrojov PSA Groupe Ľubomír Kollár uviedol, že pre štvrtú víkendovú zmenu počítajú aj s 200 kmeňovými pracovníkmi, ktorí by v rámci závodu prešli do vyšších pracovných pozícií. "V súčasnosti sme celkovo zhruba na úrovni jednej tretiny potrebného počtu pre otvorenie tejto zmeny. Bude sa rozbiehať od januára postupne, v marci počítame už s plným stavom," uviedol. Ohrozenie otvorenia zmeny podľa jeho slov nie je. 

Viac o téme: Peugeot Automobilka Sila Zamestnanci Pracovná Automobilke
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy