Firmy sa boja: Slovensku budú o pár rokov chýbať kvalifikovaní zamestnanci. Ako to vyriešia?

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen SlovakiaZamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia Zdroj: SITA

Spôsoby, ako sa vyrovnať s momentálnou situáciou na pracovnom trhu, hľadali dnes v Nitre manažéri najvýznamnejších firiem v nitrianskom regióne. Prvú regionálnu konferenciu zameranú na riešenie problematiky zamestnanosti zorganizovala spoločnosť Excellent Training, ktorá plánuje v sérii podobne zameraných konferencií pokračovať aj v ďalších regiónoch Slovenska.

„V Nitrianskom kraji dochádza postupne k otrasom na pracovnom trhu a rastie dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile. Podľa odhadov odborníkov bude len v automobilovom priemysle v priebehu dvoch až troch rokov potrebných do 20.000 nových pracovníkov. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov je však aj v iných segmentoch v rámci kraja,“ skonštatoval organizátor konferencie Dušan Káčer. 

Zástupcovia 45 firiem, ktorí sa dnes stretli v Nitre, sa zhodli na tom, že je potrebné hľadať interné zdroje a minimalizovať nežiaduce javy, ktoré by riešenie problémov s nedostatkom zamestnancov mohlo priniesť. K tým patrí najmä preberanie si zamestnancov jednotlivými firmami, mzdová vojna či výraznejší dovoz pracovnej sily zo zahraničia. „Firmy chcú ísť skôr cestou vzdelávania, rekvalifikácií a aktivizáciou nezamestnaných, ktorých je len v nitrianskom regióne 60.000. Zamestnávatelia pochopili, že musia mať vlastné vzdelávacie inštitúcie alebo kontrahované vzdelávacie inštitúcie, zástupcovia lokálnych zastupiteľských orgánov zasa pochopili, že je nevyhnutná vzájomná súčinnosť,“ povedal Káčer. Problémom rekvalifikácií podľa jeho slov je, že sú niekoľkonásobne drahšie ako samotný školský vzdelávací proces a ich efektivita je otázna. Ďalším problémom je aj skutočnosť, že mladšia generácia nemá predstavu, ako funguje fyzická práca, nemá návyky zaradiť sa do trojzmennej prevádzky či nastúpiť do práce v skorých ranných hodinách. „Nikto ich k tomu nevychoval, že svet funguje týmto spôsobom,“ poznamenal Káčer. 


Prečítajte si tiež: Tieto povolania o 20 rokov nebudú existovať: Je medzi nimi aj to vaše?


Menšie regionálne firmy sa obávajú, že po príchode automobilky Jaguar budú mať ešte väčšie problémy s pracovnou silou. Podľa Káčera sú ich obavy opodstatnené, no nie neriešiteľné. „Zamestnanci si dnes vyberajú aj značky, pre ktoré budú pracovať. Preto je dôležité, aby sa malé firmy stali lokálnymi lídrami, ak to dosiahnu a súčasne ponúknu zamestnancovi porovnateľné pracovné podmienky, nebude mať dôvod odchádzať. Do platovej vojny sa nikto nebude chcieť pustiť, pretože cena práce je dôležitou súčasťou každého rozpočtu. Domnievam sa, že platy na rovnakých pozíciách v rôznych firmách nebudú diametrálne odlišné. Rozhodovať budú ďalšie benefity, ktoré môže zamestnávateľ zamestnancovi ponúknuť,“ tvrdí Káčer.   
 

Viac o téme: Nitra Zamestnanie Sila Firmy Zamestnanci Zamestnávatelia Nedostatok Sily Pracovná Pracovnej Excellent Training
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy