Pracujúci rodičia to budú mať ľahšie: Takto im štát pomôže s opaterou detí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) predložilo na pripomienkové konanie návrh novely zákona o sociálnych službách, ktorou sa majú od budúceho roka zadefinovať detské jasle ako sociálna služba na podporu rodín s deťmi. Služba na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života sa má poskytovať terénnou alebo ambulantnou formou sociálnej služby. V prvom prípade má ísť o opatrovateľku detí poskytujúcu starostlivosť o dieťa v domácom prostredí dieťaťa. Pri ambulantnej forme sa má opatrovateľka starať o deti vo svojom domácom prostredí, v účelovo vyčlenenom priestore zamestnávateľa rodiča, alebo v zariadení starostlivosti o deti.

V súčasnosti podľa rezortu práce chýba legislatívne ukotvenie formálnej starostlivosti poskytovanej deťom do troch rokov veku v zariadeniach s charakterom „detských jaslí“. Taktiež chýba regulácia činnosti fyzických osôb poskytujúcich starostlivosť o deti v domácom prostredí dieťaťa alebo v domácom prostredí osoby starajúcej sa o dieťa. „Vytvára sa jednotný rámec pre ich činnosť, pričom sa upravujú kvalifikačné predpoklady zamestnancov, personálne štandardy, vecný rozsah poskytovaných odborných činností, zabezpečenie kontrolnej činnosti a registrácie poskytovateľov služieb starostlivosti o dieťa do troch rokov veku,“ uviedlo ministerstvo. 


Prečítajte si tiež: Európe chýba pracovná sila: Riešením môžu byť prisťahovalci​


Súčasne sa navrhovanou legislatívnou úpravou podľa ministerstva práce a sociálnych vecí zabezpečí, aby aj existujúce zariadenia vzniknuté bez právneho titulu boli registrované a ich činnosť prebiehala jednotne v súlade so zákonom. "Navrhovaná právna úprava taktiež reguluje činnosť opatrovateľa detí, ktorá je v súčasnosti realizovaná na základe živnostenského oprávnenia,“ tvrdí rezort.

Viac o téme: Pomoc Opatera Práca Jasle Detské Zamestnávateľ Opatrovateľka Ministerstvo Práce Štát Detí Rezort Pomôže Zamestnávateľa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com
Staršie správy
Staršie správy