Do Nitry prichádza s Jaguarom ďalší investor: Koľko pracovných miest vytvorí?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

o Nitry prichádza ďalší investor, ktorý bude výrobou naviazaný na automobilku Jaguar Land Rover. Preinvestuje vyše 100 miliónov eur. Priamo zamestná 200 až 300 ľudí a ďalších 1 100 až 1 200 pracovných miest vznikne nepriamo. Informoval o tom v stredu na tlačovej konferencii v Nitre splnomocnenec vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček. Meno investora zatiaľ prezradiť nemôže, pretože ešte nebola podpísaná zmluva.

Príprava strategického parku pre Jaguar Land Rover pokračuje podľa plánov, s výstavbou závodu by mala automobilka začať v lete. "Končíme fázu jedna, začíname fázu dva. Máme dokončené územné konania, stavebné povolenia, začíname verejné obstarávania na cestnú infraštruktúru,“ povedal Stromček. Hrubé terénne úpravy sú už takmer hotové. V spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou na stavenisku vybudovali unikátny systém regulácie spodnej vody, ktorý má zabezpečiť stabilitu podložia. 

V závere verejného obstarávania je výstavba terminálu intermodálnej dopravy. Začiatok výstavby je plánovaný na leto, do prevádzky by ho mali spustiť začiatkom roka 2018. Terminál bude mať šesť koľají. Trať zabezpečí prepravu tovarov po železnici pre celý priemyselný areál a širšie okolie Nitry. V pláne je tiež výstavba obchvatu Dražoviec. „Už dnes okolo Dražoviec prechádza 8 000 osobných áut a 3 000 kamiónov a autobusov. Keď sa park dobuduje, bude to spolu okolo 15 000 vozidiel. Je to asi taká intenzita dopravy, ako je dnes pri Liptovskom Mikuláši na diaľnici D1,“ povedal Stromček. 


Prečítajte si tiež: Hľadáte prácu, v ktorej sa budete zabávať? Tu majú voľné miesta!​


Automobilka počíta s výstavbou 3 000 parkovacích miest. Štát pripravuje aj výstavbu Centra vzdelávania. Zhruba polovica centra bude slúžiť pre Jaguar Land Rover, druhá pre celé Slovensko a rekvalifikáciu ľudí. „So záchrannými zložkami vybudujeme Stredisko integrovaných služieb, aby sme v prípade havárií alebo ohrození života vedeli veľmi flexibilne reagovať,“ doplnil Stromček. 

Podľa viceprimátora Nitry Martina Nemkyho cíti mesto investíciu Jaguara už dnes. "Týka sa rozvoja cestnej infraštruktúry, rozvoja materských a základných škôl a aj v oblasti bytovej výstavby evidujeme enormný záujem ľudí či už o výstavbu rodinných domov alebo bytoviek. K dnešnému dňu evidujeme vyše 30 000 žiadostí ľudí o zamestnanie,“ povedal. 

Jaguar Land Rover plánuje v prvej etape preinvestovať takmer 1,5 mld. eur. Vytvorí 3 000 priamych a 15 000 nepriamych pracovných miest. V strategickom parku je pre ňu vyčlenených okolo 400 hektárov. Prvé auto chce vyprodukovať v roku 2018. V prvej fáze bude vyrábať 150 000 áut ročne, v druhej fáze sa má ich počet zvýšiť na 300 000. V nitrianskom priemyselnom parku je v súčasnosti na ploche vyše 140 hektárov etablovaných 20 firiem, ktoré zamestnávajú zhruba 3 600 ľudí.

Viac o téme: Jaguar Nitra Práca Investor Pracovné miesta
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy