Slovenské firmy trpia nedostatkom zamestnancov, nových ľudí hľadajú v týchto krajinách!

Firmy na Slovensku majú problém nájsť dostatok pracovníkov. Začínajú preto robiť nábory v okolitých krajinách. Potvrdzujú to viaceré personálne agentúry.

Z aktuálneho prieskumu spoločnosti Manpower Česká republika a Slovenská republika vyplýva, že pri nábore zamestnancov v 2. štvrťroku tohto roku sú najoptimistickejšie firmy na východe Slovenska. A práve tu sa obzerajú firmy po pracovníkoch z Maďarska. "Zamestnávatelia začínajú robiť nábory v Maďarsku. Hoci sa zdá, že na slovenskom trhu práce pri tej nezamestnanosti, ktorá tu je, by mali byť voľné pracovné sily, tak sú menej dostupné. Sú v lokalitách, odkiaľ sa nemôžu do práce dopravovať, sťahovať sa niekam za prácou je na Slovensku komplikované a finančne náročné. Takže zamestnávatelia začínajú hľadať ľudí v susedných krajinách," povedala  generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Rezlerová.

Rovnaké skúsenosti majú iné personálne agentúry. "Záujem zamestnávateľov o zahraničných zamestnancov je nespochybniteľný a má stúpajúcu tendenciu. Kým v priebehu uplynulých piatich rokov bol trend zamestnávania pracovníkov z iných krajín kontinuálny, v posledných 18 mesiacoch registrujeme geometrický rast záujmu o túto skupinu zamestnancov," priblížil výkonný riaditeľ personálnej agentúry Express People Peter Dosedla. Zároveň uviedol, že napríklad v porovnaní s rokom 2014, keď na Slovensku našlo prácu niekoľko stoviek pracovníkov z Rumunska, sa ich počet v minulom roku pohyboval v tisícoch.

Personálno-poradenská spoločnosť McRoy Group potvrdzuje, že záujem je nielen o zamestnancov z okolitých krajín a Rumunov, ale aj o Bulharov. "Tu však firmy čelia výzve, ako si ich udržať, pretože títo ľudia často svoje zamestnanie opúšťajú a cestujú za vyššími zárobkami ďalej na západ," podotkol manažér spoločnosti Branislav Holík.

Personalisti sa pritom jednoznačne zhodujú v tom, že dôvodom hľadania zamestnancov v zahraničí je vyčerpanie domáceho trhu. "Stojí za tým zlá štruktúra slovenských nezamestnaných, z ktorých približne 100.000 má skončenú maximálne základnú školu, pri približne polovici ľudí bez práce sa nedá určiť ani ich profesia a viac ako polovica nepracuje dlhodobo," tvrdí Holík.

Podľa spoločnosti Express People však zamestnávanie zahraničných pracovníkov prináša firmám aj viacero benefitov. Okrem požadovanej spoľahlivosti, vzdelania, majú napríklad rumunskí zamestnanci dobré pracovné návyky. "Ponúkaná výška mzdy je pre nich, navyše, dostatočne motivujúca na to, aby mali o prácu na Slovensku záujem a snažili sa podávať v práci čo možno najkvalitnejší výkon," doplnil Dosedla.

Dostatok kvalifikovaných pracovníkov pritom podľa agentúr chýba takmer vo všetkých sektoroch. "Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily zaznamenávame naprieč všetkými sektormi. Najviac to pociťuje výroba a IT sektor," dodal manažér pobočky spoločnosti Grafton Slovakia v Bratislave Michal Batis. Okrem týchto sektorov chýbajú ľudia aj v elektrotechnickom priemysle a logistike, či v oblasti automotive.

Viac o téme: Výroba Práca Zamestnanie Sila Zamestnanosť Nedostatok Odvetvie Pracovná IT Kvalifikovaná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; redakcia; Foto: thinkstockphotos.com
Staršie správy
Staršie správy