Študenti, chcete sa stať podnikateľom? Tu vás to naučia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Študenti Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline si môžu bez ohľadu na ročník či študijné zameranie zaradiť do rozvrhu predmet Povolanie podnikateľ, ktorý je otvorený pre každého, kto má chuť pracovať na vlastnom podnikateľskom nápade. TASR o tom informovala Katarína Géčová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU.

Predmet podľa nej zastrešuje Katedra makro a mikroekonomiky Fakulty riadenia a informatiky ŽU, spolu s Vedecko-technologickým parkom Žilina. "Vyučujúcimi sú externí konzultanti. Pomáhajú s rozpracovaním nápadov mladých ľudí, ktorým nechýba ambícia uspieť na trhu. Študenti môžu využiť konzultácie expertov z praxe. Tí väčšinou poradia s programovaním aplikácie, marketingom, prípravou biznis plánu," uviedla Géčová.

"Vyučovanie predmetu je postavené na najnovších metodikách, ktoré pomáhajú pri rozvoji startupov na celom svete. Dôležité je, že študenti majú čo najmenej teórie a získané poznatky od konzultantov hneď aplikujú v praxi. Musia sa s nápadom hneď od začiatku podrobiť skúške, ktorou je trh. Väčšina študentov si myslí, že samotný nápad je úspech. Nie je to celkom pravda, samotný nápad je len desať percent úspechu. Dôležitá je realizácia a overenie na trhu," vysvetlil koordinátor predmetu Andrej Rybovič.


Mohlo by vás zaujímať: Chcete byť v práci spokojní? Študujte tieto odbory


Predmet Povolanie podnikateľ hodnotí veľmi pozitívne študent ŽU Ján Sopko, ktorý ho absolvoval v akademickom roku 2015/2016. "Bol jedným z najzaujímavejších predmetov prvého semestra v druhom ročníku. Získal som skúsenosť ako navrhnúť spoločný projekt, pracovať v tíme, ako si určiť priority pri začínajúcom podnikateľskom projekte," povedal Sopko.

Absolventkou predmetu je aj študentka Fakulty riadenia a informatiky ŽU Mária Demjanovičová, zakladateľka úspešného startupu PURE JUNK. "Tím mladých ľudí navrhuje a vyrába nábytok a doplnky z recyklovaných materiálov. Nedávno získala Mária Demjanovičová so svojím startupom v súťaži Študentská podnikateľská cena 2015 cenu ministra školstva v kategórii najinšpiratívnejší podnikateľský príbeh. Ďalšími zaujímavými projektmi, na ktorých pracovali študenti ŽU počas predmetu Povolanie podnikateľ, sú napríklad kompostuj.me, climbguide.sk a sportpass.me," podotkla Géčová.

"Dvojsemestrálny celouniverzitný predmet Povolanie podnikateľ rozvíja u študentov kreatívne myslenie, vzájomnú komunikáciu, obchodné i organizačné zručnosti. Spolupracujú s mentormi a počas procesu premeny dobrého nápadu na reálny produkt či službu získavajú dôležité skúsenosti, ktoré ocenia pri vlastnom podnikaní alebo v budúcom zamestnaní. Teší nás, že predmet je u študentov každým rokom populárnejší," dodal prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU Jozef Ristvej.


Prečítajte si tiež: Zmeň seba aj Slovensko! Zbaľ si veci a vydaj sa na dvojročné dobrodružstvo


Viac o téme: Práca Univerzita Podnikateľ Podnikanie Povolanie Žilinská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy