Ako prežiť krízu v práci? 8 tajomstiev úspechu na meniacom sa pracovisku

Dnešný svet práce sa rýchlo rozvíja a nové technológie neustále menia pracovné procesy a očakávania. Niet divu, že zamestnávatelia dnes hľadajú ľudí, ktorí bez ohľadu na svoju rolu neustále rozvíjajú a pestujú svoju schopnosť pozitívne sa vysporiadať so zmenami na pracovisku.

No zatiaľ čo dôležitosť adaptability pre zamestnávateľov vzrástla, adaptácia na zmeny nie je zručnosťou, ktorá je pre každého prirodzená. V skutočnosti nie každý prijíma zmenu pozitívne. Sme tvormi zvyku a mnohí z nás zisťujú, že zmena môže spôsobiť celý rad emocionálnych reakcií, od mierneho nepohodlia alebo nervov až po intenzívnu paniku alebo strach. „Vystúpenie z komfortnej zóny pre nás často spôsobuje diskomfort, ľudia celkovo neradi vstupujú do neznáma. S odstupom času môžete už na zmeny, ktoré ste podstúpili pozerať s väčším nadhľadom a nakoniec budete vďační za nové zmeny," uvádza Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk. 

Ak máte problémy so zmenami, dobrou správou je, že zmena myslenia a konštruktívne prispôsobenie sa je zručnosť, ktorú sa ako každú inú môžete naučiť.

Ako sa vysporiadať so zmenami v práci?

Ak zistíte, že vyhliadky na zmenu vo vás vyvolávajú určitý strach a úzkosť, je dôležité naučiť sa, ako zmenu prijať – a pri tom si rozvinúť dôležitý súbor zručností. Tu je niekoľko najlepších tipov, ako sa vysporiadať so zmenami v práci a zlepšiť svoje adaptačné schopnosti.

Postavte sa tvárou v tvár faktom

Zmeny vás postavia pred nové a neznáme výzvy, ktoré vám môžu spôsobiť ďalšie obavy a úzkosť. Pokúste sa premeniť negatívny pocit na pozitívne emócie kladením správnych otázok.

  • Je vaša interpretácia zmeny, ktorej čelíte, racionálna, objektívna a založená výlučne na faktoch?
  • Môžete spochybniť svoj výklad protiargumentom?
  • Aká je alternatívna perspektíva tejto situácie?

Spôsob, akým interpretujete fakty a informácie súvisiace so zmenou, ktorej čelíte, a význam, ktorý im dáte, je to, čo vo všeobecnosti určí váš prístup k novej situácii. Objektívnym preskúmaním náročnej situácie a vylúčením vášho osobného, ​​negatívneho postoja môžete výrazne ovplyvniť vaše vnímanie a poskytnúť úplne nový uhol pohľadu. Stanovenie objektívnych faktov vám umožní konať realistickejšie a bez emocionálnych reakcií.

Pýtajte sa

Správa o nadchádzajúcej zmene spôsobí pocit šoku a obáv a vaša reakcia bude určite mimoriadne emotívna. Emocionálna reakcia je úplne normálna reakcia na akúkoľvek zmenu, či už k horšiemu alebo k lepšiemu. V danom momente stačí utíšiť vlastné myšlienky konkrétnymi otázkami a mať k dispozícii čo najviac potrebných informácií. Nečakajte, kým vám niekto niečo povie, ale reagujte a pýtajte sa, čo vás zaujíma, aby ste si to uľahčili a spracovali to, čo sa deje.

Rozpoznajte a racionalizujte hlas opatrnosti

Keď čelíme situácii, ktorá je pre nás neznáma, vzadu v našej mysli sa vždy ozve opatrný hlas, ktorý nám hovorí, aby sme ustúpili, boli opatrní a spomalili. V časoch zmien sa táto oblasť mozgu rada ujíma kontroly a podporuje odpor. Pravidelne si pripomínajte, že zmena je neoddeliteľnou súčasťou života a buďte otvorený.

Uznajte zmenu ako príležitosť

Strach zo zmeny často pochádza z negatívnych myšlienok o tom, čo môže priniesť budúcnosť. Keď sa začnete báť týmto spôsobom, vedome sa snažte zmeniť svoje negatívne pocity na niečo pozitívne.

Začnite skúmaním zmeny, ktorú považujete za negatívnu alebo ktorá vo vás vyvoláva obavy. Obávate sa napríklad nedostatku podpory alebo zvýšeného pracovného zaťaženia? Alebo ste zmenili spoločnosť a teraz ste v novej pozícii?

Teraz zvážte, či by vaša interpretácia týchto aspektov mohla byť preformulovaná v pozitívnom svetle. Napríklad ďalšie povinnosti a možnosť samostatne riadiť svoju pracovnú záťaž vám môžu pomôcť napredovať v kariére.

V minulosti, keď ste naozaj dobre zvládali zmeny, čo ste robili a aké konkrétne kroky naozaj fungovali? Cieľom je pokúsiť sa udržať veci v perspektíve a v súlade s tým, čo je pre vás a vašu kariéru skutočne dôležité.

Buďte trpezlivý, vytrvajte a v prípade potreby požiadajte o pomoc

Prispôsobiť sa zmenám a naučiť sa, ako preukázať prispôsobivosť v práci, si vyžaduje čas a vytrvalosť. V dôsledku toho možno neuvidíte rozdiel cez noc. V prípade potreby požiadajte o pomoc. Požiadanie o pomoc je znakom sily, nie prejavom slabosti, preto sa určite porozprávajte s ľuďmi, ktorí vám môžu pomôcť udržať sa na správnej ceste. Ak sa snažíte prispôsobiť konkrétnej zmene, ktorej čelíte, požiadajte o nasmerovanie na akékoľvek relevantné programy pomoci zamestnancom alebo školiace zdroje, ktoré by vám mohli pomôcť.

Opustite zónu pohodlia

Vaša zóna pohodlia je súbor správania a akcií, ktoré spolu vytvárajú rytmus v každodennom živote. Táto zóna je ohrozená každou nečakanou zmenou a je prirodzené, že sa stresujete z niečoho, s čím sa stretávate prvýkrát. Prijmite zmeny, vytvorte nové procesy a podmienky, aby ste sa cítili tak dobre ako predtým.

Oslávte každodenné víťazstvá

Postupom času sa to, čo sa zdalo ako významná zmena v spôsobe vašej práce, začlení do vašej každodennej rutiny, rovnako ako situácia predtým. Adaptácia je neustály proces. Choďte krok za krokom, kým sa nebudete cítiť pohodlne. Nenúťte sa a nenasadzujte príliš rýchle tempo, aj keď ste zvyknutý na časté zmeny, nemôžu byť všetky rovnaké. Skúste si stanoviť menšie ciele, ktoré chcete dosiahnuť, pretože tak si každú zmenu osvojíte správnym spôsobom a čoskoro si vytvoríte nové rutiny. Je dôležité, aby ste prijali fakt, že niečo je inak.

Pamätajte, že je to celoživotná zručnosť

Nakoniec je dôležité si uvedomiť, že zmena môže nastať kedykoľvek a počas svojho pracovného života pravdepodobne zažijete veľa období zmien. Prijatie zmeny a schopnosť úspešne preukázať prispôsobivosť v práci, je dôležitá zručnosť, ktorá vám bude dobre slúžiť počas celého vášho osobného a profesionálneho rozvoja.

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy