Práca na plný úväzok a vyvážená strava, takto to funguje

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Pred počítačom rýchlo zjesť syrový chlebíček, z kantíny zjesť hotdog a večer po práci zaslúžené pivko. Niečo také jedia počas týždňa milióny ľudí. Podľa štúdií sa každý druhý zamestnanec stravuje zle a každý tretí sa sťažuje, že kvôli práci nemá čas na zdravú výživu. Štúdia tiež objasňuje, že stravovanie doma nie je zdravšie.

V podstate väčšina ľudí vie, ako môže vyzerať zdravá a vyvážená strava. 

Kto si namiesto dobrého obeda vyberie koláč, vie, že to nemá s vyváženou stravou nič spoločné. Napriek tomu to robí každý deň (najmä v práci).

Hlavným dôvodom je nedostatok času. Obed medzi dvoma termínmi sa často musí stihnúť v krátkom čase. Vo večerných hodinách je často nedostatok voľného času na postaranie sa o pestrý jedálny lístok. Pokiaľ ide o ponuky v jedálňach, väčšia pozornosť sa venuje vyváženej strave. V skutočnosti, napriek všetkému, zamestnanci uprednostňujú to tradičné: pizzu alebo rezeň.

Ruch každodenného pracovného života často degraduje jedlo na vedľajšiu záležitosť. Odborníci na výživu pred tým varujú, pretože fyzické následky nesprávnej výživy sú zničujúce a majú veľký vplyv na prácu. Môže vzniknúť začarovaný kruh.

Je predovšetkým v rukách manažmentu, aby dali svojim zamestnancom viac času na stravovanie. Riziko ochorenia z nezdravej stravy je vysoké. To sa mimochodom netýka len jedla, ale aj príjmu tekutín. Podľa odborníkov na výživu veľa zamestnancov pije počas pracovnej doby príliš málo.

Buď preto, že pitný režim potláčajú kvôli práci, alebo sa obávajú toho, že budú musieť chodiť príliš často na toaletu. Na záver vám dáme pár tipov, ako si jednoduchým spôsobom môžete urobiť svoj jedálniček uvedomelejší a zdravší.

Výživové tipy na pracovisku

  • Nápoje počas pracovnej doby: voda, džúsové streky, čaj. Počas práce sa snažte vypiť 1 až 1,5 litra tekutín. Vyhýbajte sa sladeným nápojom ako limonáda, cola, cukor v káve. To má negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi a spôsobuje únavu a pocit slabosti. Navyše liter koly už zodpovedá počtu kalórií celého obeda.
  • Malé občerstvenie a sladkosti sú povolené, ale treba ich užívať s mierou. Po povestnom poludňajšom útlme každý pracujúci potrebuje novú energiu. Čerstvé ovocie, orechy alebo sušené ovocie sú tie zdravšie alternatívy.
  • Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Nielen váš šéf bude rád, ak prídete do práce skoro ráno posilnený veľkými raňajkami s ovocím, müsli či chlebom a plný energie. Táto energia vás ľahko prenesie na obednú prestávku.
  • Naplánujte si obed skôr. Čím dlhšie necháte otvorené, čo budete jesť na obed, tým je pravdepodobnejšie, že si vyberiete nezdravú možnosť. Vaša voľba by mala byť urobená včas a vedome. Tým chceme povedať aj to, že by ste sa mali zamyslieť nad tým, že by ste si so sebou do práce vzali aj niečo zdravé a nejedli len nezdravé jedlá z jedálne.

Viac o téme: Zdravie Práca Strava Výživa
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy