TOP 10 zabijakov na pracovisku, ktorí kontaminujú a ničia akúkoľvek organizáciu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Na pracovisku sú takzvaní „zabijaci“. Sú spúšťačom nefungujúceho procesu a doslova zrnkami piesku v prevodovke. 

Našou úlohou je identifikovať konflikty na pracovisku a eliminovať ich čo najrýchlejšie a skôr, ako oni eliminujú vás. Tu je TOP 10 „najzhubnejších vredov“, z ktorých je chorá každá organizácia:

Žiadna tímová práca

Najlepšie organizácie tvorí tím – nielen skupina jednotlivých zamestnancov. Ak máte zamestnancov, ktorí sú nejednotní a vy neprejavujete záujem o vyriešenie konfliktu, vediete svoju spoločnosť priamo do katastrofy.

Postarajte sa teda o každý malý konflikt. Nedovoľte, aby sa táborák zmenil na lesný požiar.

Povedať niečo a myslieť si niečo iné

Ak má niektorý z vašich kolegov zlozvyk: „Ale to, čo som vlastne myslel, bolo...“, okamžite sa ozvite. Jasná komunikácia je predpokladom dobre fungujúceho systému. Nútiť vinníka, aby si na určitý čas preveril všetku svoju komunikáciu, či je zrozumiteľná, toto správanie zvyčajne potlačí v zárodku.

Povedať na všetko ÁNO, ale nič z toho nedodržať

Ujasnite si, že konštruktívna kritika a iné názory budú počas rozhodovacieho procesu vítané. Po prijatí rozhodnutia však musí byť záväzné pre všetkých.

Demonštratívna odmietanie v prípade rozumných návrhov

Ako líder je vašou zodpovednosťou dať svojmu tímu vedieť, že vôľu zlepšovať sa považujete za nevyhnutný predpoklad. Odmietavý postoj by sa mal vnímať taký, aký je – neochota zlepšovať sa.

Provokácia a negatívne myslenie

Vyvolanie hádky je porušením základných princípov tímovosti a nebezpečenstvom pre každý kolektív. Negatívne myslenie je rovnako nebezpečné. Ak sa členovia nedokážu zbaviť týchto dvoch vlastností, rozíďte sa s nimi.

Nesplnenie záväzkov

Dajte svojmu tímu vedieť, že sa od neho očakáva priznanie chýb a záväzok, že výsledný neporiadok úplne odstráni. Kto si neplní svoje záväzky, nechce dosiahnuť žiadny úspech, a preto je nevhodný na tímovú prácu.

Odmietanie viny

Odmietnuť vinu znamená odmietnuť zodpovednosť. Ujasnite si, že prevzatie zodpovednosti a plnenie si povinností (ako je uvedené vyššie) je jediné prijateľné správanie.

Chýbajúce informácie

Sú ľudia, ktorí vraj nikdy nič o ničom nevedeli, ktorí sú vždy informovaní poslední. K tomu sa dá povedať len jedno: Ak chcete byť v živote úspešní, vezmite opraty do svojich rúk. Nečakajte teda, kým k vám informácie prídu, ale vyžiadajte si ich.

Vyhýbanie sa konfliktom

Riešenie konfliktov je nevyhnutnou súčasťou života. Tí, ktorí nečelia konfliktom, budú nimi „zožratí“.

Klebety a zákernosti

Klebety a zákernosť sú podobné jedu, a preto musia byť potrestané politikou nulovej tolerancie. Riešenie konfliktov priamo, nahlas, odvážne a čestne sa musí stať akýmsi zákonom vo vašom tíme. Ujasnite si, že kolujúce klebety alebo ich počúvanie je neprijateľné. Každý, kto to aj tak urobí, musí byť okamžite vyradený.

Možno ste v týchto radách spoznali vzorec: Jasnosť, čestnosť a rešpekt. Ak vezmete do úvahy tieto 3 základné hodnoty, „zlo“ nemá šancu!

Viac o téme: Tím Zabijaci Čestnosť Tímovosť
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy