Nový rok a nová práca? Takto zostanete verní sebe a budete aj tímový hráč

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Veľa ľudí sa chce profesijne aj osobnostne zmeniť a ďalej sa vzdelávať. Chceli by sa realizovať vo svojom zamestnaní alebo napredovať a často to u súčasného zamestnávateľa nie je možné v želanej miere.

Mnohé firmy sú skôr staromódne relikvie, ktoré uviazli v minulosti. Z tohto dôvodu si veľa ľudí hľadá prácu v inej spoločnosti a pozíciu, v ktorej sa by sa videli ako súčasť celku.

Aby bolo hľadanie práce úspešné, je dôležité, aby ste okrem odbornej kvalifikácie dokázali presvedčiť aj vysokou úrovňou tímovej práce a napriek tomu aj individualizmom. Čoraz viac zamestnávateľov prikladá význam kombinácii týchto dvoch kľúčových vlastností pri výbere uchádzača.

Presvedčte klienta o svojej schopnosti pracovať v tíme a snažte sa rýchlo začleniť do existujúceho tímu, no dbajte na to, aby ste zostali sami sebou! Aby ste uspeli, mali by ste venovať pozornosť nasledujúcim tipom.

1. tip: Buďte otvorení a komunikatívni

Dobrá komunikácia je základom úspešnej spolupráce. Z tohto dôvodu je vhodné, aby ste ako nováčik vo firme hľadali úzky kontakt so zamestnancami. Je však dôležité zabezpečiť, aby ste sa nestali príliš osobnými a aby ste sa vyhýbali klebetám. Podeľte sa o svoj názor a akceptujte názor ostatných.

2. tip: Buďte nápomocní a spoľahliví

Aby sa vytvorila dobrá pracovná atmosféra a tímový pocit, je potrebné, aby sa všetci zamestnanci v tíme navzájom podporovali a mohli sa jeden na druhého spoľahnúť.

Aby ste v novej práci uspeli, mali by ste svojim kolegom v prípade potreby ponúknuť pomoc alebo im prípadne priniesť kávu a vždy dbať na to, aby ste dodržali termíny. To vytvára dôveru medzi vami a vašimi kolegami. Stanete sa súčasťou tímu rýchlejšie.

3. tip: Pozorne počúvajte a rešpektujte iné názory

V tíme sa znova a znova stáva, že rôzni členovia tímu majú rôzne názory. To je normálne, ale môže to spôsobiť problémy. Aby ste tomu zabránili, je dôležité, aby ste pozorne počúvali.

Tímová práca môže fungovať len vtedy, ak všetci členovia tímu medzi sebou otvorene komunikujú, nechajú toho druhého hovoriť a rešpektujú odlišný názor. Brainstorming je skvelý spôsob.

4. tip: Hľadajte riešenia spoločne

Tímy často čelia problémom pri plnení svojich úloh. Aby ste to vyriešili, mali by ste sa uistiť, že ste spoločne našli riešenie problému, ktoré zdieľajú všetci členovia tímu. Buďte presvedčení o svojom názore a snažte sa položiť na stôl dobré dôvody bez toho, aby ste marginalizovali iné názory.

Pri vývoji riešení si však treba uvedomiť, že ako nováčik by ste sa mali na začiatku držať trochu v úzadí. Nemá napríklad zmysel, ak chcete hneď všetko zmeniť a reštrukturalizovať procesy v tíme.

Viac o téme: Práca Problémy Tím Riešenia
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy