Kľud prosím! Aké výhody má ticho v každodennej práci

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Neustály hluk vás môže pripraviť o nervy, práve v otvorených kanceláriách je ticho vzácnosťou, a pritom z neho ťaží práca.

Zvuky klávesnice, zvonenie telefónov, rozprávanie kolegov, kávovar a tlačiareň v pozadí, šušťanie klimatizácie: Pokoj – nehovoriac o tichu – je v kancelárii vzácnosťou.

Je to badateľné po jeden a pol roku v podmienkach pandemickej práce v kancelárii, ale aj v domácej kancelárii. Niekomu doma chýba hluk v pozadí. Po mesiacoch na pokojnom pracovisku vo vlastných štyroch stenách niektorí iní sotva vydržia nápor v – niekedy ani nie úplne obsadenej – kancelárii.

Veď merania ukazujú, že hlučnosť v spoločnej kancelárii dosahuje 50 až 70 decibelov – zvuk zbíjačky má hodnotu okolo 90 decibelov. Z hľadiska hluku sa kancelária nemôže porovnávať s oceliarňou, ale hluk je všetko, len nie neškodný. Hluk nás nielen rozptyľuje, ale je aj stresovým faktorom, ktorý vám môže spôsobiť ochorenie.

Varovný orgán

Prečo je to tak? Môžeme zavrieť oči a nič nevidíme. Ale sluch nemôžeme vypnúť. Aj počas spánku si mozog vyberá dôležité z nedôležitých zvukov – a potom nás budí v závislosti od situácie. Naše ucho je varovným orgánom: Nezvyčajný hluk nad 60 decibelov aktivuje centrum strachu a vyplavujú sa stresové hormóny.

Ak sme permanentne vystavení hluku, môže to viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam, poškodeniu imunitného systému, zhoršeniu zápalových procesov či problémom so spánkom. Ak je na druhej strane ticho, mozog si môže dobiť zdroje, ktoré potrebuje na aktivity priťahujúce pozornosť, ako je napríklad riešenie problémov. Môžeme sa tiež lepšie sústrediť, pracovať a učiť sa, keď je ticho. Rovnako ticho nám môže pomôcť byť kreatívnejšími.

Pohlcovač zvuku

Ako teda vniesť viac ticha do každodennej práce, najmä v hlučnej otvorenej kancelárii? Na jednej strane cez dizajn: Nábytok vyrobený z materiálov pohlcujúcich hluk už môže znamenať veľký rozdiel. Veľký rozdiel je aj v usporiadaní miest: čím užšie sú pracovné stoly, tým väčšia je hluková záťaž, tvrdia lekári.

Najmä teraz, keď mnohé firmy zvažujú, ako sa po pandémii vrátiť do kancelárie a pracovať čo najviac rôznorodo, netreba hluk podceňovať. Najmä preto, že na rôzne hlasnú prácu je potrebných viac miestností: na videohovory alebo brainstorming v tíme – a na tiché, koncentrované činnosti osamote.

Na druhej strane malí pomocníci ako štuple do uší alebo slúchadlá s potlačením hluku dokážu eliminovať hluk v pozadí. Tu je však potrebná opatrnosť: na ticho si môžeme zvyknúť a aj ten najmenší hluk vnímať ako stresor.

Hluku v pozadí môžete čeliť aj takzvanými rušičkami. Ich umelý hluk má skryť otravné rozhovory v pozadí. Tí, ktorí majú radšej zvuky v ušiach, môžu si prehrávať zvuky z prírody. Podľa nedávnej štúdie, keď počujeme spev vtákov a zvuk potoka, máme menej stresu a dosahujeme lepší výkon.

Viac o téme: Hluk Práca Otvorená kancelária
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy