Zažívate šikanovanie v práci? Dá sa mu čeliť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Aj v škole bolo podpichovanie a šikanovanie pre mnohých na dennom poriadku. Čo však robiť, ak vás v neskoršom profesionálnom živote šikanujú a z každodenného dochádzania do práce sa stanú muky? Čo to vlastne šikanovanie je a ako sa dá odlíšiť? Tu sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o šikanovaní.

Šikanovanie, či už na pracovisku alebo v iných oblastiach života, znamená, že človek je systematicky marginalizovaný, obťažovaný, urážaný alebo očierňovaný kolegami alebo nadriadenými. Nemyslia sa tým bežné konflikty, ktoré môžu vzniknúť pri každodennej spolupráci a väčšinou sa dajú spoločne rýchlo vyriešiť.

Čo robiť, ak sa vás týka šikanovanie na pracovisku

V prvom rade by ste mali reagovať rýchlo a rozvážne. Systematické šikanovanie zvyčajne neprestane samo, ale časom sa zhoršuje. Nájdite rozhovor s kolegom alebo nadriadeným, ktorí to myslia dobre. Ak je vo vašej spoločnosti k dispozícii, môžete sa obrátiť aj na závodnú alebo zamestnaneckú radu. Ak sa na vašom pracovisku nenachádza vhodná kontaktná osoba, môžete sa obrátiť aj na verejné poradne, svojpomocné skupiny či odbory.

Veďte si denník o šikanovaní

Zaznamenajte si načasovanie všetkých situácií, ktoré sa vám stanú, a popíšte, aký vplyv na vás majú. Máte tak možnosť nielen lepšie analyzovať konfliktný potenciál, ale môžete aj svojim nadriadeným jasne komunikovať, aké správanie vašich kolegov vo vás vyvoláva negatívne emócie. Ak je šikanovanie pokročilejšie, neváhajte si nájsť čas, aby ste získali lepšiu predstavu o svojich možnostiach. Veľkou pomocou môžu byť aj priatelia a rodina.

Viac o téme: Odbory Rodina Práca Šikanovanie
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy