13 najotravnejších viet, ktoré v práci nikto nechce počuť

Niekomu sa ježia chlpy, len čo tieto vety začuje. Iný ich používa automaticky, ani nevie prečo. Tieto refrény patria k pracovnému folklóru, dobrý šéf alebo personalista by ich mal ale obmedziť na minimum. Stretávate sa s niektorými z týchto otravných viet aj na vašom pracovisku?

  1. "Viem, že máš veľa práce, ale ..."
    Áno, zvyčajne veľa práce naozaj máte. A je pravdepodobné, že ešte nejaká pribudne. Ale čo by ste pre kolegov neurobili. A navyše, vždy môže byť horšie. Najhoršia forma tejto vety totiž znie: "Viem, že si na dovolenke, ale..."
  2. "To budeš mať za chvíľku! Je to práca maximálne na 10 minút. "
    Nikdy to nie je práca na desať minút. Väčšinou trvá minimálne pol hodiny, následné komentáre, opravy, dorábky a hodnotenie – nakoniec vám to zaberie aj pol dňa. Nie je nad to, keď náročnosť úlohy odhaduje niekto, kto vôbec nerozumie tomu, čo všetko je na jej dokončenie potreba.
  3. "Ty sa v tom vraj vyznáš"
    Touto vetou hľadá zúfalý kolega obeť, na ktorú by hodil úlohu, ktorú má správne zveriť odborníkovi. Napríklad, keď mu nejde sprevádzkovať kávovar alebo potrebuje odvírovať počítač.
  4. "A to je podľa teba v poriadku?"
    Toto je šibalská šéfovská vetička, ktorá má vzbudiť dojem, že váš úsudok nie je z nejakého dôvodu v poriadku. Tento zlozvyk je bohužiaľ tak rozšírený, že si vyslúžil špeciálny termín "gaslighting".
  5. "Nechoď za mnou s problémom, príď za mnou s riešením."
    Nech už túto frázu používa ktokoľvek, pravdepodobne ju našiel v zlej manažérskej príručke z roku 1993. Navyše čím vyššie postavený človek je, tým väčšia je pravdepodobnosť, že za ním budú kolegovia chodiť s prosbou o radu. A je to vlastne žiaduce.
  6. "Potrebujem to ASAP! Ideálne hneď. "
    Skoro nikdy to nie je reálne. Viete to vy, vie to šéf, vedia to všetci. Táto veta pravdepodobne zaznieva až príliš často.
  7. "Bude to tak, pretože som to povedal/a."
    Tu niekomu došli argumenty ... Inými slovami: Neviem, prečo to tak má byť, ale nechcem to pred nikým priznať."
  8. "Je to na tebe, všetci na teba spoliehame."
    Vo firme by úlohy nemali ležať na pleciach jednotlivcov. Existujú síce vzácne výnimky - napríklad keď sa kope rozhodujúca penalta na firemnom futbalovom turnaji. Ale aj v takom prípade je táto hláška skôr na škodu.
  9. "Takto to nejde. Skúste to inak."
    Ak robím niečo zle, tak by som radšej počul, ako to robiť lepšie. Všeobecné komentáre k práci bez jasnej výčitky a zadania, kam vec posunúť, sú skutočne neprospešné.
  10. "Zvládol to Jožo, tak to zvládneš tiež."
    Zdravá súťaživosť nemusí byť od veci, ale táto veta v prípade neúspechu vzbudí hlavne pocit menejcennosti. A ten do práce nepatrí.
  11. "Keby som chcel poznať tvoj názor, tak sa ťa naňho spýtam."
    Inými slovami: "Máš pravdu, ale nemienim to priznať."
  12. "Ber to ako výzvu."
    Viem, že tí dávam nezvládnuteľnú úloha, ale keď zlyháš, bude to na tebe.
  13. "Všetko sa dozviete, až príde tá pravá chvíľa."
    Máloktorá veta dokáže tak krásne vzbudiť strach celého tímu, vyvolať nedôveru medzi zamestnancami a vedením a zároveň spustiť lavínu nezastaviteľných klebiet.

Počúvate podobné vety v práci príliš často? Možno je čas na zmenu. ​​​​​​Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

 

Viac o téme: Pracovisko Práca Vzťahy Nadriadený Vety Otravné vety
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, magazin.lmc.eu
 
Staršie správy
Staršie správy