Koronavírus a nariadená karanténa zamestnancov: Sprievodca prácou z domu

muž, práca, z domu, gauč, dom muž, práca, z domu, gauč, dom

Keďže sa koronavírus šíri po celom svete, mnoho spoločností nalieha na svojich zamestnancov, aby z bezpečnostných dôvodov pracovali z domu. Napríklad európske ústredie spoločnosti Google v Dubline je prázdne, pretože jeho 8 000 zamestnancov pracuje z domu, aby sa zabránilo šíreniu vírusu. Takto zostanete spokojní, zdraví a produktívni, aj keď ste doma v pyžame. Ale ako vlastne pracovať z domu, ak ste to ešte nikdy nerobili?

 

 

Buďte pripravený

Počítajte s možnosťou, že budete musieť pracovať z domu, aby ste neostali prekvapený, keď sa to to stane skutočnosťou. Uistite sa, že už máte po ruke všetko potrebné vybavenie, ktoré na prácu potrebujete. Vyhnete sa tak tomu, že nebudete môcť včas začať pracovať. Zamyslite sa nad tým, čo všetko by ste mohli potrebovať.

Nezabudnite na svoje zdravie

Ak nie ste v karanténe, skúste nestráviť celý deň doma. Choďte sa prejsť aspoň raz za deň, aj keby to mal byť iba výlet do potravín. Inak môžete dostať ponorkovú chorobu. Tiež si nezabudnite robiť pravidelné prestávky. Na práci z domu je krásne to, že si môžete každý deň uvariť kvalitné jedlo.

Určite si hranice medzi osobným a pracovným životom

Nepracujte z pohovky alebo ešte horšie, z postele. Vyhraďte si mesto na prácu, aj keby to mal byť váš kuchynský stôl. Pomôže vám to dostať sa do pracovnej nálady. Ak to neurobíte, bude ťažie uvedomiť si hranice medzi pracovným a domácim životom. Nemusíte si však na seba dať oblek. Pokojne pracujte v pohodlnom oblečení, dôležité je, aby ste svoju prácu dokončili.

Stanovte si základné pravidlá

Ľudia, ktorí musia kvôli koronavírusu pracovať z domu, za normálnych okolností pracujú v kanceláriách. Dohodnite sa teda s nadriadenými na pracovných podmienkach. Naplánujte si pravidelné hlásenia a určite si pracovnú dobu a čas, kedy vás môžu kolegovia kontaktovať.

Ak sa cítite osamelo, oslovte ľudí

Aj keď poslať e-mail je najjednoduchšia možnosť, snažte sa svojim spolupracovníkom ozvať aj pomocou telefónu. Opýtajte sa ich, na ich duševný stav aj na to, ako sa im darí a skutočne si vypočujte si ich odpoveď. Ak sa cítite osamelo, dajte o tom ľudom vedieť. Podeliť sa o svoje pocity dokáže v ťažkých chvíľach skutočne pomôcť.

Viac o téme: Home office Doma Počítač Práca Vírus Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc Zdroj: GettyImages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy