Neničte si svoje zdravie: Takto sa vyhnete bolesti v starobe

žena, sedí, práca, výhladžena, sedí, práca, výhlad

Dnes nás životný štýl núti sedieť oveľa viac, ako sa pohybovať. Naše telá jednoducho nie sú stavané na takúto sedavú existenciu. V skutočnosti je opak pravdou. Ľudské telo je stavané pre pohyb. Bežný spôsob sedenia je s ohnutými ramenami a zhrbeným chrbtom, teda pozícia, ktorá nerovnomerne zaťažuje chrbticu. A aký účinok má takáto stagnácia na mozog? Väčšinou sa posadíte, keď chcete používať mozog, ale ironicky, dlhodobé sedenie má opačný účinok. Nečinnosť obmedzuje prietok krvi a množstvo kyslíku, ktorý sa dostane do vášho mozgu. Vaša schopnosť sústrediť sa tým pádom zhorší. Skúste sa držať týchto zásad správneho spôsobu sedenia pri práci.

Podoprite si chrbát

Znížte riziko bolesti chrbta úpravou stoličky tak, aby bola vaša spodná časť chrbta správne podopretá. Správne nastavená stolička zníži namáhanie chrbta. Vyberte so stoličku, ktorá je ľahko nastaviteľný, takže môžete meniť výšku, zadnú polohu a náklon. Vaše kolená by mali byť mierne nižšie ako vaše boky. Ak je to potrebné, použite opierku na nohy.

Správne si nastavte stoličku

Nastavte výšku kresla tak, aby ste mohli používať klávesnicu s vyrovnanými zápästiami a predlaktiami vodorovne s podlahou. Môže to zabrániť poškodeniam z opakovaného namáhania. Vaše lakte by mali byť na boku tela, aby vaše rameno tvorilo na lakťovom kĺbe tvar písmena L.

Položte si chodidlá na podlahu

Položte vaše nohy priamo na zem. Ak to nie je možné, vyskúšajte opierku na nohy, ktorá vám umožní nechať nohy na pohodlnej úrovni. Neprekrížte si nohy, pretože to môže prispieť k problémom spojeným s držaním tela.

Nastavte si monitor na úroveň očí

Dobrou radou je umiestniť monitor približne do vzdialenosti vašej vzpriamenej ruky od ramena tak, aby horná časť obrazovky bola približne v úrovni očí. Aby ste to zvládli, možno budete potrebovať stojan na monitor. Ak je obrazovka príliš vysoko alebo príliš nízko, musíte ohýbať krk, čo môže byť nepríjemné.

Klávesnicu umiestnite priamo pred seba

Na prednej strane stola nechajte medzeru asi 10 až 15 centimetrov, aby ste si pri písaní mali kam položiť zápästia. Držte ruky ohnuté do tvaru písmena L a lakte po stranách. Niektorí ľudia radi používajú podložky pod zápästie, aby si udržali zápästia rovné a na rovnakej úrovni ako tlačidlá na klávesnici.

Vhodne si položte myš

Umiestnite a používajte myš čo najbližšie k vám. Podložka pod myš a chrániče zápästia vám pomôcť udržiavať zápästie rovné a vyhnúť sa nepríjemnému syndrómu karpálneho tunela. Ak klávesnicu nepoužívate, posuňte ju na jednu stranu, aby ste myš posunuli bližšie k vám, a teda viac do stredu.

Vyvarujte sa odrazu obrazovky

Vaša obrazovka by mala byť čo najviac chránená pred oslnením. Ak na obrazovku aj tak dopadajú svetelné lúče, podržte zrkadlo pred obrazovkou, aby ste vedeli, čo to spôsobuje. Monitor umiestnite tak, aby sa zabránilo odrazom od horného osvetlenia a slnečného svetla. V prípade potreby potiahnite žalúzie cez okná. Úpravy jasu alebo kontrastu obrazovky môžu uľahčiť vašim očiam.

Uľahčite si prístup k vašim veciam

Umiestnite často používané predmety, napríklad telefón alebo zošívačku, na dosah. Vyhnite sa opakovanému naťahovaniu alebo krúteniu pri tom, ako hľadáte predmety.

Vyhnite sa nevhodným polohám pri telefonovaní

Ak na telefóne trávite veľa času, skúste si zadovážiť headset. Opakovaným držaním telefónu medzi uchom a ramenom namáhate svaly na krku.           

Robte pravidelné prestávky

Sedieť príliš dlho v rovnakej polohe nie je zdravé. Uistite sa, že meníte polohu tela tak často, ako sa dá. Časté a krátke prestávky sú pre vaše chrbát lepšie ako dlhé a zriedkavé. Poskytnete tak niektorým svalom šancu na relaxáciu, zatiaľ čo iné sú zaťažené.

Ak máte chuť zameniť svoje sedavé zamestnanie za niečo nové, využite Agenta na Kariéra.sk. Zaujímavé pracovné ponuky na mieru vám zašle na váš mail.

Viac o téme: Zdravie Práca Bolesť Telo Chrbtica Sedenie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: pixabay, NHS

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy