Dobre sledujte svoje telo: Týmto vám dáva najavo, že nie ste šťastný

Zdroj: Getty Images

Šťastie nie je len odrazom stavu mysle, či nastavenie sa naň. Je tiež spojené s konkrétnymi chemickými procesmi v tele, úzko súvisí s hormónmi, vďaka ktorými sa cítime šťastní. Ak ich máme nedostatok, cítime sa zle, nešťastní a sme v depresii. Pozrite sa, aké príznaky by ste si mali všímať na svojom tele - snaží sa vám dať najavo, že nie ste šťastný.

 

 

 

  1. Chuť na sladkosti a čipsy
    Ak máte neovládateľnú chuť na cukor a škrob, pravdepodobne máte nízku hladinu serotonínu. Toto jedlo totiž posilňuje spomínaný hormón. Keď si dáte sladké alebo slané, cítite sa lepšie. Nie však na dlho. Výsledkom je, že sa hormón šťastia rýchlo pominie a vy máte pocit, že si opäť musíte dať sladkosť alebo slanú pochúťku.
  2. Priberanie
    Nedostatok dopamínu vedie k zvyšovaniu hmotnosti. Nielenže sa dopujete sladkým a nezdravým jedlom, taktiež sa prejedáte. To sa stáva vtedy, ak si človek snaží kompenzovať nízku úroveň daného hormónu. Ďalším negatívnym dôsledkom priberania je tiež závislosť od jedla, ktorá sa môže ľahko rozvinúť.
  3. Triaška
    Spozorovali ste, že sa u vás začali objavovať nekontrolovateľné pohyby tela. Aj za triašku môže chýbajúci dopamín. Najčastejšie sa to prejavuje trasením rúk.
  4. Znížená úroveň empatie
    Štúdie ukazujú na prepojenie medzi empatiou a oxytocínom. Tento hormón lásky ovplyvňuje vašu náladu. Ak je pre vás ťažké mať pochopenie pre iných alebo ak ťažko rozlišujete výrazy tváre, pravdepodobne máte nedostatok oxytocínu.
  5. Bolesť hlavy
    Tá sa spája s nedostatkom progesterónu, ďalším hormónom, ktorý ovplyvňuje náladu. Táto bolesť môže naznačovať aj istú formu migrény. Progesterón je dôležitý hormón najmä počas tehotenstva, preto by ženy s jeho zníženou úrovňou mali byť podrobne kontrolované.
  6. Nespavosť
    Jedým zo znakov nespavosti je nízka úroveň hormónu serotonínu. Ak je ho nedostatok, spôsobuje problémy so spánkom a zmeny nálad. Ľudia, ktorí sú v neustálom strese, depresii a vedú sedavý spôsob života, sú nachýlnejší trpieť nespavosťou.
Viac o téme: Obezita Nešťastný
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: brightside; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy