Bývalí zamestnanci Facebooku prehovorili: Ak tu chcete prežiť, robte, čo vám kážu a tvárte sa, že ste šťastní

Mark Zuckerberg pozná správnu cestuMark Zuckerberg pozná správnu cestu Zdroj: SITA

Viac než 12 bývalých zamestnancov Facebooku nedávno prehovorilo, aký tlak cítili zo strany zamestnávateľa a ako im bolo odopierané nahlas povedať, ako naozaj vyzerá práca pre giganta v oblasti sociálnych sietí. Niektorí prácu v spoločnosti Facebook označili za kult.

„Existuje tu takáto kultúra - dokonca aj keď ste úplne na dne, musíte sa tváriť a predstierať, že svoje zamestnanie a prácu pre túto firmu milujete a ste v nej šťastný,“ uviedol jeden z bývalých zamestnancov Facebooku. „Nemyslím si, že je správne, ak človek musí v práci predstierať, že je to najlepšie miesto na svete.“
 

Na nič sa nepýtajte, robte, čo sa od vás žiada

Zamestnanci, ktorí už vo Facebooku nepracujú, opísali zvláštne praktiky systému riadenia zhora nadol. Všetky významné rozhodnutia sú vydávané vedením spoločnosti a zamestnanci nemajú žiadne právo ovplyvňovať ich alebo sa k nim vyjadrovať. Ako príklad uviedli udalosť z roku 2017 – na stretnutí sa jeden zo zamestnancov spýtal viceprezidenta Facebooku Davida Fischera na program spoločnosti. Fischer odpovedal, no do pár hodín dostal daný zamestnanec a jeho nadriadený zúrivý telefonát od tímu, ktorý zodpovedal za program spoločnosti. „Nikdy som nemal pocit, že pracujem v prostredí, ktoré podporuje to, aby ste sa prejavili a prišli s nápadmi. Kedykoľvek som sa ozval, vždy prišli nepríjemné telefonáty,“ povedal bývalý manažér spoločnosti.
 

O dobré hodnotenie sa musíte posnažiť

Bývalí zamestnanci taktiež kritizovali hodnotiaci systém, ktorý sa opakuje dvakrát ročne. V ňom zamestnanci dostávajú hodnotenia a spätnú väzbu od piatich svojich kolegov. Myslíte si, že na tom predsa nemôže byť nič zlé? Jeden háčik tento hodnotiaci systém predsa len má. Ak totiž chcete získať dobré hodnotenie, musíte sa zúčastňovať rôznych podujatí po pracovnej dobe, obedovať so svojimi kolegami, zachovávať výlučne pozitívny postoj a udržiavať dobré vzťahy so všetkými svojimi spolupracovníkmi. „Je to niečo ako súťaž v obľúbenosti,“ opísal to jeden z bývalých zamestnancov. Uspejú totiž iba tí, ktorí prácu pre Facebook povýšia nad všetko vo svojom živote, bez rozmyslu spĺňajú všetky šéfove príkazy a tvária sa, že svojich kolegov priam „milujú“. Ak to nerobíte, čakajte negatívne hodnotenia. A takýto feedback sa s vami ponesie celý čas, ako budete pracovať pre Facebook.

Ak prežívate ťažké osobné chvíle v živote a prejaví sa to na tom, ako sa správate v práci, máte smolu. Jeden zo zamestnancov, ktorý vo Facebooku už tiež skončil, dostal pokarhanie na porade od manažéra, pretože sa nezúčastnil teambuildingu, ktorý sa konal po práci. Vtom čase totiž daný zamestnanec riešil rozvod. „Odpísala ma len za to, že som nešiel na teambuilding. Naozaj som naň ale nemohol ísť, pretože som prežíval ťažké chvíle po rozvode,“ uviedol.

Podľa hovorkyne Facebooku zamestnanci nie sú nútení zúčastňovať sa teambuildingov konajúcich sa po práci, dodala však, že vo firme je dôležité, aby navzájom medzi sebou spolupracovali.
 

Neverte všetkému, čo je na Facebooku

Jednou z činností, ktorá vám môže pomôcť v tom, aby ste mali v spoločnosti Facebook ako zamestnanec dobré meno, je zdieľanie vašej spokojnosti a šťastia na svojom profile. Bývalí zamestnanci spomínajú, ako ich kolegovia zdieľali na svojom Facebook profile benefity, ktoré im firma ponúkla alebo ako Facebook prispieva k zlepšovaniu sveta. Tým sa snažili zapáčiť svojim nadriadeným, aby sa stali ich obľúbencami. Aj tu však platí, upozorňujú bývalí zamestnanci, že to, čo vidíme na sociálnych sieťach, nie je vždy odrazom skutočnosti. „Vo Facebooku pracuje veľa ľudí, ktorí sú nešťastní, no ich príspevky sú presným opakom,“ opisujú.

Viac o téme: Škandál Facebook
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc; Text: ext; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy