8 typov kolegov, s ktorými pracovať je kríž: Pozrite sa, ako ich zvládnuť

Určite to poznáte. Sú typy kolegov, s ktorými spolupracovať je na nevydržanie. Možno zbytočne preháňajú, sú príliš opatrní alebo naopak, do ničoho sa im nechce. Myslíte si, že spolupráca s nimi je nemožná? Nemusí to tak byť. Stačí, ak ku každému z nich budete pristupovať správne. Naučte sa to.

 

 

 


 

  1. Dramatik
    Nafukuje udalosti, prekrúca fakty, robí haló z úplných drobností. Užíva si, ak svojou dramatickosťou nakazí aj ostatných zúčastnených. Občas máte pocit, že takýmto správaním získava energiu na svoje fungovanie.
    Ako s ním spolupracovať: Nastavte si hranice správania, ktoré už nebudete tolerovať. Ak vám takýto kolega spraví scénu na stretnutí, požiadajte ho, aby odišiel. Ak v tom bude pokračovať, prestaňte ho volať na stretnutia.
  2. Nerozhodný
    Keď sa už konečne odhodlá k rozhodnutiu, vzápätí ho odvolá. Pracovať s kolegom, ktorý aj najmenší detail – a v mnohých prípadoch aj úplne nepodstatný – rieši, zvažuje a konzultuje pol dňa, vie byť pekne vyčerpávajúce, otravné a frustrujúce.
    Ako  s ním spolupracovať: Nastavte mu deadline, do kedy musí vydať rozhodnutie. Po tomto termíne už nebude môcť zmeniť.
  3. Super súťaživý kolega
    Nezáleží na tom, o čo ide, vo všetkom musí byť najlepší, prvý a úspech musí byť pripísaný iba na jeho konto.
    Ako s ním spolupracovať: Tento typ kolegu by mal byť nastavený na dosahovanie tímových cieľov. Upriamte pozornosť šéfa na to, aby sa pokúsil zmeniť nastavenie vášho spolupracovníka – napríklad aj finančnou odmenou, avšak iba pri dosiahnutí spoločného úspechu.
  4. Kolega „mámnápad!“
    Máte aj vy kolegu, ktorý má stovky nápadov, no väčšinou zostane iba pri nich? Vždy totiž presne vie, že začať na nich pracovať by ste mali vy, respektíve hocikto iný – len nie on?
    Ako s ním spolupracovať: Vysvetlite mu, že jeho nápady môžu byť fajn, sú však zbytočné, ak sa do nich nemá kto pustiť. Pokúste sa ho navnadiť na rozbehnutie aspoň jednej z jeho ideí.
  5. Ničiteľ
    „Nie“, „to sa nedá“, „to nepôjde“, „teraz na to nemáme čas“. Sú vám tieto odpovede dobre známe? Máte aj vy kolegu, ktorý „zničí“ každý jeden váš nápad či návrh?
    Ako s ním spolupracovať: Nevzdajte sa po prvom odmietnutí. Pripravte si dobré argumenty, choďte vo svojom nápade ešte ďalej, predstavte mu, čo všetko by vaša idea mohla priniesť.
  6. Vulkán
    Kolega, ktorý od hnevu „exploduje“ zakaždým, keď veci nejdú podľa jeho plánov. Kričí do telefónu, „šteká“ na poradách, nemá problém „hučať“ aj na svojich kolegov. Hoci sa vždy neskôr ospravedlní, väčšina jeho spolupracovníkov okolo neho radšej chodí po špičkách.
    Ako s ním spolupracovať: Neustupujte a snažte sa „vybuchujúceho“ kolegu „schladiť“. Vysvetlite mu, že takéto správanie je neprofesionálne. Ak je to potrebné, odíďte z miesta stretnutia, až kým sa kolega neupokojí.
  7. Prokrastinátor
    Na projekty a úlohy nepovie nie, avšak namiesto toho, aby ich riešil, má čas sledovať Facebook, četovať, vysedávať na hodinových obedoch či klebetiť na káve v kuchynke. Tvrdí, že má toho veľa – čo je pravda. Väčšinou však začína pracovať až keď horia termíny. Hneď po splnení úloh si berie voľno, pretože sa potrebuje „zbaviť stresu“.
    Ako s ním spolupracovať: Ak prichádzate do kontaktu s kolegom s takýmto štýlom práce, dohodnite sa na čiastkovom odovzdávaní úloh. Bude to prospešné ako pre vás, tak aj preňho.
  8. Detailista
    Riešiť pracovné záležitosti s detailistom je na jednej strane fajn, na strane druhej vás to môže dosť spomaľovať. Môžete mať už totiž schválený projekt, detailista však môže otvoriť jednu jeho časť a začať ho rozoberať na drobné. Tak sa vrátite späť, aby ste mu zodpovedali všetky jeho otázky.
    Ako s ním spolupracovať: Detailista je v práci dôležitý, nedovoľte mu však, aby začal viesť diskusiu. Len veľmi ťažko sa z nej dostanete a prídete o kopec času, ktorý ste mohli venovať samotnej realizácii projektu.

Prečítajte si tiež: Schválené: Minimálna mzda bude v roku 2019 vyššia, pozrite sa na tú sumu


Viac o téme: Kolegovia Vzťahy na pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy