Slovákom sa z domu nechce: Sťahovali by sa len kvôli peniazom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Presťahovať sa za prácou je stále pre mnohých Slovákov niečím nepredstaviteľným. Ak sa už Slovák predsa len odhodlá odísť z domu, zväčša je za tým vidina oveľa vyššieho zárobku. Ideálom je sťahovanie sa v rámci kraja, pričom platí, že čím väčšia vzdialenosť, tým menší záujem.

Z Európy by dvaja z troch Slovákov neodišli za žiadne peniaze. Len jeden z desiatich zamestnancov by privítal o deň kratší pracovný týždeň na úkor nižšieho zárobku. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Home Credit Slovakia realizovala agentúra STEM/MARK v čase od 12. - 20. marca 2015 na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 250 osôb so zamestnaním.

"Vyšší zárobok sám o sebe veľkým impulzom pre sťahovanie sa ľudí nie je. Skoro pätina ľudí odmieta sťahovanie sa za prácou aj v rámci kraja, čo pri veľkosti Slovenska môže byť len pár desiatok kilometrov. Ochota zmeniť bydlisko je ale logicky ovplyvnená predovšetkým výškou ponúknutej mzdy. Čím vyšší plat by v novom bydlisku mali, tým skôr by presun zvažovali," uviedol k výsledkom prieskumu analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. 


Prečítajte si tiež: Sťahujete sa za prácou? Od štátu môžete dostať až stovky eur​


Odísť z domu v rámci svojho kraja, tak na to by 29 % opýtaných nalákalo zvýšenie platu o polovicu. Štvrtinu ľudí by na takýto krok presvedčilo dvojnásobné zvýšenie platu. "So zväčšujúcou sa vzdialenosťou medzi pôvodným a novým bydliskom by musel byť zamestnávateľ podstatne štedrejší, ak by chcel zamestnanca na presťahovanie sa presvedčiť, " konštatuje M. Kozub. 

Na presun do inej časti republiky, mimo svojho kraja, by skoro tretinu Slovákov motivovalo dvojnásobné zvýšenie platu. Pokiaľ by to malo byť sťahovanie sa v rámci Európy, 44 % opýtaných by na to pristúpilo len s podmienkou trojnásobného zvýšenia platu. Dve tretiny Slovákov by za prácou mimo nášho kontinentu neodišli za žiadnych okolností. 

Predovšetkým silné rodinné väzby a kamarátske putá sú pre Slovákov hlavné prekážky pre sťahovanie sa za prácou. Túžba zostať pri rodine a priateľoch drží doma takmer polovicu opýtaných. Ďalších 38 % respondentov nechce opustiť svoj byt alebo dom. Mnohí rodičia taktiež nechcú brať deti zo súčasnej školy, kde majú zázemie a svojich kamarátov, čo je argumentom proti presťahovaniu sa pre troch z desiatich ľudí. "Celých 23 % respondentov ale uviedlo, že jednoducho nemajú radi zmeny a neznášajú sťahovanie. Sami sa tým tak pripravujú o príležitosť - zvlášť v regiónoch, kde nie sú platy príliš vysoké. Za podobnú prácu by Slováci mohli o pár desiatok kilometrov ďalej získať vyšší plat," tvrdí Kozub. 


Prečítajte si tiež: Za prácou už netreba chodiť do zahraničia: Stačí zmeniť región​


Ak je ale niečo, čo ľudí "ťahá" do nového domova, je to podľa prieskumu až v polovici prípadov vysoký plat. Ako druhý najčastejší dôvod sa v prieskume objavuje ponuka nového bývania alebo firemného bytu od zamestnávateľa. Takýto benefit by presvedčil na zmenu svojej adresy viac ako pätinu ľudí. 

Slováci dostali v prieskume aj otázku, či by pracovali naďalej klasických 5 dní v týždni, alebo by radšej preferovali deň voľna navyše s menším objemom práce, no s o niečo nižším platom. Možnosť kratšieho pracovného úväzku, no s adekvátne nižšou mzdou, odmietlo 89 % zamestnancov, len 11 % by vymenilo viac voľna za menej peňazí. V predstavách, o koľko by sa im mal plat znížiť, sa výrazne rozchádzajú. "Približne pätina z tých, ktorým sa idea kratšieho pracovného týždňa pozdávala, by zachovala logický pomer výkon - pláca a oželeli by tak 20 % výplaty. Čo zrejme ale neprekvapí, takmer štyria z desiatich by si plat znížili len o 10 %, čo, samozrejme, vôbec nezodpovedá celému dňu voľna,“ dodáva Kozub.


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


Viac o téme: Sťahovanie Práca Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy