Ako vybrať správnych ľudí do firmy? Odborníci prezradili, čo je tajomstvom úspešného náboru

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

V piatok, 21. apríla, sa v priestoroch Satori Stage opäť stretli odborníci z oblasti HR. Raňajky s Kariérou - pravidelné podujatie organizované pracovným portálom Kariera.sk, znovu prinieslo dve zaujímavé témy a dvoch inšpiratívnych rečníkov. O čom sa diskutovalo?

Duálne vzdelávanie po svojom

Po tradične bohatých a chutných raňajkách otvorila podujatie Raňajky s Kariérou Valéria Mlynarovičová, Junior HR partner zo spoločnosti Medusa Group. Vo svojej prezentácii prezradila, akým spôsobom sa rozhodli realizovať duálne vzdelávanie v rámci ich spoločnosti. Stretávali sa s náročným hľadaním kvalifikovaných ľudí na pozície kuchár, čašník či barman, hľadali preto spôsob, ako zvýšiť záujem o tieto pozície. Keď vyšiel zákon o duálnom vzdelávaní, rozhodli sa ho prispôsobiť a vydali sa vlastnou, originálnou cestou. Spoločnosť Medusa Group uzatvorila spoluprácu s konkrétnou strednou odbornou školou a v rámci spolupráce vytvorili špeciálny program Talent manažment, do ktorého spolu s pedagógmi vybrali talentovaných žiakov. Pre účastníkov Talent manažmentu boli pripravené dva druhy školení, a to nielen gastronomické, ale napríklad školenie zamerané na manažérsky rozvoj. Zaviedli tiež univerzitu pre pedagógov, podľa Medusa group je totiž dôležité vzdelávať aj samotných pedagógov. Snahou týchto školení bolo, aby sa pedagógovia stali  pre žiakov vzorom a viedli ich pracovnej zodpovednosti.

Pilotný ročník podľa Mlynarovičovej nie je posledný, plánujú v ňom pokračovať dlhodobo. Ich cieľom je zmeniť žiakov, ich prístup k prácu a povinnostiam, aby v nich posilnili záujem zostať v oblasti gastronómie, keďže práve toto odvetvie trpí nedostatkom kvalifikovaných ľudí.

Valéria Mlynarovičová zo spoločnosti Medusa Group Galéria fotiek (3) Valéria Mlynarovičová zo spoločnosti Medusa Group

 

Pracovný pohovor môže vyzerať aj inak

Po krátkej prestávke vystúpila so svojou prezentáciou Martina Javůrková, lektorka zo spoločnosti Dimensions Consulting Services. Tá prítomným prezradila, ako možno viesť pracovný pohovor inak; nielen aby HR špecialista kandidáta vedel prečítať, ale aj aby uchádzač odchádzal zo stretnutia s dobrým pocitom, a hlavne - aby pohovorom personalista budoval dobré meno spoločnosti. Skúsená lektorka ukázala, ako možno do pracovného pohovoru zaradiť  koučovské prístupy: zdôraznila potrebu prípravy na pohovor, správneho vedenia samotného pohovoru, ale aj jeho zhodnotenia po skončení.

Prítomní tiež boli priamo zapojení do prezentácie – ich úlohou bolo prezradiť, aké najčastejšie otázky sa pýtajú uchádzačov na pracovných pohovoroch. Následne si mohli overiť, nakoľko sa nimi kladené otázky zhodujú s najtypickejšími otázkami personalistov. Javůrková tiež odporučila niekoľko dobrých príkladov, aké otázky klásť namiesto tých bežných, ak sa chcú dozvedieť od uchádzačov viac ako naučené odpovede na klasické otázky.

Martina Javůrková zo spoločnosti Dimensions Consulting Services Galéria fotiek (3) Martina Javůrková zo spoločnosti Dimensions Consulting Services

 

Príďte si po dávku inšpirácie na Raňajky s Kariérou aj vy

Raňajky s Kariérou sú podujatím pre personalistov a odborníkov na ľudské zdroje. Jeho cieľom je prinášať a zdieľať rady, tipy, skúsenosti a nové informácie zo sveta HR. Každé podujatie prináša aktuálne a zaujímavé témy. Mali by ste záujem zúčastniť sa tohto podujatia? Najbližšie sa podujaie Raňajky s Kariérou bude konať v piatok, 16. júna 2017. Svoje miesto si môžete zarezervovať tu.  

Viac o téme: S Bratislava Raňajky Event Stage Podujatie Kariera.sk HR Kariérou Prezentácie Karierou Satori Eventy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: Kariera.sk

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy