Čoraz viac firiem si vychováva zo študentov zamestnancov: Ako to hodnotia?

Miba Steeltec praktizuje duálne vzdelávanie v praxiMiba Steeltec praktizuje duálne vzdelávanie v praxi Zdroj: Miba Steeltec

Obchodné oddelenie Rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave je koordinátorom pilotného projektu „YOUNG STARS“, ktorého cieľom je podporiť znovuzavedenie systému duálneho vzdelávania na Slovensku. Do projektu je zapojených 11 spoločností z oblasti strojárskej a automobilovej výroby v regióne Nitra. Ako sa im darí implementovať duálne vzdelávanie? Aké sú jeho prvé výsledky?

V septembri 2014 začalo svoju prípravu na povolanie prvých 33 žiakov, ktorí sa rozhodli pre štúdium v systéme duálneho vzdelávania. Pred pár dňami pribudlo ďalších 50 „young stars“. Aktuálne sa v troch študijných odboroch pripravuje takmer 130 žiakov 1. až 3. ročníka.  Teoretickú prípravu absolvujú v škole, prax priamo vo vybranom podniku, s ktorým majú podpísanú učebnú zmluvu. Aktívna účasť podnikov na tvorbe učebných osnov je zárukou toho, že vzdelávanie vychádza z potrieb praxe a mladí ľudia sa tak môžu na výkon svojej profesie kvalitnejšie pripraviť. Bezprostredne po skončení školy budú pripravení na svoje povolanie v súlade s potrebami zamestnávateľa.

Je duálne vzdelávanie cesta ako si zabezpečiť kvalifikovaných odborníkov? Čo všetko musia zamestnávatelia podstúpiť, aby sa do systému duálneho vzdelávania mohli zapojiť? Ako funguje spolupráca firiem so strednou odbornou školou? Ako presvedčiť rodičov a nadchnúť žiakov?

Poučili sme sa z vyše 50-ročnej tradície učňovského vzdelávania v rakúskych firmách a už viac ako 2 roky zbierame praktické skúsenosti na Slovensku.  Radi sa o svoje poznatky so zavádzaním systému duálneho vzdelávania podelíme. Príďte a opýtajte sa nás, čo vás zaujíma - dňa 29. septembra 2016, na Prvej regionálnej konferencii najvýznamnejších zamestnávateľov regiónu Nitra.Viac info získate na našich sociálnych sieťach FacebookLinkedIn, kde sa k nám určite pridajte!

Autorka: Ing. Martina Krišková, Project Manager, obchodné oddelenie Rakúskeho veľvyslanectva

Čoraz viac firiem si Galéria fotiek (2)

Viac o téme: Vzdelávanie Firmy Spoločnosti Duálne Zamestnancov Vychovávať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: PR článok, Zdroj: HRDA
Staršie správy
Staršie správy