VIDEO Gestá prezradia vaše skutočne emócie: Prečo by ste už nikdy nemali hrbiť?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Reč tela je staršia a pre človeka aj prirodzenejšia ako jazyk alebo mimika tváre. Prichádza naprogramovaná v našich mozgoch a preto sú aj od narodenia slepí ľudia schopní rovnakej gestiky ako ostatní, hoci ju nikdy nevideli.

Zatiaľ čo reč samotná je nesmierne dôležitá, preto, aby sme mohli bezproblémovo komunikovať, reč tela určí ako o nás budú iní ľudia zmýšľať. Hoci si to vôbec neuvedomujeme, správna gestikulácia nám môže pomôcť dosiahnuť životné ciele. Niekoľko fascinujúcich výskumov z Harvadru, Princetonu a ďalších špičkových univerzít vrhá nové svetlo na to, ako sa dá reč tela využiť v náš prospech pri práci.

Vaše telo vyjadruje vaše emócie lepšie ako vaša tvár

Napriek tomu, že sa už od detstva učíme spolu vychádzať prostredníctvom odčítavania emócií z tvárí ľudí v našom okolí, výskumníci z Princetonu zistili, že to zrejme nie je ten najlepší spôsob.

Účastníkov požiadali, aby z fotografie určili, či osoba na nej cíti radosť, stratu, víťazstvo či bolesť. Niektoré snímky ukazovali len tvár, iné postoj tela a zvyšné oboje. „V štyroch nezávislých pokusoch účastníci presnejšie uhádli zobrazovanú emóciu z reči tela (samostatnej či kombinovanej s výrazom tváre) než zo samostatnej mimiky tváre,“ vysvetľuje vedúci výskumník Todorov. Podľa neho sú extrémne pozitívne a extrémne negatívne emócie obzvlášť ťažko navzájom rozlíšiteľné.


Prečítajte si tiež: Bojíte sa, že vás reč tela prezradí? Klamstvá o neverbálnej komunikácii odhalené


Vedci z Britskej Kolumbie pozorovali od narodenia slepých paraolympionikov, čo im pomohlo dospieť k zisteniu, že väčšinu emočných prejavov už máme zabudovanú v systéme. Športovci s bezproblémovým zrakom i tí nevidomí po tom, čo sa im podarilo zvíťaziť, prejavili radosť rovnakým spôsobom. Reč tela je v nás natoľko zakorenená, že dokáže vyjadriť naše skutočné emócie i keď o tom ani netušíme.

Reč tela doslova mení kto sme

Psychologička Amy Cuddyová z Harvardu rozlišuje dva základné postoje tela, teda silné pózy a bezmocné, ktoré sú  ich náprotivkom. Zaujímanie silných postojov vám pomôže získať lepšiu prácu, cítiť sa skvele ako aj byť úspešnými. Vplyvom zmeny fyzickej pózy sa rovnako mení aj vnútro tela, presnejšie vaše hormóny. Postoj tela totiž ovplyvňuje množstvo vylučovaného testosterónu (hormónu sily) i kortizolu (stresového hormónu) Ich levely dokážu ovplyvniť ako zmýšľate sami o sebe i ako vás vnímajú ostatní. Pozrite si prednášku Amy Cuddyovej a pochopíte.

Viac o téme: Práca Sila Úspech Reč Moc Póza Tela
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: Buffer; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy