Neodpovedali vám na životopis? Pozrite sa, čo by ste mali v takom prípade urobiť

Takmer každý uchádzač sa už stretol s tým, že reagoval na pracovnú ponuku, poslal firme životopis, no firma sa mu neozvala späť. Životopis skončil niekde v niekoho rukách, no dotyčný si nedal námahu za životopis aspoň poďakovať a poskytnúť uchádzačovi spätnú väzbu. Firmy nemajú povinnosť oboznámiť uchádzača, že pre nich nie je zaujímavý, a tak to mnohé z nich ani nerobia.

Zamestnávatelia taktiež neposkytujú feedback, uchádzač sa iba v málo prípadoch dozvie, že nespĺňal ich požiadavky. Má vôbec nejaké možnosti, ako riešiť to, keď od firmy, do ktorej sa hlási, nedostal žiadnu odpoveď?

Nábor nového zamestnanca trvá často veľmi dlho a a odmietnuť 30 uchádzačov zaberie viac práce než prijať jedného. Avšak tieto praktiky spôsobujú akurát to, že uchádzači stoja na mieste, nevedia, čo sa bude diať a firma si tak poškodzuje svoje meno a vnímanie značky. Zamestnávatelia by si mali sami zvážiť, či im za to ich nečinnosť stojí.

Firma sa neozýva? Nerobte unáhlené závery

Je dôležité uvedomiť si, že to, že vás firma ešte nekontaktovala, neznamená, že pre vás majú zlé správy a nechcú vám ich oznámiť. Nepredpokladajte teda automaticky, že ticho z ich strany znamená, že nie ste zaujímavý kandidát.

Nábor nových zamestnancov si vyžaduje istý čas a ak sa uchádzate o pozíciu, na ktorú sa plánuje prijať viac ľudí, musíte rátať s tým, že môže trvať dlhšie, kým sa vám firma ozve. To ale platí v prípade, že firma neuviedla už priamo v inzeráte, že kontaktovať bude iba vybraných uchádzačov. Ak ste túto informáciu v pracovnej ponuke nenašli, malo by to znamenať, že firma bude kontaktovať každého uchádzača – aj toho, kto nepostupuje do užšieho výberu. Ak je to už dlhšie, čo ste poslali životopis a neviete, čo sa deje, je možné, že HR oddelenie podrobne skúma prijaté životopisy a zvažuje, ktorých kandidátov zavolať na pohovor. Vo veľkých firmách to môže trvať aj niekoľko týždňov.

Že vy ale nemáte radi čakanie? Existuje niekoľko možností, čo môžete urobiť. Pozrite sa, či je pracovná ponuka ešte stále zverejnená, respektíve či je na ňu možné ešte reagovať. Ak nie, viete, že proces prijímania životopisov uchádzačov bol uzavretý. S veľkou pravdepodobnosťou teda HR manažér zvažuje potenciálnych kandidátov. Ak čas plynie a vy stále neviete, na čom ste, ozvite sa firme vy. Komunikujte slušne, „nebombardujte“ personalistu, nevyvolávajte do firmy každý deň. V e-maile pripomeňte, na akú pozíciu ste reagovali a uveďte, že by ste chceli vedieť, či už vybrali z uchádzačov vhodného kandidáta alebo sú ešte stále v procese rozhodovania. K tomuto ešte odporúčame pripísať aj to, že v prípade, ak vás neprijali, by ste ich radi požiadali o spätnú väzbu.

Odmietnutie je niekedy to najlepšie

A že vám firma neodpíše ani na takýto mail? V tom prípade buďte radi, že pre takéhoto zamestnávateľa nepracujete. Jednou z ukážok toho, ako to vo firme naozaj funguje, je práve jej komunikácia smerom navonok. A ak si neváži potenciálnych uchádzačov, pravdepodobne si neváži ani svojich zamestnancov a klientov. Veľa šťastia pri hľadaní dobrej práce! Vyskúšajte našu online šablónu na vytvorenie životopisu. Pomôže vám zahrnúť v ňom všetky potrebné osobné informácie.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy