Hľadáte si novú prácu? Nedopustite sa týchto 5 častých chýb

Hľadanie novej práce môže byť veľmi stresujúce, najmä ak sa vám nikto neozýva, prípadne neviete nájsť nič, čo by vás zaujalo. Mnohí ľudia sa navyše zvyknú dopúšťať viacerých chýb, ktoré ich brzdia v nájdení vysnívanej ponuky. Týchto 5 vecí by ste počas procesu hľadania naozaj nemali robiť.

Nedostatočný životopis

Životopis je prvou vecou, ktorú potenciálny zamestnávateľ uvidí, preto by ste si na ňom mali dať záležať. Na internete nájdete rôzne šablóny, vďaka ktorým bude váš životopis originálny a hneď sa odlíši od ostatných. Pokúste sa rozvinúť informácie o svojich znalostiach či skúsenostiach a pokojne pripojte aj svoju fotografiu. Tá by mala byť, samozrejme, súčasná. Čo sa týka samotných informácií v životopise, nikdy si nevymýšľajte a uvádzajte len to, čo je naozaj pravda. Skôr či neskôr by sa na to prišlo. 

Žiadny alebo slabý motivačný list

Životopis síce poskytuje základné údaje o vašej osobe, no oveľa viac o vás prezradí motivačný list. Ak sa uchádzate o nejakú prácu mailom, nikdy ho nezabudnite poslať, aj keď ho ponuka možno nevyžaduje. Taktiež neposielajte jednu a tú istú verziu motivačného listu. Mali by ste ho prispôsobiť danej ponuke práce, o ktorú máte záujem. Uveďte v ňom dôvody, prečo ste tým pravým uchádzačom a taktiež upriamte pozornosť na svoje silné stránky a predchádzajúce skúsenosti. 

Podceňovanie alebo preceňovanie svojich schopností

Veľa ľudí nedokáže správne ohodnotiť svoje schopnosti. Mnohí sa podceňujú a myslia si, že na danú prácu nemajú dostatočnú kvalifikáciu, no iní sa zase preceňujú a trúfajú si aj na pozície, ktoré nie sú pre nich vhodné. Obidve možnosti sú nesprávne a mali by ste sa im vyhnúť. Pokúste sa triezvym úsudkom pozrieť na to, čo naozaj dokážete a aká práca by pre vás mohla byť tá pravá. 

Neviete, čo vlastne chcete robiť

Nemusíte pracovať v oblasti, ktorú ste vyštudovali. Mali by ste robiť predovšetkým to, čo vás bude baviť. Neprezerajte si každú jednu ponuku práce, ktorá je určená pre vaše miesto bydliska, ale zamerajte sa skôr na konkrétne pozície. Na portáli Kariéra.sk si môžete vybrať pozície, ktoré vás skutočne zaujímajú. O to lepšie sa budete môcť pripraviť na pracovný pohovor a ukázať, že vám na danom mieste naozaj záleží. 

Nečítate podmienky pracovnej ponuky

Pracovné podmienky v inzerátoch nie sú uvedené len tak, pre nič za nič. Pokiaľ ich nečítate, môžete sa zbytočne uchádzať o pozície, ktoré nie sú pre vás vhodné. Tým strácate nielen svoj čas, ale aj čas personalistov, ktorí sa budú zaoberať vaším životopisom alebo pohovorom. 

Ak chcete na pohovore naozaj zapôsobiť a získať prácu, položte potenciálnemu zamestnávateľovi jednu z týchto 25 inteligentných otázok. Odlíšite sa tak od priemeru. 

 

Viac o téme: Práca Zamestnanie Chyby
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy