Argumenty na pohovore: Čo všetko už dnes nestačí?

Aj vy patríte k tým šťastlivcom, ktorí dokážu trefne pomenovať situáciu? Dokážete poukázať na konkrétnu chybu? Vyjadriť nesúhlas so štandardným postupom, alebo odklonením sa od očakávaného?

Super, a čo ďalej? Že je dôležité vedieť kriticky myslieť? To áno


Kritické myslenie je rovnako dôležité ako predné ľavé koleso na aute. Bez neho by to nešlo. Ale to jediné koleso nám stačiť nebude. Nikam sa ním nedostaneme. K tomu, aby nás auto doviezlo kam chceme, budeme toho potrebovať omnoho viac.

Rovnako, je to aj na pracovnom pohovore. Či už ste na strane uchádzača o prácu alebo zamestnávate.

Vidieť nespravodlivosť? Mať presné pomenovania? Tak sa pozrite kam vás vaše kritické myslenie dostalo. Žeby do tunela? Do tunela, v ktorom je tu riadna tma. A to je ono. Tu sa poobzerajte a zistíte, že toto nie je cieľ.Tu ste prísť nechceli. Nič tu nie je. Neustála kritika vás zacyklila natoľko, že ste stratili smer.

Na konzultáciách sa neustále stretávam s takouto zacyklenou kritikou. Bez možnosti alebo snahy pohnúť sa z toho miesta. Neverili by ste, ale uchádzači ešte vždy tvrdia, že „bez známosti sa nikam nedostaneš“.

Áno je rok 2022, požiadavky na výberový proces, uchádzača ale aj zamestnanca sa absolútne zmenili. No stále máme medzi sebou ľudí, ktorí sa zacyklili v kritickom myslení. A nevidia cestu von.

Na druhej strane denne stretávam zamestnávateľov, ktorích na pracovných pohovoroch sprevádzajú a brzdia vlastné očakávania.

Čo všetko už dnes nestačí?

  • nájsť chybu
  • kategorizovať, selektovať, škatuľkovať
  • postupovať podľa doterajších štandardov
  • kriticky myslieť
  • argumentácia
  • nadhľad

Všimli ste si, že keď na pracovnom pohovore nastupujú argumenty a každá strana presadzuje svoje, končí hľadanie možností. Každá strana presadzuje svoje a prekladá ďalšie argumenty, aby presvedčila o svojej pravde.

Spoliehať sa na postupy, ktoré doteraz fungovali už nestačí. Kritické myslenie nedokáže generovať výsledky, ak si nestanovíte ďalší krok.


Skúste to inak – položte dva názory vedľa seba tak, aby konečný návrh zahŕňal obe možnosti.

GRATULUJEM, práve ste začali ste tvoriť.

Ste zamestnávateľ a radi by ste tvorili možnosti? Práve ste si uvedomili, že používate staré postupy, ktoré nefungujú? Ste majstrom v predkladaní argumentov a čakáte kedy sa objaví výsledok? Dohodnime si konzultáciu.

PS: pretože svet možností JE

Silvia

Silvia Skalická – job mentor, www.silviaskalicka.sk, pomôžem vám nájsť nové riešenia, či už ste na strane zamestnávateľa alebo sa uchádzate o prácu. Ak ste zistili, že vašim spôsobom nedosahujete výsledky, je čas urobiť nový krok.

Argumenty na pohovore: Čo Galéria fotiek (2)

 

Viac o téme: Práca Pohovor Kariéra
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, Silvia Skalická
 
Staršie správy
Staršie správy