Vyjednajte si plat, aký vám bude vyhovovať: Držte sa týchto jednoduchých zásad

Niekto je rodený vyjednávač a pri hovoroch o plate sa cíti ako ryba vo vode. Iný v tejto disciplíne sotva pláva alebo sa rovno kúri a nevie, čoho sa chytiť. Ak patríte do druhej skupiny, máme pre vás jednoduchý návod, ako pri vyjednávaní o mzde postupovať.

Spočítajte si náklady na život

Pokojne si vezmite papier a píšte si: Koľko vás stojí bývanie, energia, doprava, splátky, koľko dáte za jedlo, ošatenie... Vyjde vám čiastka, za akú ste schopní (aj vaša rodina) každý mesiac dôstojne prežiť. K tej prihoďte niečo na sporenie, aby ste nemuseli žiť z ruky do úst, a tiež peniaze na dovolenku. To je váš „vstupný údaj zvnútra“.

Zistite, aká je situácia na trhu práce

Čo musíte tiež vedieť, je výška platov, aká je vo vašom odbore a regióne obvyklá. To je možné overiť niekoľkými spôsobmi. Ďalej je potrebné mať povedomie o tom, aký je vo vašej brandži momentálne pomer ponuky a dopytu. Ak nie ste istý, skúste sa opýtať známych. Ak patríte k „nedostatkovým“ pracovníkom, vaša vyjednávacia pozícia bude lepšia. To platí aj v prípade, že viete niečo špeciálne, čo nezvládne každý druhý.

Odpoveď majte po ruke

Až zohľadníte svoje životné náklady aj situáciu na pracovnom trhu, dôjdete k svojej ideálnej mesačnej odmene. Počítajte ju v hrubom. Nemala by byť úplne mimo realitu, ale ani sa nedržte zbytočne pri zemi. Mala by to byť suma, z ktorej ste ochotný zľaviť, ak vám zamestnávateľ toľko nebude chcieť dať. Aká je vaša predstava, môže zisťovať aj vopred po telefóne. Preto majte odpoveď pripravenú. Rovnako argumenty, ktorými svoju čiastku obhájite – vaše skúsenosti, kompetencie, obvyklú mzdu, ktorú pracovníci vo vašom odbore a s vašou praxou berú.

Počkajte, kým začne druhá strana

Najčastejšie sa vyjednávania o plate vedú počas pohovoru. O výške mzdy nezačínajte hovoriť sami, vyzeralo by to, že vám ide len o peniaze. Počkajte, kým sa spýta druhá strana. Niekedy sa odporúča uviesť rozpätie, ale tým si koledujete o to, že vám zamestnávateľ bude chcieť dať tú nižšiu hranicu. Preto radšej uveďte konkrétnu čiastku.

Z reakcie protistrany spoznáte, nakoľko ste sa trafili. Ak uvidíte nesúhlas, môžete vytvoriť priestor na rokovanie a povedať, že o výške mzdy ste ešte ochotný vyjednávať. Snažte sa zistiť, aký plat zamestnávateľ ponúka, aby ste vedeli, ako veľmi sa vaše a jeho predstavy líšia. Nechajte si tiež podrobne vysvetliť, aká je prípadne fixná a pohyblivá zložka mzdy.

Pri vyjednávaní uplatnite svoje pripravené argumenty. Možno, že vám firma nedá priamo to, čo ste si povedali, ale bude ochotná svoju pôvodnú ponuku o niečo navýšiť a k vašej ideálnej mzde sa priblížiť.

Nenechajte sa do ničoho natlačiť

Ak vám zamestnávateľ či už pri pohovore alebo po telefóne ponúka plat, o ktorom nie ste presvedčený, že za neho chcete pracovať, nezodpovedajte hneď. Môžete napríklad povedať: „Vaša firma sa mi páči, ale rád by som si vzal/a krátky čas na rozmyslenie.“ A rovno pripojte informáciu, do kedy sa ozvete. Zhruba dva-tri dni by mali byť prijateľné.

Počas nich vezmite do úvahy, čo všetko vám firma okrem platu môže dať. Aké poskytuje benefity, ako je stabilný, ako na vás celkovo pôsobí? Možno sa rozhodnete, že vám stojí za to u nej pracovať, hoci nedostanete odmenu, o ktorú ste si povedali. V tom prípade ale zvážte, či budete schopní za ponúkanú čiastku dôstojne žiť a prípadne živiť rodinu. Počítajte s tým, že výška platu, ktorú si pri nástupe vyjednáte, sa v blízkej dobe skokovo nezvýši. Aj keď zamestnávateľ tvrdí napríklad opak, nedá sa na to spoliehať. Dobre si preto rozmyslite, na čo kývnete.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Plat Výplata Vyjednávanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, jobs
 
Staršie správy
Staršie správy