Cenné skúsenosti a peniaze navyše? Brigády vám dajú viac, než si myslíte

Rozmýšľate nad brigádou, pretože nechcete celé leto leňošiť alebo si potrebujete hlavne zarobiť? Brigády sú skvelé v tom, že za relatívne krátku dobu získate prax a referencie, ktoré sa vám budú hodiť. Možno si odnesiete aj spomienky, ktoré si budete raz radi pripomínať. A za krátku dobu vás môžu stretnúť najrôznejšie trapasy alebo veselé zážitky, ktorými budete neskôr baviť spoločnosť. Pre inšpiráciu sme pre vás vybrali zopár tipov i príhod.

Čo zvážiť pred výberom brigády

Zvážte všetky pre a proti, rovnako ako by ste to robili pri klasickom pracovnom pomere. Nie každý vydrží stáť osem hodín na nohách, nie všetci máme predpoklady na prácu s deťmi. Vyberajte s ohľadom na svoje časové aj zdravotné možnosti.

Pred podpisom zmluvy si dôkladne preverte firmu. Nechcete predsa robiť zadarmo alebo sa triasť strachom, keď po vás bude chcieť zamestnávateľ praktiky, ktoré odporujú zdravému rozumu alebo zaváňajú poriadnym problémom.

Jana to neurobila, a ešte teraz si klope na čelo, do čoho išla. „Ocitla som sa v nejakej pivnici a za 20 eur na hodinu sme vyrábali fiktívne call centrum pre nejakých investorov. Radšej som ďalší deň už nenastúpila.“

Karolínu s kamarátkou šéf v krčme zaučoval nasledovne: „Dievčatá, keď tie párky budú už trochu zelené a lepkavé, umyte ich pod studenou vodou a môžete ich ohriate s pokojom predávať. A keď bude niekto chcieť ružové víno, zlejte dohromady biele a červené, beztak to nikto nespozná.”

Učený z neba nikto nespadol

Občas zažijete situáciu, kedy nebudete vedieť, ktorá bije. Keď nepožiadate o radu alebo pomoc skúsenejších kolegov, môže to skončiť poriadnym trapasom.

Dvadsaťročný Karol požičiaval na jednej zo svojich brigád outdoorové vybavenie. Raz si zákazníci prišli požičať krosňu na dieťa. On však vôbec netušil, čo to je ani ako to vyzerá. Bol si len istý tým, že tú vec majú. Miesto, aby na rovinu priznal, že nevie, schmatol prvú tašku, ktorá mu prišila pod ruku, a snažil sa doň narvať dieťa, ktoré mali vydesení zákazníci so sebou.

Na jednu nie veľmi podarenú brigádu si spomenula aj tridsaťročná predavačka Soňa. „Raz som brigádničila v kaviarni, kde sme robili pred zákazníkom smoothie z čerstvého ovocia. Mixéry sme mali na pulte. Prvý deň v práci som nervózne pripravila všetky suroviny do mixéra a zapla ho. V duchu som si hovorila, že je to brnkačka. Že je niečo zle mi došlo v okamihu, keď som sa otočila a videla, ako vydesení zákazníci utekajú pred striekajúcej šťavou preč. Zabudla som mixovaciu nádobu zavrieť. Na druhý deň ma hostia požiadali o otvorenie fľaše šampanského. Aj keď som to predtým nikdy nerobila, odvážne som sa do toho pustila. Korok vyletel, vrazil na čelo hosťa a fľaštička sa rozbila.“

Pri práci s deťmi sa človek nenudí

Cez prázdniny si veľa študentov privyrába na letných táboroch alebo pracujú ako inštruktori. Aj keď s deťmi býva veselo, niekedy ide o psychicky dosť náročnú prácu. Deti vám nič neodpustia. Svoje o tom vie štyridsaťročný Ladislav, ktorý si kedysi privyrábal ako inštruktor lyžovania. Raz učil šesťročné dievčatko, ktoré lyžovanie veľmi nebavilo. Chcel ju zlanáriť, nech si s ním ešte naposledy zíde kopec. Prenikavým pohľadom sa na neho pozrela a povedala: „Dobre, pôjdem s tebou, ale musíš mi sľúbiť, že už ťa v živote neuvidím.“

Stredoškolská študentka Míša si vyskúšala prácu s deťmi, keď robila vedúcu na tábore. Prvý deň, kedy sa ešte nepoznali, sa snažila zoznámiť chlapca, ktorý sedel sám v kúte, s rovnako starým dievčatkom. „Lukáš, toto je Anička, Anička, toto je Lukáš.” Anička s kamennou tvárou odpovedala: „Ja viem, to je môj brat.”

Čo vás taká brigáda môže naučiť? Predovšetkým svätej trpezlivosti a nadhľadu. Deťom musíte všetko zrozumiteľne vysvetliť úmerne ich veku. Výborne si tak precvičíte komunikáciu. Neskôr sa vám táto zručnosť bude hodiť napríklad pri komunikácii so zákazníkom alebo pri dohováraní lepších pracovných podmienok u šéfa.

Brigády ako škola života

Na brigádach sa skrátka naučíte zručnosti, za ktoré budete raz radi. A keď nie, urobíte si aspoň obraz o tom, aká ťažká potrebná práca pri páse. O tom sa presvedčila aj vysokoškoláčka Anežka, ktorá si vyskúšala manuálnu prácu v cukrárni. „Dávala som do tlačiarne opačne predlohy medveďov, takže mali tvár vytlačenú na zadku. Alebo mi do polevy padali celí medvedi. Zo zúfalstva ma posadili uplakanú k stolu, nech perníky posúvam do cukrovej polevy. Jedna z robotníc ma chcela upokojiť: „No tak, nie každý je Einstein, na čo sa učíš?“ A ja medzi slzami: „Študujem na Matfyze.“

Chceli by ste si aj vy vyskúšať brigádu? Stovky voľných pracovných ponúk nájdete ne portáli Kariéra.sk. Všetky brigády nájdete na tomto odkaze: Brigády Kariéra.sk.

 

Viac o téme: Študenti Brigáda Zážitky Peniaze
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, jobs

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy