Zmena profesie v polovici tridsiatych rokov života

Ilustračné fotoIlustračné foto

Urobili ste prvé kroky vo svojej kariére, usadili sa v práci, vlastne všetko ide dobre – a napriek tomu nie sú so svojou situáciou na sto percent spokojní: Mnohí zamestnanci po tridsiatke začínajú od začiatku.

Niektorí zmenia prácu, iní sa stanú živnostníkmi, ďalší si plnia svoje sny a odchádzajú do zahraničia – najmä v 30. a 40. rokoch sa mnohí cítia, ako by boli na nesprávnom mieste. „Kariérne rozhodnutia sa často robia v stádovom inštinkte,“ pomenúva kariérna poradkyňa Dr. Wiebke Sponagelová jednen z dôvodov nespokojnosti v polovici tridsiatych rokov. "Rodičia, priatelia či známi dobre radia pri výbere povolania po škole - no v 18 rokoch vie len málokto posúdiť, či je voľba naozaj správna." Po niekoľkých rokoch si uvedomíte, že táto práca vám naozaj nesedí. „Mnoho ľudí v tomto veku si uvedomuje, že ich život nie je nekonečný a radšej by si zvyšný čas vyplnili zmysluplným spôsobom, namiesto toho, aby ho presedeli,“ hovorí Wiebke Sponagelová.

Sebarealizácia – východiská z pracovnej krízy

Ak sa však pohrávate s myšlienkou preorientovať sa, nemali by ste konať unáhlene. Dočasná nespokojnosť môže mať aj iné dôvody: neplávate na rovnakej vlnovej dĺžke ako vaši nadriadení a kolegovia, vaša práca je na vás priveľa alebo sa cítite málo vyťažení. Koučka Wiebke Sponagelová radí, keď máte pochybnosti, dať si pauzu a pozrieť sa na situáciu s odstupom. "Ak si všimnete, že nespokojnosť je hlbšia, môžete zvážiť, aké alternatívy sú možné."

To si samozrejme vyžaduje odvahu – odvahu opustiť známu cestu a vydať sa do neznáma. „Okrem toho by ste mali byť ochotní pripustiť si pomoc,“ zdôrazňuje Wiebke Sponagelová. Rozhovory s priateľmi, podobne zmýšľajúcimi ľuďmi či dokonca profesionálnymi poradcami ukážu, či sa nápad dá zrealizovať. A v neposlednom rade by ste mali byť dobre informovaní o novom svete, do ktorého chcete vstúpiť: O samostatnej zárobkovej činnosti je toľko informácií, ako o vycestovaní alebo o vašom novom odvetví snov. Pretože len ten, kto vie, do čoho ide, dokáže reálne posúdiť, či je cesta schodná.

Úspech je nevyhnutný

Mnohí, ktorí sa profesionálne preorientovali, sú úspešnejší ako kedykoľvek predtým – aj keď to nebolo nevyhnutne ich cieľom. "Často peniaze nehrajú takú veľkú rolu, keď ľudia menia prácu. V skutočnosti hľadajú väčší zmysel," hovorí konzultantka. "Ale ak robíte svoju prácu s radosťou, zvyčajne budete úspešní sami od seba."

Viac o téme: Zmena práce
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy