Prvý pracovný pohovor: Takto môžu rodičia pomôcť v boji s nervozitou

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

V jednej chvíli ste svedomito navštevovali školu a v ďalšej chvíli musíte čeliť vážnej stránke života – profesionálnemu životu. U mnohých už len pomyslenie na prvý pracovný pohovor vopred vyvolá poriadnu hrôzu. Ale nebojte sa: Rodičia môžu svoje deti podporiť dobrou prípravou.

Od prieskumu k hraniu rolí

Aby sme sa na rozhovor čo najlepšie pripravili, je nevyhnutný rozsiahly prieskum. Prvým kontaktným bodom by mala byť webová stránka príslušnej spoločnosti. Tu získate všetky dôležité informácie o spoločnosti, ktoré by ste mali zahrnúť do pohovoru. Vo všeobecnosti nezaškodí zostaviť si zoznam možných otázok a vopred na ne odpovedať. Každý žiadateľ, bez ohľadu na to, aký je mladý, by to mal zvládnuť sám.

Čo môžu rodičia robiť? Môžete vkĺznuť do role potenciálneho zamestnávateľa a svoje dieťa poriadne podrobiť skúške.

Pozornosť by sa však nemala sústrediť len na už vytvorený zoznam. Rodičia môžu pustiť aj spontánne otázky. Takéto malé hranie rolí nezaberie veľa času, no mladému uchádzačovi to môže výrazne pomôcť znížiť nervozitu pred tým skutočným pohovorom. Mimochodom, druhý pohľad na životopis a podobne môže byť len výhodou.

Prvý dojem sa počíta – rovnako ako správne oblečenie

Ako často vo svojom živote počujete vetu „Šaty robia človeka“? A hoci by nad tým väčšina ľudí najradšej prevrátila očami, nikde to nesedí tak, ako pri pracovných pohovoroch. Opäť žiadame rodičov, aby podporovali svoje deti. Môžete napríklad dať svojmu dieťaťu pevný rozpočet len ​​na nákup oblečenia na nadchádzajúci pracovný pohovor.

A ako viete, najlepší spôsob, ako to urobiť pre školákov, je online. Mnohé internetové obchody majú samostatnú kategóriu biznis oblečenia, kde nepochybne nájdete to, čo z hľadiska oblečenia na pracovný pohovor hľadáte. Navyše sa tu často vyskytujú módne tipy, ktoré môžu mať cenu zlata, najmä pre menej módne založených ľudí. Ak si napríklad neviete uviazať kravatu, tu rýchlo nájdete riešenie.

Rodičia môžu podporiť svojich potomkov pri hľadaní toho správneho biznis outfitu. V konečnom dôsledku by však malo byť na rozhodnutí dieťaťa, čo vlastne kúpi. Na pohovore predsa záleží, aby ste sa cítili pohodlne vo svojej koži a oblečení a vyžarovali to aj navonok.

Teraz to už začína byť vážne – deň pracovného pohovoru

Zaspali ste, nie je čas na raňajky a potom sa vlak pred vami rozbehne – dodatočný stres je naozaj to posledné, čo v deň pohovoru potrebujete. V škole by vás to nemuselo hneď trápiť, ale pred takým dôležitým stretnutím to vyzerá úplne inak. Aj tu by mali rodičia podať svojmu dieťaťu pomocnú ruku, ak je to možné.

Nie nadarmo sa hovorí „Dôvera je dobrá, kontrola je lepšia“ – aspoň v tomto prípade môžete uplatniť túto teóriu.

Ak otázka „Nastavili ste si budík“ večer predtým zabráni potomkovi zaspať v deň pohovoru, prečo ju nepoložiť? Odvoz dieťaťa na pohovor by tiež nemal byť veľký problém. Túto príležitosť môžete využiť na rozptýlenie počas jazdy, aby sa vaša nervozita ďalej nezvyšovala.

Stručný prehľad kľúčových faktov

  • Zorganizovať pracovný pohovor spolu s dieťaťom je najlepšia príprava a najlepší liek na nervozitu, aký môže byť
  • Rodičia by mali dať svojmu dieťaťu fixný rozpočet/poukaz na pracovné oblečenie – koniec koncov, prvý dojem sa počíta
  • Kontrola, či bol nastavený budík, odvezenie dieťaťa na miesto pohovoru – rodičia môžu pomôcť zabezpečiť, aby deň pohovoru prebehol hladko
Viac o téme: Pomoc Oblečenie Rodičia Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy