Ako sa správne podpísať: Čo je pri podpisoch dôležité, aj pri pohovore

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Akokoľvek je podpisovanie prirodzené, stále vyvoláva toľko otázok: Musí sa používať celé meno? Ako sa digitálne podpísať? Najmä pri písaní žiadosti o prácu je otázkou, kde a ako sa správne podpísať – tu sú odpovede.

Čo znamená „podpis“?

Autogram je podoba vlastnoručne napísaného svojho mena, alternatívnym názvom je signatúra, ktorý pochádza z latinského „signatum“, čo znamená niečo ako „nakreslený“. Podpisy sa používajú na potvrdenie alebo vyjadrenie súhlasu s niečím, ako je list, životopis alebo zmluva.

Ako sa mám správne podpísať?

Aj keď tomu veľa ľudí verí, podpis nemusí nevyhnutne obsahovať krstné meno. Priezvisko naopak treba zaradiť v každom prípade, povestné tri XXX nestačia. Takéto alternatívne označenia alebo kresby len so skratkami je možné vyhotoviť len notárskym overením, t. j. ak je pod dohľadom notára zabezpečené, že podpísala správna osoba.

Vo všeobecnosti platí, že čím je podpis podrobnejší, tým je odolnejší voči falšovaniu. Či je súčasťou podpisu aj akademický titul ako doktorát alebo inžiniersky titul, je len na vás, môžete ho zahrnúť alebo vynechať. Podpis nevyhnutne nebude vždy vyzerať rovnako, ale mal by zostať podobný, aby sa predišlo nedorozumeniam. Dôležité je aj to, aby bolo priraditeľné k názvu, teda aby boli rozoznateľné aspoň jednotlivé písmená a dĺžka porovnateľná.

Kedy potrebujete podpis?

Podpis je osobné svedectvo, že súhlasíte, alebo že predchádzajúce vyhlásenia sú pravdivé. V prípade podkladov k žiadosti predovšetkým svedčia o tom, že ste v žiadosti a vo svojom životopise uviedli pravdivé vyhlásenia a že si za nimi stojíte. V prípade zmlúv a dokumentov sa podpisom stáva takzvané vyhlásenie o úmysle – napríklad súhlas so zmluvou alebo úmysel niečo kúpiť – právne záväzné.

Čo prezrádza podpis?

Grafológovia študujú podpisy, aby zistili niečo o osobe, ktorá ich podpísala. Grafológia ako subdisciplína psychológie je však vedecky kontroverzná, ale takzvaná „náuka o dôležitosti rukopisu“ sa aj dnes používa na získanie predstavy o osobe. Ide o charakteristiky podpisu, ako je rytmus (je podpis rovnomerný alebo trhaný), sklon písmen (vľavo alebo vpravo) alebo originalita podpisu. Z toho grafológovia vyčítajú charakteristiky ako otvorenosť, uzavretosť, flexibilita, odhodlanie a mnohé ďalšie.

Podpis pri uchádzaní sa o prácu

Pri podávaní žiadosti by ste mali podpísať motivačný list aj životopis. Tieto podpisy nie sú povinné, ale aj tak ich odporúčame pre kompletnú žiadosť. Váš podpis tiež poskytne personalistovi prvý dojem o vás – stane sa ešte osobnejším, ak napíšete vlastnoručne napísaný životopis.

Neexistuje žiadne pevné pravidlo, kde sa má životopis podpísať – vpravo alebo vľavo. Mali by ste vychádzať z toho, čo vyzerá najlepšie. Jednou z možností je nechať miesto za posledným riadkom životopisu, uviesť miesto a dátum a potom umiestniť podpis naľavo. Prípadne je možné uviesť aj miesto a dátum zarovnané doľava po životopise, potom nasleduje podpis zarovnaný vpravo.

Najlepšie je podpísať vytlačené podklady žiadosti o prácu a potom odoslať alebo naskenovať originálne dokumenty, to vyzerá najčistejšie. Ak to pre vás nie je možné, existujú aj spôsoby digitálneho podpisu.

Žiadosť o prácu môžete podpísať aj digitálne

V prípade žiadosti nie je vždy možné originálne dokumenty podpísať a odoslať. Tiež nie je vždy jednoduché skenovať podpísané dokumenty. Niekoľko tipov, ako funguje digitálny podpis:

Pripravte podpis

Jedným zo spôsobov je pripraviť si vhodný naskenovaný podpis, teda podpísať prázdny list papiera, naskenovať ho a potom vložiť do Wordu alebo PDF. Na vytvorenie rovnomerného obrázka s bielym pozadím, aby nebolo zrejmé, že je prilepený, je najlepšie použiť skener, a nie len fotoaparát telefónu. Na to však možno použiť aj aplikácie skenera v mobilnom telefóne.

Adobe Reader

Adobe Reader ponúka možnosť pridať podpis. V zozname nástrojov v hornej časti sa nachádza tlačidlo podpisu s rôznymi funkciami na vkladanie podpisov vrátane podpisovania pomocou myši.

Podpis digitálnym perom

Na zariadeniach so systémom iOS môžete jednoducho vybrať nástroj na označovanie vo forme zakrúžkovanej ceruzky v dokumente a použiť ho na podpísanie prstom. Aplikácia „Fill & Sign“ je dostupná aj ako alternatíva pre Android.

Viac o téme: Pohovor Podpis Digitálne
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy