Dokonalé uchádzanie sa o miesto v gastronómii: Máme perfektné tipy

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Práca v gastronomickom priemysle láka flexibilným pracovným časom, sprepitným a vzrušujúcim pracovným prostredím. Ako sa však zamestnať v gastronómii? Máme pre vás tie najlepšie tipy a triky.

Krok 1: Hľadanie vhodných pozícií

Odvetvie stravovania ponúka množstvo príležitostí a pracovných miest. Či už ako čašník, kuchár alebo barman – oblastí je veľa, takže si určite nájdete prácu, ktorá vás obohatí. Vhodné miesto si môže nájsť aj na stránke kariéra.sk.

Tip: Využite prácu agenta a nechajte si e-mailom posielať pracovné inzeráty prispôsobené vašim potrebám.

Krok 2: Podklady žiadosti pre gastronómiu

Životopis:

Najčastejšou chybou uchádzačov je, že si životopis vytvoria raz a v rovnakej forme ho rozpošlú bez toho, aby vykonali nejaké úpravy pre konkrétnu pracovnú pozíciu. Samozrejme, životopis musí odrážať všetky oblasti vzdelania a pracovných skúseností, ako aj vedomosti a zručnosti. Ako sú však usporiadané, by malo závisieť od konkrétnej pozície, o ktorú sa uchádzate. V jednoduchom jazyku to znamená: všetko, čo je relevantné pre danú prácu, by malo byť uvedené ako prvé a malo by sa to tiež rozobrať trochu podrobnejšie. Máte už napríklad gastro skúsenosti? Potom pridajte svoje predchádzajúce úlohy u príslušného názvu zamestnávateľa. Napríklad:

2019 - 2020 zamestnanec cateringu v spoločnosti XY
• Čašník
• Starostlivosť o zákazníkov na medzinárodných podujatiach (nemčina, angličtina, francúzština)
• Barmanské skúsenosti
• Koordinačné činnosti na recepcii

To umožňuje potenciálnemu zamestnávateľovi získať lepšiu predstavu o tom, aké úlohy vám už boli zverené a ako všestranne sa dajú využiť.

Fotografia:

Keďže upravený vzhľad je dôležitým kritériom pri rozhodovaní v gastronómii, mali by ste to brať do úvahy už pri fotke k životopisu. To vám dáva príležitosť ukázať svoju profesionálnu stránku. Na fotke sa uistite, že oblečenie dobre sedí, vyzerá profesionálne a nie je pokrčené. Vlasy musia vyzerať upravene.

Motivačný list:

V motivačnom liste máte možnosť presvedčiť o sebe potenciálneho zamestnávateľa. Motivačný list je obzvlášť dôležitý, ak máte malú alebo žiadnu odbornú prax. Práve tu by ste mali čo najlepšie predať svoje silné stránky a poukázať na to, ako z nich môže cateringový biznis profitovať.

Pre uchádzanie sa o prácu v gastronomickom priemysle sú potrebné tieto silné stránky:
Orientácia na zákazníka
Odolnosť voči stresu 
Komunikačné schopnosti
Znalosť cudzích jazykov
Spoľahlivosť
Presnosť/dochvíľnosť
Upravenosť, profesionálne vystupovanie
Angažovanosť
Schopnosť pracovať v tíme/ochota pomôcť
Byť praktický

Dodatok:
V prípade, že už máte prax, môžete ako prílohu poslať pracovné referencie a certifikáty.

Tip: Ak chcete poslať viacero referencií, uložte si ich do dokumentu s názvom „Pracovné referencie“, aby sa príjemca nemusel preklikávať veľkým množstvom príloh, ale všetko videl na prvý pohľad.

Krok 3: Pohovor

Príprava na pohovor

Otázka, ktorá sa v gastronómii stále znovu a znovu kladie, je nasledovná: Ktoré nápoje sa hodia k akému jedlu? Nikto nečaká, že sa budete pýšiť rozsiahlymi someliérskymi znalosťami, ale základy by ste mali vedieť: biele víno s kuracím mäsom a rybami, červené víno s červeným mäsom, čo je vhodné ako aperitív, čo ako digestívum? Predtým si trochu o tom prečítajte, potom môžete tieto znalosti využiť na zabodovanie u HR manažéra.

Samozrejme, že to nestačí na prípravu. Rovnako ako na každý iný pracovný pohovor by ste sa mali dôkladne pripraviť. Zhromaždite informácie o svojom potenciálnom budúcom zamestnávateľovi a pripravte sa na potenciálne záludné otázky, ako sú medzery v životopise. Uvidíte, ako dobre sa vám podarí minimalizovať nervozitu pred pohovorom.

Oblečenie a vonkajší vzhľad

Dresscode pre dokonalý pracovný pohovor je pri uplatnení v pohostinstve skôr formálny. Dámy bodujú bielymi blúzkami, tmavými nohavicami a tmavými blejzrmi. Páni by si mali obliecť bielu košeľu a tiež tmavé nohavice a tmavé sako. Topánky by tiež mali byť formálne a ladiť s farbou nohavíc. Upravené nechty sú nevyhnutnosťou, ženy by sa mali vyhýbať lakom na nechty – najmä žiarivým farbám. Čerstvo umyté vlasy sú na pohovor nevyhnutnosťou, ženám s dlhšími vlasmi je vhodné nechať si ich mimo tváre (do copu). Make-up používajte len diskrétne, nie príliš veľa farby na tvár.

Správanie počas pracovného pohovoru

Dobrý prvý dojem začína ešte pred samotným pohovorom. Veľa súvisí s výzorom, no dochvíľnosť tiež signalizuje, že ste niekto, na koho sa zamestnávateľ môže spoľahnúť. Najlepšie je prísť desať minút pred dohodnutým časom. Úctivý spôsob oslovovania je nutnosťou, určite by ste mali vášmu konverzačnému partnerovi vykať. Dôležitá je aj vhodná kultúra diskusie. Nechajte hovoriť osobu oproti vám. Ak vám ponúknu drink, ukážte ochotu pomôcť. Táto vlastnosť je dôležitá aj pre vašu neskoršiu prácu a ukazuje angažovanosť.

  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy