Nakoľko sú dôležité a čo sa považuje za pracovné skúsenosti?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Odborná prax, relevantná odborná prax, odborná prax je výhodou - bez týchto označení sa takmer žiadny pracovný inzerát nezaobíde. Čo sa však považuje za pracovné skúsenosti? Je to dôležitejšie ako štúdium? Nemajú žiadne pracovné skúsenosti vplyv na plat? Tu sú odpovede.

Pracovná skúsenosť: definícia

Vo všeobecnosti je odborná prax akákoľvek činnosť, ktorú ste vykonávali vo svete práce. Patria sem aj stáže alebo študentské práce alebo dočasné zamestnania. Všeobecná odborná prax je hlavne o tom, že ste už skúsili pracovný život a poznáte prácu v profesionálnom kontexte.

V pracovných inzerátoch sa však často vyžaduje relevantná pracovná skúsenosť (alebo príslušná odborná činnosť). To znamená, že už máte odborné skúsenosti presne v oblasti, o ktorú sa uchádzate.

Pojem, ktorý sa používa aj v tejto oblasti a je stále relatívne nový, sú mladí profesionáli. Ide o absolventov vysokých škôl, ktorí nedávno ukončili štúdium a v niektorých prípadoch už majú odbornú prax, napríklad vo forme stáží.

V pracovných inzerátoch sa však nachádza aj požiadavka podložených odborných skúseností. To znamená komplexnú, t.j. niekoľkoročnú odbornú prax.

Pracovné skúsenosti vs. štúdium

Často sa kladie otázka, či je odborná prax dôležitejšia ako ukončené štúdium. Na to neexistuje všeobecná odpoveď – vždy to závisí od odvetvia. V niektorých oblastiach sa odborná prax počíta oveľa viac – pokiaľ má niekto potrebné know-how, nezáleží na tom, či ho nadobudol v rámci vysokoškolského štúdia alebo prácou vo firme alebo školením. V mnohých prípadoch je však titul vstupenkou do spoločnosti. A najneskôr pri stúpaní po kariérnom rebríčku býva predpokladom na manažérsku pozíciu úspešne ukončený titul. V lepšom prípade však máte oboje. Kto dobre využíva študijný čas a má pred promóciou vedľajšiu prácu alebo vykonáva relevantnú prax v odbore, v ktorom by chcel neskôr počas letných prázdnin pracovať, zmysluplne to skĺbi.

Čo znamená „pracovná prax výhodou“?

Ak sa v pracovnom inzeráte nachádza popis „odborná prax výhodou“, nie je to povinná požiadavka. To znamená: Samozrejme, je dobré, ak máte odborné skúsenosti, ale máte aj šancu uspieť, ak ešte žiadne nemáte. Alebo inak: Príležitosti tu majú aj začiatočníci v kariére. Takto sa dajú správne interpretovať pracovné inzeráty.

Počíta sa prax aj ako pracovné skúsenosti?

Áno, prax sa počíta aj ako odborná prax, pretože aj počas praxe ste sa naučili orientovať v podnikateľských štruktúrach, pracovať v tíme, pretaviť svoje odborné znalosti do praxe a presne o tom je odborná prax. Ak nie je potrebná niekoľkoročná alebo fundovaná odborná prax, počiatočnú profesnú skúsenosť už máte.

Vyžaduje sa odborná prax – napriek tomu sa uchádzať o prácu?

Ak pracovný inzerát vyžaduje odbornú prax, ktorú ešte nemáte, prvá otázka, ktorá vyvstáva, je, či má vôbec zmysel sa o prácu uchádzať. Odpoveď je áno – prečo nie? Koniec koncov, nemáte čo stratiť. V horšom prípade vašu žiadosť pretriedi personalista a skončí v koši. Stále je to lepšie, ako sa pýtať, čo ak. A ak to urobíte šikovne, možno nakoniec dostanete termín na pohovor. Uchádzači o zamestnanie by sa vo svojich dokumentoch so žiadosťou mali zamerať predovšetkým na to, čo môžu robiť: počas štúdia získajú množstvo dôležitých skúseností. Napríklad zručnosti ako ochota učiť sa a iniciatíva, pripravenosť na ďalší rozvoj, vytrvalosť, komunikačné schopnosti, odolnosť voči stresu a trpezlivosť, flexibilita a prispôsobivosť a pod. Možno ste nadobudli kompetencie aj ako projektový vedúci či koordinačné schopnosti, ako aj zvládanie konfliktov počas vášho štúdia.

Nižší plat bez praxe?

Nie je nezvyčajné, že mladí odborníci majú nižšiu mzdu ako ľudia, ktorí sú v zamestnaní už niekoľko rokov. Pretože odbornosť rastie so skúsenosťami. Je tiež dôležité pamätať na to, že tréningová fáza pre niekoho, kto nikdy predtým nepracoval, trvá dlhšie ako pre niekoho, kto už v tejto oblasti pracuje niekoľko rokov. Zvyšovanie platov však zvyčajne ide ruka v ruke s pribúdajúcimi odpracovanými rokmi. Kolektívne zmluvy pre rôzne sektory a profesie majú aj platovú schému, ktorá je odstupňovaná podľa počtu odpracovaných rokov. Preto nezúfajte, ak sa váš prvý plat nezhoduje s tým, čo by ste si priali – ďalšia šanca na úspešné vyjednanie platu určite príde. 

Viac o téme: Zamestnanie Prax Štúdium Skúsenosti
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy