Pandémia a automatizácia menia svet práce, aj Nemecko je toho príkladom

Zdroj: Getty Images

Profesionálny a obchodný svet sa mení. Nakupovanie cez internet zažíva boom na úkor stacionárnych predajní. Bez ohľadu na to, či je to veľký obchod alebo iba malý butik: stále viac obchodov sa zatvára. Ovplyvnené sú všetky oblasti produktu. Dokonca aj potraviny sa dnes nakupujú cez internet. Toto je len niekoľko faktorov „veľkej zmeny“, ktoré pandémia urýchlila.

Stále viac automatizácie

Priemyselné podniky sa čoraz viac spoliehajú na automatické, počítačom riadené procesy a špecialistov, ktorí boli špeciálne vyškolení v týchto oblastiach, je potrebných oveľa viac, ako je k dispozícii. Informačné technológie alebo skrátene IT preberajú pracovné miesta, kde predtým pracovali zamestnanci. Profesijná oblasť „predajca“ sa posúva od priameho kontaktu so zákazníkom k anonymnému vybavovaniu online objednávok.

Okrem rovnako prekvitajúceho „zlatého remesla“ sú ovplyvnené všetky sektory. Ide o plíživý proces, v ktorom čoskoro nahradí aj takzvaná umelá inteligencia vodičov nákladných vozidiel, prepravných spoločností a osobnej dopravy. Vo švajčiarskom hlavnom meste Bern od roku 2019 plne automaticky premáva autobus bez vodiča. V Karlsruhe a nemeckých mestách Hof, Kronach a Rehau, vozia cestujúcich vozidlá bez vodičov od roku 2021 a autobusy bez vodiča jazdia na dvoch testovacích trasách vo Vestfálsku.

Výmena je zrejmá najmä v sporiteľniach, bankách a v poisťovníctve. Od roku 2005 bolo zatvorených viac ako 20 000 sporiteľní a pobočiek bánk. Zákazníkov obsluhujú tiché stroje. Prvý bankomat bol uvedený do prevádzky v Londýne v júli 1967. Globálna skepsa voči strojom bránila zákazníkom v ich rozsiahlejšom používaní až do 80. rokov 20. storočia. Dnes je len v Nemecku viac ako 65 000 zariadení. Ďalším krokom boli platby kartou a smartfónom. Kto si ešte pamätá státie pri priehradke v banke?

Poisťovne sa zapojili do procesu zmeny, ktorá bola evidentná pre všetkých. Poistné zmluvy sa dnes uzatvárajú online a poisťovací agent len ​​zriedka prichádza do domu alebo býva – ako v minulosti – hneď za rohom. Záverom je, že od 70. rokov minulého storočia zaniklo v oboch sektoroch v Nemecku 1,2 milióna pracovných miest.

Pandémia urýchľuje vývoj

Pandémia koronavírusu urýchľuje vývoj a s ním aj neistotu.

Riziko nákazy a štátne požiadavky spojené s lockdownom katapultovali mnohé malé a stredné firmy na ich ekonomické limity. V priemere 2,8 milióna zamestnancov dostalo v Nemecku roku 2020 a dočasne v roku 2021 odmenu za skrátený pracovný úväzok, približne 140 000 nemeckých spoločností počas pandémie zbankrotovalo, zatiaľ čo iné sa reštrukturalizovali pomocou vládnych dotácií, mzdového dumpingu a niekedy aj výrazného zníženia počtu svojich zamestnancov.

Aby sa vyhli žalobám na ochranu pred prepustením, zamestnávatelia v takýchto situáciách často ponúkajú výpoveď alebo dohodu s vyplatením odstupného.

Rozumne investovať odstupné

Po obdržaní peňažného odstupného vyvstáva otázka, čo s peniazmi urobíte? Prázdniny? Oddýchnuť si a potom si hľadať novú prácu? Alebo investujete časť sumy kapitálotvorným spôsobom, čo je ťažšie ako kedykoľvek predtým. V dnešnej dobe sa už úspory neúročia a vy sa na burze nevyznáte. Ktoré pracovné miesta sú stále bezpečné?

Takmer všetky firmy čakajú, ako sa vyvinie ekonomická situácia a vo väčšine odvetví postupne nahrádzajú pracovnú silu počítačové programy. Tak čo ďalej? Nie je čas začať svoj vlastný biznis a podieľať sa na najväčšom rastúcom svetovom trhu? Digitálny biznis prekvitá ako žiadny iný sektor ekonomiky. Pandémia koronavírusu posunula tržby v roku 2020 na pôsobivú sumu 73 miliárd eur a každý rok sa zvyšuje.

Teraz je ten správny čas, aby ste sa zamysleli nad tým, že prejdete na samostatnú zárobkovú činnosť a odstupné využijete napríklad na vlastný online biznis a teda orientovaný na budúcnosť. Ako nezávislá spoločnosť ste zodpovední a už nie ste závislí od dobrej vôle zamestnávateľa, šťastia alebo možno neznesiteľných pracovných podmienok a v žiadnom prípade nie ste závislí od pandemických podmienok.

Viac o téme: Automatizácia Internet Obchod
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy