18 módnych prehreškov na pracovných pohovoroch: Prvý dojem sa počíta

Ilustračné fotoIlustračné foto

Nájsť ten správny outfit na profesionálny pracovný pohovor nie je také jednoduché. HR manažéri veľmi pozorne sledujú, ako uchádzači vyzerajú a aký dojem robia.

Pozor: Idete na pohovor, nie na karnevalový večierok
Na pracovných pohovoroch pre rôzne odvetvia platia rôzne pravidlá obliekania. Základné pravidlo pracovných pohovorov však znie: Dbajte na to, aby ste vyzerali upravene a obliekali sa primerane danému odvetviu. Ak chcete na pohovore zanechať trvalý dojem, tak sa pri pohovore určite vyvarujte nasledujúcich módnych prehreškov:

1. Minisukňa:
Na pohovor si radšej nedávajte minisukňu. Neukazujte príliš nohy. Sukne by nemali končiť viac ako 10 cm nad kolenom.

2. Vysoké podpätky:
Odporúča sa, aby ste nosili maximálne 8-centimetrový podpätok. Tentoraz je lepšie sa zaobísť bez sexi topánok na platforme – na najbližšej párty ich môžete opäť rozbaliť.

3. Dekolt:
Noste radšej topy, ktoré zakrývajú dekolt.

4. Výrazný make-up:
Červená ceruzka na oči, modrá riasenka v kombinácii s tmavofialovou tyčinkou na pery a červeným rúžom – to bolo moderné v 80. rokoch. Počas pohovoru je lepšie sa od toho držať ďalej. Menej je viac!

5. Parfumový oblak:
Nezáleží na tom, či ste muž alebo žena, nemali by ste za sebou zanechať dotieravý oblak vône. Je lepšie použiť menej parfumu.

6. Neumyté vlasy:
Pred pohovorom si umyte vlasy. Nič nevyzerá odpornejšie ako mastné, strapaté vlasy. Upravte si vlasy tesne predtým, ako pôjdete. V opačnom prípade budete vyzerať neupravene. Vzhľad ako zo spálne tu nie je vhodný. 

7. Telesný pach:
Keď sme nervózni, niekedy sa veľmi potíme, to nie je také zlé. Napriek tomu by ste sa mali pred pohovorom osprchovať. Uchádzačov, ktorí zapáchajú, väčšinou neprijímajú. Bez ohľadu na to, o akú prácu sa uchádzate. Upravený vzhľad je dôležitý vo všetkých odvetviach.

8. Príliš tesné oblečenie:
Na pohovor by ste si mali vybrať oblečenie, ktoré dobre sedí, t. j. nie príliš úzke, krátke, malé košele, tričká, sukne, nohavice alebo saká. Prosím v žiadnom prípade nie s odhaleným bruchom.

9. Biele ponožky:
Biele ponožky sú tabu – tak to je. Noste ponožky, ktoré sa hodia k obleku. Tip: vyhnite sa prosím bielym ponožkám v zdravotných papučiach. Je lepšie používať uzavreté topánky – jediná výnimka: vo veľmi letných teplotách si môžete obuť aj pekné sandále.

10. Slnečné okuliare:
Radšej ich odložte, aj keď vonku svieti slnko a určite aj vtedy, keď nesvieti.

11. Mix farieb:
Zvoľte jemné farby. Ak sa nehlásite do módneho priemyslu, držte sa farieb a vzorov, ktoré spolu harmonicky ladia a nie sú príliš ostré.

12. Povodňové nohavice:
Nohavice by nemali byť príliš krátke.

13. Dĺžka kravaty:
Kravata by mala končiť nad opaskom.

14. Špinavé topánky:
Dôležité sú najmä čisté topánky, odretou a vyšmatlanou obuvou nezabodujete. Noste čisté topánky, ideálne kožené. 

15. Otvorené košele:
Je lepšie nosiť košeľu zapnutú. Ak nosíte golier košele otvorený, uistite sa, že má tielko výstrih do V. Okrem toho by vaše tielko nemalo mať žiadne viditeľné potlače – nerobí to dobrý dojem, ak vám pod šik košeľou presvitá potlač ACDC alebo Hello Kitty.

16. Špinavé nechty:
Je ťažké uveriť, ale niektorí HR manažéri venujú veľkú pozornosť stavu vašich nechtov. Ak je to potrebné, pred pohovorom ich dôkladne očistite.

17. Igelitové tašky
Veľké nákupy na týždeň by ste si mali naplánovať až po pohovore. Ale aj menšie igelitky, ktoré si prinesiete na rozhovor, pôsobia zvláštnym dojmom – lepšie je nosiť solídnu, čistú tašku v jemnej farbe.

18. Jedlo:
Zjesť niečo nie je módna prehrešok. Ale aj tak by ste sa na pohovore nemali objaviť s jedlom v ústach a žuvať. Urobte to neskôr, potom si môžete pripiť na úspešný rozhovor – ale radšej nie s manažérom ľudských zdrojov, s ktorým ste práve mali pohovor.

  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy