Hľadanie práce online: Ako nájsť správne zamestnanie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Gettty Images

Tí, ktorí si dnes hľadajú prácu, to často robia na internete. Tu je 5 tipov, ktoré vám pomôžu nájsť správnu prácu online a správne sa o ňu uchádzať.

Tip 1: Na hľadanie práce online používajte rôzne platformy

Existuje mnoho spôsobov, ako nájsť pracovné ponuky na internete. Pri hľadaní práce má zmysel hľadať na viacerých miestach. To zvyšuje šance na nájdenie správnej práce:

Online pracovné burzy
Mnohé spoločnosti zverejňujú svoje pracovné ponuky na online nástenkách. Len niekoľkými kliknutiami a nastaveniami tu uchádzači rýchlo nájdu veľké množstvo voľných pracovných miest – a väčšinou bez toho, aby sa museli vopred registrovať. Urobiť tak môžete aj na webe Kariera.sk.

Sociálne médiá
Stále viac spoločností zverejňuje voľné pracovné miesta na kanáloch sociálnych médií, ako je napríklad LinkedIn. Používateľom v týchto sieťach sa často zobrazujú voľné pracovné miesta, ktoré zodpovedajú ich profilu. Vytvorenie a udržiavanie vlastného profilu sa preto pri hľadaní práce oplatí.

Webová stránka spoločnosti
Keď spoločnosti uverejňujú voľné pracovné miesta, zvyčajne tak robia na svojej vlastnej webovej stránke. Uchádzači, ktorí špecificky hľadajú prácu u konkrétneho zamestnávateľa, by mali do vyhľadávania zahrnúť aj návštevu firemných webových stránok.

Pracovné burzy od personálnych agentúr
Uchádzači majú možnosť nájsť si vhodné zamestnanie aj cez webovú stránku poskytovateľov personálnych služieb. Sú tu inzerované rôzne pozície v rôznych profesijných oblastiach ako priemysel, IT či zdravotníctvo a sociálne veci.

Tip 2: zostavte si profil vyhľadávania

Možnosti online hľadania zamestnania sú široké. Aby ste sa nestratili v množstve voľných pracovných miest, mali by ste si vytvoriť profil vyhľadávania. Ujasnite si, akú prácu alebo aký typ práce hľadáte. Je užitočné odpovedať na tieto otázky:

  • V akom odvetví chcem pracovať?
  • Aké pracovné profily si viem predstaviť?
  • Akú kvalifikáciu mám?
  • Mám určitý platový predpoklad?
  • Som pripravený presťahovať sa za svojou prácou? 

Tip 3: Naučte sa správne interpretovať pracovné ponuky

Na správnej ceste k správnemu pracovnému inzerátu je dôležité ho správne interpretovať. Spoločnosti vo svojich inzerátoch opisujú tvrdé fakty, ako je pozícia, názov práce a dátum nástupu, ako aj potrebné požiadavky na voľné pracovné miesto. Tie sa často delia na požiadavky, ktoré musia byť splnené a tie, ktoré by boli tiež dobré.

Ak inzerovaná pozícia zodpovedá vašej kvalifikácii a ponuka je správna, skúste sa prihlásiť. Nenechajte sa odradiť voliteľnými požiadavkami spoločnosti.

Pozor: Ignorujte inzeráty, ktoré sľubujú rýchle peniaze za málo práce, ktoré neobsahujú presný popis práce alebo prijímajú žiadosti len cez anonymný kontakt. Často ide o pochybné ponuky.

Tip 4: Získajte body s dobrými podkladmi uchádzača

Keď nájdete inzerát, ktorý vás osloví, ďalším krokom je podať žiadosť. Stále viac spoločností sa spolieha na online procesy podávania žiadostí. Na to je potrebné digitálne portfólio uchádzača. Motivačný list, životopis a certifikáty, to všetko patrí do portfólia – ako PDF alebo sken. Na všetky dokumenty sa vzťahujú rovnaké požiadavky na svedomitosť a presnosť ako na klasické portfólio uchádzača o prácu.

Tip 5: Zostavte si online profil žiadateľa

Pri podávaní žiadostí často pomôžu zmysluplné profily na sociálnych sieťach. Nie je nezvyčajné, že si HR manažéri pri prijímaní dokumentov vygooglia uchádzačov. Každý, kto má dobre udržiavaný LinkedIn profil, zanecháva pozitívny prvý dojem.

Viac o téme: Online Zamestnávateľ Hľadanie práce Sociálne siete
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy