Hľadáte svoju prácu snov? Poradíme vám ako na to

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Jedno z najdôležitejších pravidiel pre spokojný život je: robte to, čo milujete. Ale myslím, že až príliš dobre viete, že prísť na to, čo je vaším snom a na čo ste určení, nie je práve jednoduché. Poďme sa pozrieť na tých najšťastnejších a najúspešnejších ľudí na tejto planéte: Všetci robia to, čo milujú, vytvorili niečo, čomu veria a žijú vedome a vášnivo.

Čo však robiť, keď si nie ste istý, ak neviete, aký je váš sen? Toto je bežný problém a mnohí ľudia blúdia svojimi životmi bez toho, aby vôbec objavili svoju skutočnú vášeň. Idete z práce do práce – nenaplnení a nešťastní.

Poznáte to? Áno, žiadny problém, ale nemali by ste sa vzdávať. Tu je niekoľko nápadov, ktoré vám môžu pomôcť nájsť tú správnu prácu. Sú to veci, ktoré pomohli mne a mnohým ďalším.

Samozrejme, nemusíte sa riadiť každým tipom. Existujú rôzne spôsoby, ktorými si môžete uvedomiť svoju vášeň v živote a uskutočniť svoje sny. Tu je malý výber:

Aké sú vaše záľuby?

Neznamená to len zbieranie známok – ako trávite voľný čas? Ak rozumiete tomu, ako radi trávite svoj voľný čas a ste ochotný robiť tieto veci aj zadarmo, je veľmi pravdepodobné, že je to vaša vášeň. Venujte trochu času každej svojej záľube a premýšľajte, ako by ste sa ňou mohli uživiť.

Aké sú vaše talenty

Hovorí sa, že každý z nás dostal talent a že skutočným zmyslom života je tento talent objaviť a podeliť sa oň so svetom. V tomto tvrdení je veľa pravdy a najdôležitejšou súčasťou tohto procesu je objavovanie: V čom ste dobrý? Aké máte talenty? Aké talenty ste si všimli v škole, v zamestnaní alebo vo svojom živote? Všetko je tu dovolené!

S kým radi spolupracujete?

Práca snov neznamená len prácu v oblasti, ktorú milujete, ale aj to, s kým radi spolupracujete. V tomto bode môžete ľudí nazývať aj menom alebo typmi ľudí (kreatívci, programátori, podnikatelia atď.). Pomocou charakteristík svojej osobnosti zistite, kto je váš vysnívaný kolega (viac o tom v nasledujúcich bodoch).

S čím radi pracujete?

Nástroje vašej práce sú veľmi dôležité. Ak milujete prácu s počítačmi (možno aj so špeciálnym druhom), je to dobrý znak vašej vysnívanej práce. Ak milujete prácu s papierom, nástrojmi, internetom, ľuďmi alebo oblečením, je to tiež znak.

V akom prostredí by ste chceli pracovať?

Kancelária, univerzita, učebňa, továreň, pri mori alebo v lese? Dôležitým faktorom je aj to, kde chcete pracovať.

Kedy si boli naozaj šťastní

Spomeňte si na časti svojho života – od detstva, cez rôzne zamestnania, iné prostredia, rôzne záľuby až po súčasnosť. Kedy boli najšťastnejšie chvíle vášho života a čo ste robili, kde sa to stalo a s kým ste ich strávili. Na niektoré z týchto vecí ste už možno takmer zabudli, no už len pomyslenie na ne vás opäť robí šťastnými. Až keď sa nad tým zamyslíte, pochopíte, prečo ste boli tak šťastní.

Urobte si zoznam svojich najväčších vášní

Po zvážení niektorých faktorov a možno aj vykonaní potenciálnej analýzy si vytvorte zoznam svojich najväčších vášní a zoraďte ich. Toto bude váš východiskový bod pre vaše sebaobjavovanie.

Ako môžete premeniť svoju vášeň na prácu?

Dokážete premeniť 2-3 z týchto vášní na realitu a začleniť ich do svojho pracovného života? Aké oblasti vyhľadávajú tieto vášne? Ako získate tieto práce? Koho poznáte, kto si už z rovnakej vášne urobil vysnívanú prácu?

Viac o téme: Práca Hľadanie Vášeň Koníček
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy