8 dôležitých zručností, ktoré vám zabezpečia lepšie platenú prácu

Chcete uspieť vo svete veľkých dát, inteligentných prístrojov, takmer nulového súkromia a globálnej konkurencie, ktorá na nás vďaka virtuálnemu svetu útočí deň čo deň? Výskumníci z amerického Institute for the Future sa dlhodobo zaoberajú predikciou budúcich trendov v celosvetovom meradle. Spolu s University of Pheonix nedávno vydali štúdiu, v ktorej vymenujú 8 kľúčových zručností, bez ktorých sa v nasledujúcom desaťročí žiaden úspešný pracovník nezaobíde.

Aké vlastnosti by ste si teda mali osvojiť, aby ste sa v nasledujúcich desiatich až pätnástich rokoch zaradili medzi úspešných?

  1. Vdýchnuť dátam zmysel
    Vsádzať čísla do reportov nestačí. Ak chcete uspieť, musíte vedieť z dát vybrať len tie relevantné. Vedieť, čo znamenajú čísla z dátových skladov a tabuliek v reálnom živote, bude aj naďalej zručnosťou, ktorou sa ľudia odlíšia od supervýkonných počítačov.
  2. Sociálna inteligencia
    Empatia, teda schopnosť „napojiť” sa na ostatných, počúvať ich, chápať, ako sa cítia a vedieť im prispôsobiť svoju komunikáciu je ďalšou dôležitou vlastnosťou, v ktorej víťazia ľudia nad strojmi. Navyše už nepôjde len o vnímanie svojich najbližších spolupracovníkov, ale aj chápanie kolegov z odlišných kultúr – či už sa s nimi budeme stretávať na pracovisku alebo prostredníctvom virtuálnych tímov na diaľku. So sociálnou inteligenciou súvisí aj schopnosť fungovať v medzinárodnom prostredí.

    Stretávať sa v práci s kolegami z iných kultúr je v mnohých krajinách už normou, na Slovensku na tento trend zatiaľ čakáme. Stretávaniu iných kultúr sa nevyhneme v kanceláriách, virtuálnych tímoch ani vo vzdelávaní. Diverzita rôznych ideí, veku, zručností, ale aj kultúrneho zázemia poskytuje priestor pre nevšedné nápady, zároveň však môže spôsobovať trenie. Základom pre úspech takýchto tímov sa stane umenie stavať úspech tímu na tom, čo jeho členov spája, identifikácia spoločnej vízie, cieľov a hodnôt. Komu sa to podarí v kultúrne rôznorodých tímoch, má veľkú šancu, že aj z úplne rozdielnych individualít dostane bez veľkých konfliktov brilantné myšlienky.
  3. Nevšedné a prispôsobivé myslenie
    Ešte viac vzrastie význam pozícií, ktoré vyžadujú abstraktné myslenie (vedecká práca, manažment) alebo manuálne úkony (zdravotná starostlivosť, varenie). Len takým povolaniam totiž nehrozí, že ich ľahko nahradia stroje alebo lacnejší pracovníci vo vzdialených krajinách. Avšak platí to, len ak ľudia dokážu prichádzať s novými riešeniami a uplatňovať ich v neustále sa meniacom prostredí.
  4. Výpočtové myslenie
    Znalosť nástrojov typu Microsoft Office vám prestane stačiť. Už teraz sa hovorí o veľkom boome v oblasti „big data“, teda spracovania obrovského kvanta informácií. Dôraz na prácu s dátami spôsobí, že od vás firmy budú čakať aj základné znalosti programovania alebo štatistiky. Okrem analytického myslenia ale aj naďalej uplatníte sedliacky rozum. Dáta totiž realitu len opisujú, ale nevytvárajú. Len vďaka nadhľadu a hlbšiemu pochopeniu si zachováte žiadaný odstup, skĺbite dáta s emóciami a vašu prácu nezbrzdia ani možné výpadky informácií.

    Súvisiacou zručnosťou, ktorá vám pomôže sa v budúcnosti neutopiť v mori odvšadiaľ sa valiacich dát, je vedieť z nich vybrať len tie podstatné a naučiť sa niektoré informácie vedome ignorovať. Zmieriť sa s tým, že nikdy nebudeme pracovať s dokonalými informáciami – nie preto, že by ich bol nedostatok, ale naopak preto, že máme k dispozícii množstvo dát, ktorými nie sme schopní sa nikdy prehrýzť. Nejde pritom len o to vybrať vhodné dáta, ale aj naučiť sa používať nástroje, ktoré pomôžu dáta filtrovať automaticky.
  5. Gramotnosť v používaní nových médií
    Texty na internete teraz často nahrádzajú fotografie a videá; prezentácie plné textu už veľmi neoslovujú. Vizualizácia, na ktorej stála komunikácia už v praveku, je obohatená o on-line interakciu v podobe sociálnych sietí. Tvorba obsahu navyše už dlhšiu dobu nie je len v rukách médií, naopak sa čoraz častejšie stáva doménou jednotlivých ľudí, ktorí dokumentujú svoj život a udalosti, ktoré sa okolo nich dejú. Pre konzumentov obsahu tak bude čoraz dôležitejšie nielen vedieť si z kvanta informácií vybrať tie podstatné, ale aj dokázať samostatne vytvárať interaktívny obsah na internete. Či už je to práca s grafickými editormi, úprava videa a fotografií, gamifikácia alebo využitie hier v biznise alebo špičková znalosť sociálnych sietí.
  6. Rozhľad v rôznych disciplínach
    Byť hviezdou len jedného odboru prestane stačiť. Ako ale netrieštiť svoju pozornosť a pritom sa orientovať aj v iných oblastiach? Staňte sa takzvaným T zamestnancom. Prehlbujte kontinuálne znalosti oboru, ktorý vás baví a zároveň sa aktívne zaujímajte o to, čo sa deje v iných brandžiach. Získate tak presah, budete kreatívnejší a samostatnejší a poznatky odinakiaľ vám môžu vnuknúť zaujímavé nápady pre užšiu špecializáciu. Tento prístup od vás vyžaduje jediné – nespoliehať sa čisto len na formálne vzdelávanie a zachovať si po celý život zvedavosť a ochotu privoňať k novým veciam.
  7. Prispôsobivosť
    Je dobré pripraviť sa na to, že sa pracovné prostredie bude časom výrazne meniť. S virtualizáciou práce a poznatkoch, ktoré už teraz máme o tom, aké prostredie stimuluje ľudský mozog k vyššiemu výkonu, totiž dôjde k tomu, že sa zmení aj kancelária. Architekti budú navrhovať kancelárie, ktoré absorbujú trend prelínania pracovného a súkromného života a budú prestaviteľné tak, aby sa zamestnanec cítil v akúkoľvek dennú dobu v práci dobre a podával čo najvyšší výkon.
  8. Virtuálna spolupráca
    Práca na diaľku je stále častejšia. Vedieť komunikovať s kolegami, ktorí pracujú z druhého konca sveta alebo krajiny bude pre dosahovanie priaznivých výsledkov kľúčové. Vedúci tímu sa musia naučiť motivovať, pochváliť, ale aj pokarhať ľudí, s ktorými sa možno nikdy nestretnú.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

Viac o téme: Zamestnanie Zručnosti Skill Budúcnosť. peniaze. pohovor
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Forbes, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy