Otázky na pohovore, ktoré vám dajú zabrať: Ako na ne odpovedať?

Na pohovore sa občas vyskytnú otázky, pri ktorých sa uchádzači naozaj zapotia. Nespôsobia to však len otázky samotné, ale aj uvažovanie kandidáta nad tým, ako na ne odpovedať. Čo je vhodné povedať a čo si nechať radšej pre seba? Pozrite si zoznam otázok, ktoré sa na pohovoroch veľmi často vyskytujú a zistite, ako na ne čo najlepšie odpovedať.

 

 

  1. „Mali ste niekedy konflikt so svojím nadriadeným? Opíšte svojho najhoršieho šéfa a ako ste sa snažili vyriešiť problémy, ktoré ste mali.“
    Táto otázka je naozaj výzvou, pretože veľmi veľa ľudí odišlo zo zamestnania práve pre konflikt so zamestnávateľom. Ako na ňu odpovedať? Možno ste nemali dobrý vzťah so svojím nadriadeným, vo svojej odpovedi sa však snažte neuniesť emóciami, naopak – držte sa faktov. Skúste si spomenúť na „nevinný“ dôvod vašej nezhody: napríklad či to bolo kvôli dátumu spustenia projektu či pri dolaďovaní cenníka. Nezabudnite však popri tom zdôrazniť, že vaše vzťahy s nadriadenými boli naozaj pozitívne a aj v prípade nezhôd ste si ich rozumne vyargumentovali a dohodli sa na vhodnom riešení.
  2. „Čo sa vám nepáčilo vo vašom predchádzajúcom zamestnaní?“
    Táto otázka zvádza k tomu, aby ste si vyliali srdce a posťažovali sa na všetko, s čím ste v bývalej práci neboli spokojný. Nenechajte sa však nachytať. Najlepšie urobíte, ak na negatíva zabudnete a spomeniete si skôr na pozitíva. Nie je zlé povedať, s čím ste neboli spokojný, skúste však zostať v odpovedi diplomatom a spomenúť skôr drobnosti, ktoré sa vám nepozdávali.
  3. „Prečo ste odišli z predchádzajúcej práce? Dostali ste výpoveď alebo ste odišli vy sám? Prečo?“
    Ak ste dostali výpoveď, pokojne môžete povedať, že ste so zamestnávateľom dospeli k názoru, že sa k sebe jednoducho nehodíte. Možno je pravdou aj to, že ste o výpovedi uvažovali už dlho, no ako prvý s ňou prišiel zamestnávateľ. Aj toto je niečo, čo sa nemusíte obávať prezradiť na pohovore. Ak uvádzate dôvody prečo ste odišli z práce, nevymýšľajte si. Je ideálne povedať, že ste sa so svojím zamestnávateľom rozchádzali v názoroch, napríklad v náplni práce, štýle fungovania a pod.
  4. „Čo ste robili počas obdobia, ktoré neuvádzate vo svojom životopise?“
    Ak máte prázdne miesta v životopise – a predovšetkým ak ide o dlhšie časové obdobie, personalista sa vás na ne s veľkou pravdepodobnosťou opýta. Samozrejme, vaše dôvody mohli byť rôznorodé: možno ste sa počas toho času museli starať o člena rodiny, alebo ste si jednoducho potrebovali oddýchnuť po tom, ako ste dali výpoveď v práci s tyranským šéfom. Vhodnejšou odpoveďou však bude, ak poviete, že ste si jednoducho vyberali z ponúkaných pozícií a nechceli ste zobrať len tak hocičo. Ak ste sa venovali počas týchto období vlastným projektom, nezabudnite to spomenúť.
  5. „Opíšte svoj najväčší neúspech a ako ste ho napravili.“
    Touto otázkou personalista zisťuje, ako na vás vplývajú neúspechy a prekážky a ako si s nimi dokážete poradiť, prípadne sa z nich poučiť. Bolo by však chybou priznať sa k obrovskému prešľapu, ktorý sa vám podarilo vyviesť, pretože tak by mohli vaše šance získať prácu poriadne klesnúť. V odpovedi sa snažte opísať situáciu, v ktorej ste nepochybili vlastnou vinou: spoliehali ste sa niekedy na kolegu, ktorý nestihol termín, vďaka čomu sa projekt oneskoril? Alebo nastali komplikácie kvôli dodávateľom? Toto je príbeh, ktorý by ste mali porozprávať personalistovi a dodať, že ste odvtedy dôsledný.
  6. „Čoho sa najviac obávate v súvislosti s touto pracovnou pozíciou?“
    To, ako by ste mali na túto otázku odpovedať, závisí od toho, v ktorej časti pohovoru sa táto otázka vyskytne. Ak už máte o danej pozícii dostatok informácií a prekáža vám napríklad ponúkaný plat, teraz je vaša šanca prezradiť, že by ste radi videli túto sumu o niečo vyššiu. Ak vám ale personalista túto otázku položí v úvode pohovoru, odpovedzte, že sa vám pracovná pozícia naozaj veľmi páči, no chcete sa o nej dozvedieť čo najviac a ak vám bude niečo nejasné, spýtate sa ho na to potom.
  7. „Aká je vaša najväčšia slabosť?“
    Veľa ľudí zvykne používať odpovede ako „Som perfekcionista“ alebo „Som workoholik“.  Problémom však je, že tieto odpovede počuli personalisti už  stokrát. Aká odpoveď je lepšia? Zabodujete, ak spomeniete svoju najmenšiu slabosť, ktorá ale zároveň nie je nijako prepojená s pracovnou pozíciou, na ktorú sa hlásite. Samozrejme nezabudnite dodať, že sa túto svoju slabosť snažíte napraviť a pracujete na jej odstránení.
Viac o téme: Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy