Telefonát od personalistu: Nenechajte sa prekvapiť, týmto ho presvedčíte, aby vás pozval na pohovor

Zdroj: Getty Images

Mnoho personalistov pred samotným pohovorom robí krátke telefonické rozhovory, akési vstupné kolá, ktoré rozhodnú, či kandidátov so zaujímavými životopismi pozvú na osobný pohovor. Už na základe tohto telefonátu personalista zistí, či o sebe kandidát niektoré informácie v životopise neprikrášlil. Stačí, aby mu položil niekoľko otázok a všímal si, ako na ne uchádzač reaguje. Podľa toho sa HR manažér vie rozhodnúť, či daného kandidáta pozve na osobný pohovor. Vždy očakávajte takýto telefonický predvýber, nenechajte sa ním prekvapiť. Držte sa týchto rád a určite uspejete.

  1. Neviete, o akú pozíciu ide
    Pretože reagujete na množstvo pracovných ponúk, no bez dôkladnej prípravy a preštudovania si daného inzerátu. Vždy musíte vedieť, o akú pozíciu ide a aspoň zhruba si pamätať požiadavky na uchádzača. Aby sa nestalo, že budete habkať a strácať sa pri otázkach, spíšte si zoznam, na aké pracovné ponuky ste reagovali a ku každej si pridajte niekoľko informácií, ktoré vám ju neskôr pomôžu identifikovať. Nechcete predsa pred personalistom vyzerať, že ste len tak náhodou poslali životopis a ani neviete, kam sa hlásite. To vám plusové body nepridá.
  2. Nie ste vo vhodnom prostredí
    V pozadí plačú deti, šteká pes, hučí premávka? Toto všetko nepôsobí dobre a rozptyľuje to pozornosť. Ak vám personalista zavolá v nevhodnom čase, poproste ho, či by vám nemohol zavolať o niečo neskôr, pretože momentálne nie ste doma a chceli by ste byť plne sústredený pri telefonáte. Personalista to určite pochopí.
  3. Rozprávate príliš veľa/málo a príliš rýchlo/pomaly
    Dajte si pozor pri telefonickom rozhovore, aby vám bolo dobre rozumieť a aby mala priestor aj druhá strana. Neskáčte do reči, neuzurpujte si slovo, nekričte do telefónu. Vždy počkajte na otázku, odpovedzte na ňu vecne, stručne a jasne. Nekričte, no nerozprávajte ani veľmi potichu. Taktiež to so stručnosťou nepreháňajte, neodpovedajte len pár slovami, snažte sa predať - ak uspejete v telefonickom predvýbere, môžete sa dostať na osobný pohovor.
  4. Na nič sa neopýtate
    Je dôležité, aby ste sa aj vy pýtali. Chcete predsa vedieť, ako by to vyzeralo na pozícii, na ktorú sa hlásite. Určite by telefonát nemal skončiť tak, že vy nemáte žiadne otázky a iba sa sucho s personalistom rozlúčite. Spýtajte sa na to, čo vás zaujíma, zdôraznite, že by ste sa radi s personalistom stretli aj osobne, aby ste mali viac priestoru sa porozprávať a spoznať.
Viac o téme: Pracovný pohovor Telefonický pohovor
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy