Takto si novú prácu nenájdu: Aké chyby robia nezamestnaní najčastejšie?

Ako možno viete, niektorí personalisti musia každý deň prezrieť stovky životopisov uskutočniť desiatky pohovorov a robiť popritom finálne rozhodnutia. S cieľom urýchliť proces s najväčšou pravdepodobnosťou pri prvom hodnotení budú hľadať skôr diskvalifikačné faktory ako diferenciačné faktory. To znamená, že keď sa uchádzate o prácu, mohli by ste dostať iba jednu šancu, preto je dobré byť pripravený. V tomto článku sa venujeme najbežnejším chybám, ktoré uchádzači o nové zamestnanie robia.

Pridlhý alebo prikrátky životopis

Pravdepodobne máte o sebe čo povedať, ale kvantita nie vždy znamená kvalitu. Mali by ste sa teda zamerať na to, na čom skutočne záleží, byť konkrétny a zaujímavý. Ak máte málo pracovných skúseností alebo žiadne, píšte o sebe iba na jednu stranu. Dvojstranový životopis by sa mal používať iba pre ľudí s 10 a viac ročnou praxou.

Zabudnú prispôsobiť životopis

Niektoré informácie, ktoré sú vo vašom životopise, môžu byť vhodné pre jedno pracovné miesto, ale pre iné môžu byť irelevantné. Mali by ste sa vžiť do kože personalistu a vyhodnotiť, ktoré informácie by bolo vhodné vynechať alebo pridať. Vždy upravte svoj životopis, aj keď sa vám pracovné pozície zdajú podobné.

Nezistili si nič o spoločnosti

Nechoďte na pracovný pohovor bez toho, aby ste vedeli dosť o spoločnosti, odvetví, a práci o ktorú sa uchádzate. V dnešnej dobe sú všetky informácie, ktoré potrebujete na internete. Využite tento silný nástroj vo váš prospech.

Neprijímajú pozvania na pohovor a neodpovedajú personalistom

Možno si hovoríte, kto by niečo také urobil? Táto chyba sa stáva častejšie ako si myslíte. Aj keď ste sa nezúčastnili pohovoru, pretože ste naň zabudli, buďte úprimný a ospravedlňte sa. Akákoľvek výhovorka je lepšia ako nepovedať nič.  Ak sa zachováte neprofesionálne, pravdepodobne vás už na ďalší pohovor nezavolajú.

Nehľadajú nič konkrétne

Zamerajte sa na prácu, ktorá vás skutočne zaujíma. Týmto si zjednodušíte hľadanie zamestnania a ušetríte čas sebe aj personalistom. Keď sa zameriate na to, čo chcete skutočne robiť, budete tiež vyzerať sebavedomo, ako človek, ktorý vie čo chce dosiahnuť.

Nenacvičujú si pohovor

Mnoho kandidátov na otázky neodpovedá správne, pretože ich zaskočia a trávia potom veľa času premýšľaním o tom, čo povedať alebo podávajú neúplné informácie. Tomuto problému sa dá ľahko vyhnúť, ak si otázky precvičíte pred pracovným pohovorom.

Nepoznajú svoju hodnotu

Žijeme v ére ostrej konkurencie a ak chcete prežiť, musíte sa odlíšiť od ostatných. To znamená, že by ste mali premýšľať o svojej hodnote na trhu. Takto budete môcť počas pohovoru pracovať efektívnejšie na vyjednať si svoju pozíciu.

Ste pripavený na ďalší pohovor? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Práca Kariéra Úspech Chyby Personalisti Phovor
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy