Najhoršie texty, ktoré uchádzači pripojili k životopisu: Toto personalistov odrovnalo

Zdroj: Getty Images

Sprievodný text je niečo, nad čím si pri posielaní životopisu mnohí uchádzači lámu hlavu: vedia totiž, že tých pár viet, ktorými sa predstavujú, môže zavážiť. Niektorí kandidáti túto možnosť využijú naplno: v sprievodnom texte sú originálni a snažia sa čo najviac predať svoje schopnosti. Niektorí sa však netrápia vymýšľaním, čo doň napísať a tak jednoducho uvedú prvé, čo im napadne. A potom to vyzerá ako v nasledovných príkladoch, ktoré vám radíme v žiadnom prípade nekopírovať.

„Neviem, v akej podobe sa odošle CV, pretože to robím na telefóne. V prípade potreby odošlem ešte raz, poprosím vás mail.“ 

Samozrejme, personalista má čas kontrolovať, či ste odoslali správny životopis a má ešte viac času na to, aby vám odpovedal, či ho máte poslať znova. Na odpoveď personalistu s takýmto sprievodným textom budete čakať len márne. Ak si totiž nedáte záležať na odoslaní životopisu vy, prečo by to mal robiť personalista? Mimochodom, nikdy neposielate životopis tak, že v telefóne urobíte snímku obrazovky - vyzerá to nanajvýš neprofesionálne.

„Píšem, lebo neviem, čo si myslím, pokiaľ si neprečítam, čo hovorím. To je veta, ktorá moje ja dokáže presne definovať.“

Zabudnite na vzletné opisy v sprievodných textoch, zamestnávateľ nemá čas rozmýšľať, čo ste tým chceli povedať. Vyjadruje sa jasne a vecne.

„Som zodpovedný. Rád pracujem s ľuďmi. S pozdravom“

Je v poriadku v krátkosti sa predstaviť, nezabúdajte však na základné veci. V tomto sprievodnom texte chýba úvodný pozdrav a vysvetlenie, prečo daný uchádzač reaguje na pracovnú ponuku. Takisto je text príliš stručný a zároveň veľmi všeobecný – preto len ťažko upúta personalistovu pozornosť.

„Počas leta nezaručujem, že budem na telefóne, preto uprednostňujem emailovú komunikáciu.“

Naozaj si myslíte, že personalista má kapacitu na to, aby si pamätal, ktorý uchádzač nezaručuje zodvihnutie telefónu? Buď máte o prácu seriózny záujem, alebo len skúšate, či to náhodou vyjde. V prípade, že naozaj nebudete môcť komunikovať telefonicky, vysvetlite svoj dôvod personalistovi a požiadajte o formu e-mailovej komunikácie. Je totiž fér povedať, prečo sa vám personalista nedovolá.

„Vaša ponuka práce ma veľmi zaujala, uchádzam sa o voľné pracovné miesto. Pripájam životopis, ďakujem.“

Čo myslíte, koľko takýchto e-mailov dostáva personalista? A ktorá z týchto viet ho presvedčí, že práve váš životopis by si mal pozrieť? Nemávnite rukou na sprievodným textom dúfajúc, že si ho nik neprečíta. Áno, je pravdou, že na životopise záleží najviac, avšak už sprievodný text je vašou malou vizitkou a predobrazom toho, čo personalista v životopise nájde.

„Som veľmi kreatívna osoba a ovládam viacero odborov.“

Tento uchádzač je natoľko kreatívny človek, že dokonca ovláda odbory. Dajte si pri písaní sprievodného textu (ale aj životopisu a motivačného listu) pozor na slovenčinu. Daný uchádzač chcel pravdepodobne povedať, že je všestranný a má skúsenosti vo viacerých oblastiach. Uvedená formulácia je však naozaj nešťastná a skôr ukáže, čo uchádzač neovláda – v tomto prípade slovenský jazyk.

„V prípade spresnenia termínu pracovného pohovoru, kontaktujte ma e-mailom alebo telefonicky.“

Nuž, na pohovor vás poštou pravdepodobne nepozvú. Uvádzať preto základné a bežné komunikačné spôsoby, ako sa s vami môže personalista skontaktovať, je trochu zbytočné. Je jasné, že uchádzač nechcel odoslať životopis bez sprievodného textu, nie je však dobré riešenie vyplniť prázdny priestor takouto "vatou“. 

„Za posledné obdobie došlo k niekoľkým systémovým zmenám v mojej súčasnej práci, ktoré mi nevyhovujú.“

Je v poriadku, ak si hľadáte prácu preto, lebo nie ste spokojný s tým, ako to vo vašom súčasnom zamestnaní vyzerá. Nie je však najvhodnejšie uviesť tento dôvod do sprievodného textu. Firma, do ktorej sa hlásite, chce človeka, ktorý v nej chce pracovať z dôvodu, že danú spoločnosť dobre pozná alebo je jeho obľúbená a rád by prispel svojimi schopnosťami k tomu, aby bola ešte úspešnejšia. A to by mal byť váš primárny dôvod, ktorý môžete bez obáv uviesť do sprievodného textu.

Viac o téme: Hľadanie práce Sprievodný text
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: GettyImages
 
Staršie správy
Staršie správy