5 zákerných otázok na pohovore: Nenechajte sa vykoľajiť, takto na ne odpovedajte

Čaká vás pohovor a vy si robíte prieskum, aké otázky vám počas neho môže personalista položiť? Robíte dobre. Príprava na pohovor je dôležitá. Príďte naň s naštudovanými informáciami o spoločnosti, o danej pozícii, preskúmajte aj sociálne siete daného zamestnávateľa, aby ste mali aspoň približnú predstavu o firemnej kultúre. Rátate aj so zvláštnymi alebo nečakanými otázkami? Máme pre vás ukážku niekoľkých, ktoré vás môžu vyviesť z miery. Takto by ste ale na ne mali odpovedať.

 

  1. Klamali ste v niečom vo vašom životopise?
    Zvláštna otázka, ktorá vo vás môže vzbudiť nepokoj a obavy, najmä ak ste boli vo svojom CV úprimný, no máte pocit, že vám personalista neverí. Skúste odpoveď na túto otázku obrátiť na vtip. Napríklad: Musím priznať, že beh patrí medzi moje najväčšie záľuby, predsa je však jedna, ktorá je pred ním. Nebol som si však istý, či môžem medzi Záujmy a záľuby uviesť svoju manželku. Ak personalista aj napriek vašej odpovedi s touto otázkou neprestáva, zbystrite pozornosť a zvážte, či by ste chceli pracovať pre takéhoto človeka.
  2. V akej firme sa ešte uchádzate o zamestnanie?
    Zdanlivo jednoduchá otázka, ktorá však v sebe skrýva viac, než by sa na prvý pohľad zdalo. Väčšina uchádzačov chce byť pri tejto odpovedi úprimná a neklamať o ďalších príležitostiach. Nespadnite však do pasce. Ak chcete odpovedať na túto otázku „správne“ a „korektne“, mali by ste vedieť, čo sa ňou chce personalista dozvedieť. Personalisti sa túto otázku zvyčajne pýtajú z dôvodu, aby zistili, či plánujete zotrvať v danej oblasti či pozícii a proti akej konkurencii stoja. Pokojne prezraďte, kde inde sa hlásite, vždy však zdôraznite, čím je pre vás zaujimavý daný zamestnávateľ alebo pozícia.
  3. Ukradli ste niekedy z práce pero?
    Táto otázka patrí k tým čudným. Samozrejme, každý z nás si niekedy zobral z práce pero. Ak by ste povedali, že ste niečo také neurobili, boli by ste klamár. Ak však poviete, že to robíte bežne a zdá sa vám to v poriadku, je to rovnako problém. Odborníci tvrdia, že správnou odpoveďou môže byť napríklad to, že určite do vašej kabelky či diára niekedy nechtiac zablúdilo aj pero z firmy, vždy ste ho však vrátili späť na svoj pracovný stôl.
  4. Ako zatiaľ hodnotíte tento pohovor?
    Táto otázka sa na pohovoroch až tak často neobjavuje, môže sa však stať, že práve vám ju položia. Zmyslom tejto otázky je, ako veľmi viete byť diplomatický. Akú odpoveď by ste mali použiť? Zhodnoťte, čo sa vám zatiaľ páčilo, prezraďte tiež, čo vás možno prekvapilo a akú otázku ste nečakali. Nezabudnite dodať, že sa radi dozviete ďalšie informácie o spoločnosti, tíme, firemnej kultúre a podobne.
  5. Prečo odchádzate z vašej súčasnej práce?
    Ak nechcete zachádzať do detailov v odpovedi na túto otázku, môže to personalistovi signalizovať, že niečo nie je v poriadku. Nenechajte sa však uniesť a nevyrozprávajte z plných pľúc personalistovi, ako neznášate svoje súčasné miesto, akého blbca máte za šéfa a s akými hlupákmi kolegami musíte pracovať. Nech by to aj bola pravda, očierňovať a ohovárať vášho súčasného (alebo onedlho bývalého) zamestnávateľa je tá najhoršia stratégia, akú môžete zvoliť. Buďte diplomatický: povedzte, že sa vám nepáči spôsob riadenia, prípadne máte pocit, že sa už nedokážete v súčasnej práci nič nové naučiť.
Viac o téme: Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy