Toto musíte urobiť ešte pred tým, ako si začnete hľadať prácu

Zdroj: Getty ImagesZdroj: Getty Images

Na úplnom začiatku, ešte pred samotným hľadaním práce, je dôležité, aby ste si odpovedali na základnú otázku: Čo chcete vo vašom pracovnom živote dosiahnuť? Musíte vedieť už dopredu, čo je vaším cieľom, aby ste danému predsavzatiu mohli prispôsobiť všetky kroky a správne si nastaviť stratégiu.

Pred tým, ako si začnete hľadať prácu, by ste si mali zodpovedať nasledujúce otázky:

Ste absolvent a vaším cieľom je nájdenie si prvého zamestnania?

Chcete získať prácu, v ktorej budete mať lepší plat?

Chcete sa vo vašej kariére posunúť ďalej a nájsť si lepšiu prácu?

Na tieto otázky si musíte vopred zodpovedať. Až na základe odpovede si naplánujte všetky nasledujúce kroky.

Týmto to však ešte nekončí. Je tu totiž ešte jedna, rovnako dôležitá otázka: Čo ste pre svoj cieľ ochotný urobiť? Nečakajte, že dobrá pracovná ponuka sa objaví sama od seba a že na jej získanie bude stačiť urobiť minimum. Rovnako sa ani nespoliehajte na fámu, že dobrú prácu získate len vtedy, ak máte “známosti”.

V skutočnosti dobrý plat či zaujímavú pozíciu získate iba za to, čo je pre zamestnávateľa zaujímavé. Sú to vaše znalosti, skúsenosti a vaša snaha použiť ich v prospech zamestnávateľa.

Aj keď už máte pracovné skúsenosti, pokračujte v ďalšom vzdelávaní sa, neustále na sebe pracujte, obohacujte váš životopis. Nezostaňte stáť na mieste, rozširujte svoju kvalifikáciu, svoje zručnosti a schopnosti.

Ste čerstvo na trhu práce a chýba vám prax? O vašom potenciáli môžete budúceho zamestnávateľa presvedčiť svojím postojom k práci, preukazovaním záujmu a nadšenia učiť sa nové veci. Ak vám chýbajú znalosti, musíte zamestnávateľa presvedčiť, že si ich rýchlo a dobre osvojíte.

Šancu uspieť na trhu práce má každý, záleží len na tom, ako veľmi chce dosiahnuť svoj cieľ. Pamätajte: čím vyššie sú vaše ambície, tým viac budete musieť na sebe pracovať. Odmenou za to bude nová pracovná zmluva, práca s vyšším platom alebo práca na vyššej pozícii.

Viac o téme: Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/EČ
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy