11 viet, ktoré na pohovore nikdy nevyslovte: Pochováte si všetky šance získať prácu

Niektoré vety by na pohovore mali zostať radšej nevyslovené. Možno ich myslíte naozaj nevinne, no v danej situácii vám môžu viac uškodiť ako pomôcť. A hlavne, nechcete predsa, aby si o vás personalista pomyslel, že ste nevychovanec bez spôsobov. Pri akých vyjadreniach si na pohovore radšej zahryznúť do jazyka? Toto je 11 viet, ktoré si na pohovore určite odpustite.

 

 

  1. Už tu dobrú chvíľu čakám...
    Áno, stáva sa, že personalista na dohodnutý osobný pohovor či videopohovor mešká. Čakáte na recepcii alebo doma pred kamerou10 minút, no personalistu nikde? Ak máte osobný pohovor, opýtajte sa recepčnej, čo sa deje. Ak vás čaká videopohovor, skúste personalistovi zavolať, či dohodnuté on-line stretnutie platí. Neurážajte sa, nefrflite, nezúrte. Zistite, kde je problém. Ak sa nakoniec personalista objaví a ospravedlní sa, nie je vhodné, aby ste to komentovali a dávali najavo svoju nespokojnosť. Naopak, preukážte pochopenie.
  2. Zdravím, viem, že meškám.
    Nie, nie je vhodné upozorňovať na to, že meškáte. Lepšie je ospravedlniť sa a ukázať, že vás to naozaj mrzí. O tom, že budete meškať, by ste ale mali personalistu varovať vopred – už na ceste na pohovor, v prípade videopohovoru mu zavolajte alebo pošlie e-mail. Po príchode na pohovor sa ešte raz ospravedlňte.
  3. Čo sa stane, ak si nesadnem s kolegami alebo so šéfom?
    Nie je to vyslovene drzá otázka, ale zvláštna. Prečo uvažujete vopred, že si s ľuďmi z firmy nesadnete? Skôr tým ukážete, že ste konfliktný typ a problémy v medziľudských vzťahoch ste mali aj v predchádzajúcich povolaniach. To vám plusové body nepridá.
  4. Ste vydatá/ženatý? Máte deti? Koľko máte rokov?
    Tak ako personalista nemá žiadne právo pýtať sa vás takéto (a iné) osobné otázky, rovnaké pravidlo platí aj pre vás.
  5. Počul som o vašej firme ..., je to pravda?
    Klebety či rôzne dohady, ktoré ste o danej firme počuli, si nechajte pre seba. Pýtať sa na klebety a fámy je neprofesionálne a nevhodné.
  6. Čím sa vaša firma zaoberá?
    Po tejto otázke sa personalistovi objaví v hlave táto otázka: to nemá ani toľko slušnosti, aby ste si deň pred pohovorom pozrel/a, do akej firmy sa vlastne hlási?
  7. Ako mi to išlo? Dostanem tú prácu?
    Možno vás to naozaj zaujíma, na spätnú väzbu si ale počkajte až keď vám dajú vedieť, ako sa rozhodli.
  8. Počkajte, len si rýchlo vybavím tento telefonát.
    Stanovte si priority. Naozaj ten telefonát nepočká, kým skončí pohovor?
  9. Ja proste potrebujem prácu!
    Takto svoje nadšenie pre získanie danej práce neukážete, svoj vyzniete ako úplný zúfalec.
  10. Prepáčte, fakt sa ponáhľam.
    Pohovor si vždy dohovorte na deň a čas, kedy budete mať dostatok času, aby ste potom nemuseli poháňať personalistu a pôsobiť nezdvorilo.
  11. Do p***, k****!
    Vulgarizmy na pohovore nemajú miesto, za žiadnych okolností.
Viac o téme: Pohovor Otázky Videopohovor
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy