6 typov emócií, ktoré pocítite pri zmene zamestnania

Odchod z jedného zamestnania do druhého môže byť ťažkým obdobím vo vašej kariére. Na jednej strane ste radi, že máte pred sebou túto novú, sľubnú príležitosť, ale môže vás tiež prepadnúť strach z neznáma. Keď zanecháte za sebou svojho súčasného zamestnávateľa a spolupracovníkov, môžete dokonca zápasiť s pocitmi viny a smútku. Ak však viete, čo očakávať, prechod z jedného zamestnania do druhého nemusí byť emocionálna horská dráha. Tu je šesť emócií, ktoré pravdepodobne zažijete počas tejto prechodnej fázy vašej kariéry.

Zmena nie je vždy jednoduchá. Napríklad, ak postup nastal dôsledkom výpovede alebo prepustenia z práce, pravdepodobne pocítite nejaké negatívne emócie. Aj keď je odchod z vášho súčasného zamestnania priateľský a pozitívny stimul pre vašu kariéru, v dôsledku zanechania známych budete mať určite zmiešané pocity.

Negatívne emócie, ktoré môžete zažiť

  1. Depresia a smútok
    Odchod z vášho súčasného zamestnania sa môže javiť ako rozchod alebo rozvod, takže nie je nezvyčajné prežívať pocity smútku a dokonca aj depresie. Tieto počiatočné pocity sú normálne, keď dôjde k významným udalostiam, ako je zmena kariéry, takže sa nemusíte obávať. Namiesto toho akceptujte, že je to súčasť tohto procesu a že robíte presne to, čo by ste mali urobiť pre seba a svoju kariéru.
  2. Vina
    Pokračovanie vo vašej kariére môže vyvolať pocity viny, pretože sa môžete cítiť, akoby ste opustili všetkých a všetko (napr. zamestnanie, zamestnávateľa, spolupracovníkov, klientov atď.), keď ste sa rozhodli hľadať nové príležitosti v novej spoločnosti. Môžete sa dokonca cítiť sebecky, keď sa posuniete ďalej, ale pokúste sa nenechať tieto škodlivé pocity počas tejto doby vyhrať, pretože vám spôsobia viac škody ako úžitku.
  3. Strach a úzkosť
    Zmena nie je vždy ľahká, ale ako sa hovorí, keď sa jedny dvere zatvoria, ďalšie sa otvoria. Len vedzte, že v neznáme bude vždy strach, preto sa snažte, aby sa táto nová kapitola vo vašom živote stala nezabudnuteľnou. Pochybovanie o sebe spôsobí iba neprimeraný stres a úzkosť, čo pre vás neurobí nič dobré. Toto obdobie by malo byť o vytváraní nových spomienok a dosahovaní nových úspechov - nie o spätnom pohľade alebo pokuse predpovedať budúcnosť.

Pozitívne emócie, ktoré môžete zažiť

  1. Zmierenie
    Keď prejdete vyššie uvedeným emocionálnym chaosom, začnete akceptovať vaše rozhodnutie ísť ďalej a uvedomíte si, že robíte to, čo je pre vás a vašu kariéru najlepšie. Uvidíte, že vaše rozhodnutie ísť ďalej nie je zradou vášho pôvodného zamestnávateľa. Namiesto toho oceníte, ako ďaleko ste prišli vo svojom profesionálnom rozvoji, a zároveň si uvedomíte, že aj vy ste v spoločnosti zohrávali dôležitú rolu.
  2. Pokoj
    Jednou z najlepších emócií, s ktorou sa stretnete počas tohto procesu, je úľava. Toto je čas začať s tvorbou plánu pre novú fázu kariéry, teraz, keď ste prekonali negatívne emócie a začínate myslieť pozitívne. Už nemáte pocity viny alebo smútku, takže si môžete vytvoriť priestor pre dobré pocity, ktoré vám pomôžu dosiahnuť úspech.
  3. Motivácia a odhodlanie
    Vaše nové pocity nadšenia a úľavy otvoria dvere pre motiváciu a odhodlanie – a to je skutočne dobrý pocit. V tomto období sa dokážete skutočne nadchnúť a konečne začnete chápať skutočnosť, že robíte správnu vec. Ste motivovanejší ako kedykoľvek predtým, aby ste dosiahli svoje sny a skutočne uspeli. Pracovali ste tvrdo, aby ste sa dostali tam, kde ste, a nič vás nezastaví.

V týchto situáciách je lepšie konať, ako ľutovať. Preto je dobré vytvoriť si predstavu o tom, koľko by ste mali zarábať, ako vyjednávať plat, ktorý si zaslúžite, a kam vás vaša nová kariérna cesta zavedie v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Čím viac budete vedieť o tom, čo možno očakávať tým lepšie. Prejeme vám veľa šťastia.

Ak si momentálne hľadáte nové zamestnanie, na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Povolanie Emócie Zmena práce Zmena
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, payscale
 
Staršie správy
Staršie správy