Ako sa pripraviť na videopohovor: Tieto amatérske chyby vy neurobte

Zdroj: Gettty Images

Pandémia koronavírusu výrazne ovplyvnila trh práce. Nielen tým, že mnohí prišli o prácu a niektoré firmy museli zatvoriť. Zmenila aj to, ako v súčasnosti prebieha hľadanie práce. Osobné pohovory nahradili tie, ktoré prebiehajú cez kameru a zamestnávateľ sa s uchádzačom spoznáva cez obrazovku. Táto forma však so sebou prináša aj isté úskalia, o ktorých vopred nemusíte tušiť. Viete, na čo si dať pozor pri videopohovore? Poradíme vám.

1. Hŕstka hrajúcich sa detí okolo vás

Na videopohovor sa pripravte tak, aby ste mali absolútne súkromie a pokoj. Dohodnite sa s ostatnými členmi rodiny, aby vás počas videopohovoru nerušili a izbu, v ktorej bude pohovor prebiehať, nenavštevovali. Potrebujete byť stopercentne sústredný na rozhovor s možným budúcim zamestnávateľom, hrajúce sa deti okolo vás či členovia rodiny by vás len rozptyľovali. Zabezpečte si vopred, aby ste mali na videopohovor miestnosť vyhradenú iba pre vás.

2. Nedostatočné internetové pripojenie

Predstavte si, že vám zamestnávateľ položí otázku, no ak budete mať slabé pripojenie, obraz aj zvuk budú "sekať", mrznúť a vy zachytíte iba pár nerozozumiteľných slov. Takto sa videopohovor viesť nedá. Preto si radšej vopred vyskúšajte silu vášho internetového pripojenia a ak je slabé na prenos obrazu aj zvuku, urýchlene to vyriešte. 

3. Na pyžamo a domáce tričko zabudnite

Síce sú to asi verní spoločníci, pri videopohovore na toto oblečenie zabudnite. Aspoň vrchná časť vášho tela by mala byť prispôsobená udalosti, ktorá vás čaká. Nemusíte to s formálnosťou preháňať, smoking či kostým nie sú nutné, zvoľte si však slušné a decentné oblečenie, ktoré sa na pohovor hodí.

Ako sa pripraviť na Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

4. Nezvládnutie technológie 

Každý zamestnávateľ používa iný softvér umožňujúci spojenie, nemusíte sa však báť. Vo svojej podstate sú všetky softvéry podobné. Okrem toho by vám zamestnávateľ mal zaslať spolu s pozvánkou na videopohovor aj návod, ako videopohovor spustiť a tiež kód, ktorý máte použiť. Ak nie ste technicky zručný človek, vopred si otestujte, ako sa s daným softvérom pracuje. Vyskúšajte si videopohovor nanečisto - tak si overíte, že kamera aj mikrofón fungujú správne a vy sa budete môcť sústrediť iba na úspešné zvládnutie pohovoru.

5. Neporiadok v izbe

Myslíte si, že pri videopohovore nezáleží na tom, v ako prostredí vás personalista uvidí? Či sa vám to páči alebo nie, aj to, z akého prostredia sa prihlásite, môže ovplyvniť to, aký dojem si u HR manažéra vybudujete. Z príjemného, neutrálneho prostredia, v ktorom vás je dobre vidieť, kde nie sú žiadne rušivé elementy ako neporiadok, rozhádzané oblečenie či neustlaná posteľ v pozadí, máte väčšie šance na úspech. To, v akom prostredí žijete, totiž môže personalistovi napovedať, ako asi fungujete v živote a pravdepodobne aj v práci. Chaos a neporiadok nesignalizujú nič dobré.

6. Vyzerajte reprezentatívne

A na záver posledná rada: nepodceňte svoj vzhľad. Je pravda, že cez kameru zamestnávateľ nezacíti, či ste zanedbali rannú hygienu, je však dôležité vyzerať reprezentatívne. To znamená mať umyté vlasy, decentný účes, vyčistenú pleť. U dám je vhodný aj jemný mejkap, ale pozor, neprežeňte to. Pri videopohovore sa nenechajte oklamať, že ak sa s personalistom nevidíte osobne, na vašom vzhľade až tak nezáleží. Je dôležité vystupovať a byť pripravený tak, akoby ste sa chystali na osobné stretnutie.

Viac o téme: Videopohovor Ako sa pripraviť na video pohovor
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy