Ako si nájsť prácu počas koronavírusu? S týmito tipmi to zvládnete

Hľadanie novej práce nie je nikdy jednoduché. V čase krízy spôsobenej koronavírusom však môže ísť o naozaj tvrdý oriešok. Pohovory síce môžu prebiehať online, ak to firmy umožňujú, ale mnohé spoločnosti sa uchýlili k inej taktike - pozastavili všetky výberové konania a vyčkávajú, ako to celé dopadne. Ak ste v dôsledku koronavírusu stratili prácu (alebo si ju nemôžete z nejakého iného dôvodu nájsť už dlhšiu dobu), taktika vyčkávania nie je kvôli hroziacim finančným problémom tou správnou cestou. Ako si teda poradiť v súčasnej situácii a zabezpečiť si stabilný príjem?

Flexibilnejšie úväzky

Vzhľadom k neistej budúcnosti sa firmy obávajú, že keď teraz prijmú nového člena tímu (a do náboru investujú čas i financie) na hlavný pracovný pomer, budú ho musieť vzápätí zase zo zjavných dôvodov prepustiť. Je preto taktické rozhliadať sa nielen po ponukách práce na trvalý pracovný pomer, ale aj po pružnejších formách zamestnania, ako sú brigády - teda práca na dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce.

Nejde síce o perfektné riešenie, pretože nemusí mať byť dlhodobé a perspektíva trvalého zamestnania tu môže aj úplne chýbať, avšak je to stabilný príjem, ktorý vám môže pomôcť prekonať najťažšie chvíle. Až sa situácia upokojí a firmy začnú opäť naplno naberať, dohodu vypoviete a v pomerne krátkom časovom horizonte budete schopný nastúpiť do ďalšieho zamestnania.

Správny segment

Ďalšou radou, ako si nájsť zamestnanie aj v čase koronakrízy, je zamerať sa na segmenty trhu, ktoré v týchto dňoch prosperujú. Určite sa bude jednať napríklad o vnútroštátnu dopravu - kuriérske spoločnosti v týchto dňoch ledva stíhajú pokryť zvyšujúci sa dopyt, ďalej je mnoho voľných pracovných miesto vo výrobe všeobecne, no najmä vo výrobe liečiv a zdravotníckych materiálov a prekvitajú aj mnohé e-shopy, ktoré zažili v čase karantény veľký nárast záujmu zákazníkov.

Kde hľadať ponuky

Aktuálne pracovné ponuky sledujte nielen na stránkach jednotlivých firiem, ale predovšetkým na pracovnom portáli Kariéra.sk, kde je možné ponuky aj efektívne filtrovať. Okrem toho sa však môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, ktorá vám s hľadaním práce tiež pomôže. Nájdete v nej každý deň čerstvé pracovné ponuky.

Pohovory cez obrazovku

Ako už bolo povedané vyššie, pohovory v súčasnej dobe prebiehajú prevažne online, cez Skype, Teams alebo napríklad Zoom. Online pohovor má značnú nevýhodu v tom, že vám neumožní uplatniť schopnosť neverbálnej komunikácie ani osobný šarm. Pri pohovore cez webkameru je totiž pomerne zložité udržať očný kontakt. Budete sa musieť spoľahnúť len na svoje znalosti, skúsenosti a verbálne komunikačné schopnosti, ktoré mikrofón tiež často skresľuje. Na druhej strane má taký pohovor aj ni výhody - môžete si naň napríklad pripraviť poznámky a v priebehu pohovoru sa od nich odraziť, keď stratíte niť.

3 tipy, ako zvládnuť online pohovor

  1. Vizáž je dôležitá a šaty robia človeka. Aj napriek webkamere. Ak premýšľate, že pohovor absolvujete v pyžame alebo vyťahanom domácom tričku s fľakmi od kečupu, rýchlo na to zabudnite. Dnešné webkamery už totiž neukazujú iba akýsi rozmazaný pohybujúci sa fľak, ale naopak, veľmi veľa detailov. Personalista na druhej strane môže vidieť aj pupák na čele, rovnako ako to, že vaše vlasy si zaslúžili umyť už včera. Okrem toho - čistý, upravený a pekne oblečený sa budete cítiť aj vyjadrovať úplne inak.
  2. Na technike záleží. Je nutné, aby vaše technické vybavenie fungovalo - bez neho totiž žiadny pohovor nebude. Preto si ešte pred samotným pohovorom skontrolujte stav nabitia batérie na zariadeniach, ktoré budete používať, otestujte funkčnosť mikrofónu aj webkamery a nezabudnite si nastaviť aj správny "záber" - teda uhol, z ktorého vyzeráte dobre, a do pozadia tú časť miestnosti, ktorá je práve uprataná.
  3. Pripravte sa na všetko. Prečo? Pretože môžete. Pohovor cez webkameru vám dáva možnosť prichystať si poznámky o sebe, o firme, kam sa hlásite, aj o samotnej pozícii. Nezabudnite si spísať otázky, ktoré personalistovi položíte v závere pohovoru, až sa dostane do časti "chcete sa na niečo opýtať". Vždy sa chcite niečo opýtať.

Môžete sa pripraviť napríklad aj na skúšku z angličtiny - spracovať si v zarážkach najčastejšie témy, ktoré sa pri pohovoroch objavujú (vaša vysnívaná práca, súčasná náplň práce alebo rozprávanie o vašich koníčkoch). Samozrejme je nezmysel chystať si témy ako slohovú prácu a potom ich čítať. Jednotlivé body, ktorých sa môžete chytiť, keď sa zaseknete, vám však môžu byť veľmi užitočné.

Veríme, že vám tieto tipy pomôžu zorientovať sa na súčasnom pracovnom trhu a zvládnuť mnohokrát neľahkú situáciu. Nepochybujeme však o tom, že sa okolnosti čoskoro zmenia a zase bude lepšie.

Viac o téme: Práca Trh práce Hľadanie práce Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, manpower

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy