Zmena práce po päťdesiatke: Praktické tipy pre úspešný prechod do novej fázy profesionálneho života

Zdroj: laptop, kuchyňa, pani

Ostali ste bez práca a máte 50 a viac rokov? Je to absurdné, ale niektorí zamestnávatelia vás nemusia považovať za skúseného a kvalitného zamestnanca. Zlomte ich predsudky a ukážte, čo viete. Medzi najčastejšie predsudky patrí: nedostatok flexibility, neposlušnosť voči mladej autorite, nedostatok informačnej gramotnosti, vyššie očakávania platu atď. Preto vám ukážeme, ako prekonať tieto predsudky. Pripravte si protiargumenty, na pohovore ukážte svoj vek ako výhodu a zmeňte svoju taktiku hľadania práce.

  1. Nedostatok flexibility
    Počas pracovného pohovoru poukážte na to, ako ste sa v priebehu rokov stretli s rôznymi výzvami v rôznych podnikateľských prostrediach. Popíšte najmä to, ako si konkrétne situácie vyžadovali adaptáciu, zmenu priorít, prijatie dôležitých rozhodnutí v krátkom čase, dosiahnutie významných úspechov napriek nedostatku zdrojov atď.
  2. Mladší kolegovia
    Zvýraznite príklady toho, ako ste počas svojho pracovného života povzbudzovali mladších nadriadených kolegov a radili im pri budovaní ich vlastnej kariéry. Poukážte na to, ako sa nový šéf môže spoľahnúť, že stihnete všetku prácu včas a budete mu nápomocný.
  3. Slabšia počítačová gramotnosť
    Bez ohľadu na prácu, ktorú chcete robiť, je ťažké vyhnúť sa použitiu základných počítačových programov a internetu. Ak sa nemôžete zúčastniť kurzu, požiadajte mladších členov rodiny, priateľov, známych, aby vám pomohli zvládnuť základné veci.
  4. Nereálne očakávania
    V porovnaní s mladšími uchádzačmi na pracovnom pohovore budete mať výhodu, ak poukážete na to, že ste zo začiatku ochotný akceptovať o niečo nižší plat a odmeny. Spoločnosti uprednostňujú výber tých jednotlivcov, ktorí sú ochotní podstúpiť riziko, aby sa preukázali. Takýto prístup môže byť pre vaše zamestnanie po 50 rokoch zásadný

Váš vek je vašou výhodou

Vo svojom veku ste si už vytvorili a zdokonalili určité schopnosti a zamestnanec, ako ste vy, by sa hodil mnohým spoločnostiam. Sú to: schopnosť riešiť problémy, riadenie ľudských zdrojov, hodnotenie a vedenie.

Schopnosť riešiť problémy

Čelili ste viacerým výzvam a riešili viac problémov ako ktorýkoľvek mladý kandidát na pracovnom pohovore. Toto je kľúčová zručnosť, ktorú hľadajú moderní zamestnávatelia. Vystavte im konkrétne príklady z minulosti, pri ktorých sa táto vaša vlastnosť dostala do popredia.

Riadenie ľudských zdrojov

Vaše dlhoročné skúsenosti vám poskytli schopnosť kvalitatívne hodnotiť ľudí v čase, keď HR (riadenie ľudských zdrojov) bolo na Slovensku neznámym pojmom. Počas pohovoru poukážte na príklady ľudí, ktorých ste osobne povzbudili a ktorí vďaka vám dosiahli úspech vo svojej kariére (povýšenie, lepší vzťah s nadriadenými, lepšie obchodné výsledky atď.).

Máte lepší úsudok

Na rozdiel od mladých kandidátov viete oveľa lepšie, koho je potrebné prijať alebo prepustiť, kde znížiť náklady a kam viac investovať. Svoju žiadosť môžete posilniť predložením úspešných rozhodnutí, ktoré ste mali možnosť urobiť, alebo na základe ktorých sa vám podarilo zabrániť niečomu negatívnemu.

Vedenie

Vaša dôveryhodnosť pre úlohu vodcu je neporovnateľne silnejšia ako pri mladších kandidátov. Na pracovnom pohovore zvýraznite konkrétne príklady, v ktorých ste prevzali iniciatívu, podporili nové projekty, zapojili sa do tímovej práce, kde ste vynikali ako „mozog operácie“ a motivovali ostatných.

Zmeňte svoju stratégiu

Taktika, ktorú ste mohli použiť pri hľadaní práce, keď ste mali 20, 30 alebo 40 rokov, je teraz za vami a už nie je účinná.

Pracovné inzeráty

Z dôvodu konkurencie sa pokúste odpovedať iba na tie inzeráty týkajúce sa pracovných miest, na ktoré ste takmer úplne kvalifikovaní. Skúste sa tiež sústrediť na hľadanie tých pracovných miest, ktoré nie sú zverejnené online. Je tam menšia konkurencia.

Cieľte na správne spoločnosti

Veľké spoločnosti majú zvyčajne prepracované plány - ako obsadiť určité pracovné miesta vlastnými zamestnancami. Naopak, menšie spoločnosti počas svojho rastu zamestnávajú ľudí „zvonka“. Takéto spoločnosti sú menej zaťažené vaším vekom, vysoko si vážia vaše pracovné skúsenosti a rozhodnú sa vás prijať rýchlejšie. Zamerajte svoju pozornosť na takéto spoločnosti.

Pri hľadaní práce teraz čelíte novým výzvam. Aby ste sa čo najskôr znova zamestnali, musíte prekonať zakorenené predsudky, vyzdvihnúť svoj vek ako svoju výhodu a použiť rôzne spôsoby hľadania práce. Verte v seba a vo svoje kvality. Až na malé výnimky ste kvalifikovanejším kandidátom na prácu ako väčšina mladých ľudí. Musíte si to len uvedomiť a vysvetliť zamestnávateľovi, prečo ste jeho ideálnou voľbou.

Ak hľadáte nové zamestnanie, na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek rôznych voľných pracovných miest.

Viac o téme: Práca Senior Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy