Máte vo svojom okolí nezamestnanú osobu? Takto jej môžete pomôcť

Zdroj: smútok, nezamestnanosť, účty

Ak ste priateľom, členom rodiny alebo známym niekoho, kto je náhle nezamestnaný, iste tušíte, že tento človek môže cítiť obavy a neistotu. Ako človeka, ktorý prišiel o prácu, správne podporiť? Čo mu povedať a ako ho motivovať, keď náhle stratil živobytie? Tu je pár tipov, ako môžete dať najavo svoju podporu bez toho, aby to bolo pre dotyčného nepríjemné.

Buďte trpezlivý a realistický

Trh práce je momentálne neistý. Nájsť si dobrú prácu môže trvať dlhšie, než to bolo pred pár mesiacmi. Berte do úvahy, že človek, ktorý prišiel o prácu, sa možno ani nesnaží získať naspäť svoju starú pozíciu. Chce lepší plat, miesto a postup, aký si zaslúži.

Darujte mu vstupenku na podujatie Kariéra EXPO

Už 11. októbra 2022 sa otvoria brány Starej Tržnice pre tisícky návštevníkov, ktorí sa môžu tešiť nielen na nové pracovné príležitosti, ale aj na pútavé vystúpenia hosťujúcich spíkrov. Uchádzači si môžu navyše vyskúšať modelový pracovný pohovor, odfotiť sa na životopis alebo otestovať svoje zručnosti. Získajte vstupenku na Kariéra EXPO ZDARMA.

Ponúknite mu užitočné zdroje

Ak chcete človeku, ktorý stratil zamestnanie, pomôcť, predstavte ho relevantným ľuďom, aby získal nové kontakty. Možno by bolo dobré, ak by mal viac voľného času na hľadanie zamestnania. Ak vám teda nevadí postrážiť mu deti ratolesti alebo vyvenčiť psa, urobíte mu tým skvelú službu. 

Môžete mu tiež odporučiť, aby sa pridal do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Bude tak pravidelne informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú každý deň pridávané nové pracovné pozície.

Podeľte sa o svoje obavy

Rátajte s tým, že prídu okamihy, keď sa váš blízky človek, ktorý stratil zamestnanie, bude cítiť neisto a zúfalo. Niektoré dni budú horšie ako ostatné. Bude dobré, ak sa o tom bude mať s kým porozprávať. Je však možné, že sa o tom ani nebude chcieť rozprávať. 

Keď sa vám bude zdať, že sa váš blízky uberá nesprávnym smerom, citlivo na to poukážte. Sledujte signály, ktoré by mohli naznačovať, že je len krôčik od vážnej depresie. Napríklad, ak sa snaží vyhýbať spoločenským akciám, má náhle zmeny nálad alebo začne znieť, ako keby stratil všetku nádej.

Ukážte mu vašu dôveru

Určite sa niekedy váš blízky bude cítiť nešťastne. Mentálne zdravie totiž úzko súvisí so schopnosťou zarábať si na živobytie. Niektorí nezamestnaní ľudia čelia dokonca kríze identity. Nebojte sa, je to len dočasné. Snažte sa pomôcť vášmu blízkemu, aby sa z toho čo najrýchlejšie dostal.

Čo radšej nerobiť:

Ak vám naozaj záleží na pocitoch vášho blízkeho, bude dobré, ak sa vyhnete podobným vetám:

  • "Neboj sa, čoskoro si nájdeš novú prácu." - Nesprávna veta, ľudia bez práce nepotrebujú ďalší tlak.
  • "Toto si nemal robiť, mal si zostať tam, kde si bol. Teraz si nezamestnaný." - Poraďte mu, ale nekritizujte ho.
  • "Užívaš si všetok ten voľný čas?" - Dni ľudí, ktorí nemajú prácu, sú určite nabité, no nezamestnanosť nie je dovolenka.
  • "Všetko sa deje z nejakého dôvodu." - Ak ten dôvod nepoznáte, je lepšie nič nepovedať.

Neprestaňte s ním rátať

Peniaze budú postupne z jeho konta ubúdať a pravdepodobne si váš blízky nebude môcť dovoliť vyraziť na oslavu či pár pív každý piatok. Neprerušte s ním kontakt, neprestaňte ho pozývať na stretnutia, pokračujte v dobre mienených radách - človek bez práce potrebuje cítiť, že nie je hodený cez palubu. 

Nehnevajte sa, ak si nevezme vašu radu k srdcu

Je dobré, že sa chcete podeliť o kariérne tipy s nezamestnaným. Ako si nájsť prácu, s kým sa porozprávať a podobne. Určite si vypočuje vaše rady, ale to, čo naozaj urobí, je na danom človeku. Zvolí si sám, kadiaľ sa vydá, neznamená to však, že váš názor ho nezaujíma. Neurážajte sa, ak pôjde svojou vlastnou cestou.

Dajte mu čas a priestor, nesnažte sa ich hneď "zachrániť "

Hľadanie práce nezamestnanému určite nepôjde rýchlejšie, keď do neho budete "rýpať". Nechajte ho ísť vlastným tempom. Určite však ostávajte v kontakte a komunikujte o bežných veciach. Čoskoro si prácu určite nájde.

Medzitým mu môžete odporučiť napríklad vytvorenie šikovného vyhľadávača pracovných ponúk - Agenta, ktorý ho bude informovať o nových pracovných miestach. Stačí, aby si človek zadal lokalitu, v ktorej chce pracovať, hľadanú pozíciu alebo odvetvie a svoj e-mail. Najnovšie pracovné ponuky nájde pravidelne vo svojej e-mailovej schránke.

Viac o téme: Práca Nezamestnanosť Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Monster, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy