Čo urobiť, ak stratíte prácu? Toto sú kroky, ktoré by ste mali podniknúť

Náhla strata zamestnania môže stretnúť kohokoľvek a pre nikoho to určite nie je príjemná záležitosť. Najmä v prípade, že ste prácou pre svojho bývalého zamestnávateľa strávili mnoho rokov a boli ste relatívne spokojný. Základom je, si prepustenie nebrať osobne - ak ste neboli prepustený z nejakého vážneho disciplinárneho dôvodu alebo kvôli vážnej chybe, nesmiete si klásť vinu za to, čo sa stalo. A ak už ste o prácu prišli vlastnou vinou, nevadí. Poučili ste sa a viete na čo si nabudúce dávať pozor. Strata zamestnania väčšinou nebýva tak hrozivá, ako sa môže zdať.

V prvých chvíľach vás možno bude ovládať pocit rozhorčenia, krivdy alebo nedocenenia, a tieto pocity neskôr vystrieda pálčivá otázka: čo bude ďalej?

Prísť o zamestnanie môže znamenať nový začiatok

V túto chvíľu si musíte uvedomiť, že každým koncom niečo nové začína a možno sa vám práve teraz otvárajú nové možnosti v živote. Je nezmysel zaoberať sa myšlienkami typu "takú prácu už nezoženiem" alebo "kde by som dostával taký plat". Prečo by nie? Podarilo sa Vám to raz, môže sa to podariť znova. A je dosť možné, že obohatený skúsenosťami teraz nájdete ešte lepšie miesto ako ste kedy dúfali. Dôležité je nerezignovať, nezostať nečinne doma a raz za týždeň prejsť všetky dostupné inzeráty.

Strata zamestnania nie je práve príjemná záležitosť. Situáciu si človek komplikuje ešte viac, keď je pasívny, a nehľadí na túto situáciu, ako na šancu začať odznova, možno aj lepšie. So starými vedomosťami však nie je jednoduché pochodiť. Preto je potrebné využiť čas aj na zvyšovanie si kvalifikácie, rozširovanie svojich možností a schopností pre prácu na novo pracovisku. Zamestnávateľ sa bude určite bude pýtať: čo mi môžete ponúknuť? Aké schopnosti, či zručnosti? Aj preto je potrebné neustále na sebe pracovať, napredovať, držať krok s dobou.

Hľadaniu novej práce sa venujte pravidelne každý deň

Hľadanie práce je ako práca sama o sebe. Ak chcete si rýchlo nájsť nové miesto, musíte tejto činnosti venovať aspoň niekoľko hodín denne. Všetky voľné pracovné ponuky nájdete na portáli Kariéra.sk. Ak nemáte chuť prezerať jednotlivé ponuky pomôže vám Agent na Kariéra. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

O strate zamestnania povedzte všetkým priateľom, často môžu vedieť o potenciálnom pracovnom mieste

Veľmi dobré výsledky tiež prináša priame oslovenie všetkých známych a priateľov. Nehanbite sa za to, že ste prišli o prácu. Aj keby sami o nejakej práci nevedeli, tak aj oni majú zase ďalších priateľov, ktorým Vás môžu odporučiť. Dobré je tiež nespoliehať sa len na ponuku firiem, ale sami sa aktívne ponúkať vybraným spoločnostiam. Zistite si, aké firmy pôsobia vo Vašom regióne, zavolajte im alebo si na internete zistite kontakty na personálne oddelenie a pošlite im (najlepšie formou motivačného e-mailu) svoj životopis.

Aj keď napríklad práve nových zamestnancov nehľadajú, môže ich váš životopis natoľko presvedčiť, že pre Vás nejaké miesto nájdu alebo si vás aspoň založí do databázy uchádzačov a v prípade uvoľnenia nejaké pracovné pozície najprv osloví vhodných uchádzačov z tejto databázy. Zapamätajte si teda jediné: hlavne nestrácajte hlavu a pustite sa s chuťou do hľadania vašej novej práce.

Viac o téme: Pokrok Budúcnosť Práca Zamestnanie Prepustenie Výzva Nádej Výpoved Strata zamestnania
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, backonfeet
Staršie správy
Staršie správy